6.2.Sentetik Kültür
Dünya'da araştırıcılar uzun yıllar boyunca Shiitake'nin sadece
meşe kütüğü üzerinde yetişebileceğine inanmışlardır ve bu nedenle meşe ağacı
bulunmayan birçok ülkede bu mantar yetiştirilememiştir. Diğer taraftan açıkta
yetiştiriciliğin mevsimlere bağlı olması kontrollü koşullarda ve suni
ortamlarda üretim çalışmalarına hız verilmiş ve günümüzde artık kütük kültürüne
bağlı kalmaksızın kontrollü şartlarda entansif üretim şartları başarıyla ortaya
konmuştur. Nitekim 1980'li yıllardan sonra dünya'da Shiitake üretimindeki artış
bunu açıkça göstermektedir.
Sentetik kültür tekniği polipropilen torbalara doldurulan
yetiştirme ortamının sterilizasyonu esasına dayanmaktadır. kültüründe 5-6 yıl
olan üretim periyodu bu yöntemde çok daha kısa olup, tüm işlemler 6-7 ayda
tamamlanmaktadır. Sentetik, kültür yöntemiyle doğaya bağımlılık ortadan
kalkmakta ve bütün bir yıl boyunca mantar üretilebilmesi mümkün olmaktadır.
Diğer taraftan bu yöntemle birçok tarımsal atık değerlendirilebildiği gibi,
misel gelişmesinin torbalardan gözlenmesi üretimde yüksek başarı oranını
getirmekte, daha kaliteli, sağlıklı, temiz mantar üretilebilmekte, renk, tat,
irilik gibi özelliklerin, diğer bir deyişle üretimin kontrol edilebilmesi
tekniğin en önemli avantajlarını oluşturmaktadır. Ülkemizde 20-21 milyon hektar
orman alanlarımızın yaklaşık %25'ini koru, baltalık veya bozuk meşe ağaçları
oluşturmaktadır (Eryılmaz ve Gümüş 1992, Anonim 2002 e). Bununla beraber her
yıl çıkan orman yangınlarının yanında ağaçların kesimi gözönüne alındığında
Shiitake'nin kütük kültürüyle üretim yöntemi ülkemiz açısından kanımca uygun
bulunmamaktadır. Nitekim bir meşe fidanının oluşabilmesi için 15-30 yıl gibi
bir sürenin geçmesi görüşümü pekiştirmektedir. Diğer taraftan bu sistemle
yetiştiricilik yapmak isteyen bir kişi uygun arazi koşullarına sahip
olamayabilir.
Yukarıda açıklanan konular dikkate alındığında ülkemizde sentetik
kültür tekniği ile Shiitake yetiştiriciliği kütük kültüründen daha uygun bir
sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.
6.2.1. Shiitake'nin yetiştirme yerleri
Sentetik kültür yoluyla Shiitake'nin üretim yerleri esasında
mantarın ekolojik isteklerine göre havalandırmanın, hava sıcaklığı ile nemin
ayarlanabildiği iç mekanlardır. Bazı Uzakdoğu ülkelerinde iklim koşullarının
uygunluğu, Shiitake'nin bambudan yapılmış basit evlerde, hatta açıkta
yetiştiriciliğini mümkün kılmaktadır. Ülkemizde de Akdeniz, Ege, Marmara ve
Karadeniz bölgelerinde basit yapılarda yetiştiriciliği kültürün
programlanmasıyla başarılabilir. Bununla beraber sera dışında açıkta
yetiştiricilikte her zaman bir risk faktörü gözönünde bulundurulmalıdır.
Shiitake yetiştirme yeri olarak; mağara ve tüneller, bodrum katları,
yapılacak bazı onarımlarla daha önce hayvancılık yapılan binalar
sayılabilir.
Bunlardan mağara ve tünellerde sıcaklık ile nemin yıl boyunca
değişmeden sabit kalması avantaj sağlamakta, aynca doğal olması ilk yatırım
masraflarını oldukça azaltmaktadır. Mağara ve tüneller yapay olarak ta
açılabilir. Bu bakımdan ülkemizin Nevşehir (Ürgüp, Göreme) bölgesi son derece
uygun olup, tarım politikamız çerçevesinde dikkat çekmek gerekirse, bölgede
planlanacak çalışmalarla açılacak yapay mağara ve tünellerde sadece Shiitake
değil, genel olarak mantarcılığımızın büyük aşamalar kaydedeceğini
düşünmekteyim. Shiitake yetiştiriciliğinde bodrum katlarından da rahatlıkla
yararlanılabilir. Nitekim büyük şehirlerimizde 10-15 yıldır çok sayıda bodrum
katı zaten beyaz, şapkalı mantarın üretiminde kullanılmaktadır. Bununla beraber
son yıllarda doğal gaz kullanımı nedeniyle binalarda kaloriler kazanlarının
kaldırılmasıyla atıl olan boş kazan daireleri de önemli bir potansiyel
oluşturup buralarda da Shiitake yetiştirilebilir. Sentetik kültür yoluyla
ülkemizde Shiitake yetiştirmek isteyen bir üreticinin karar vermesi gerekli en
önemli konu sentetik kültürleri kendisinin hazırlayıp hazırlamayacağıdır. Eğer
kültürler sterilizasyon sonrası aşılanmış şekilde piyasadan hazır olarak satın
alınıp yetiştiricilik yapılacaksa bodrum, kiler vb. yapılar rahatlıkla üretim
yerleri olarak kullanılabilir ve buralarda basit yatırımlarla (ranza sistemi,
havalandırma, nemlendirme, ısıtma, soğutma, aydınlatma teşkilatı vb.) üretim
gerçekleştirilebilir. Shiitake'nin sentetik kültürle profesyonel anlamda
yetiştirciliğide değişik ünitelerden oluşan modern bir mantar işletmesi
gereklidir. Modern bir işletmenin ilk kuruluş maliyetinin olmasına karşın,
üretim baştan sona kontrollü koşullarda gerçekleştirilir. Diğer taraftan böyle
bir tesiste Shiitake'nin yanında kültürü yapılabilen tüm mantarların ticari
olarak tohumluğunun üretilmesinin yanında 10-15 egzotik
türün yetiştiriciliklerine de hizmet verecek şekilde Olanak
tanıyan kombine bir tesis olacaktır.
Yukarda belirtilen modern shiitake üretim tesisinin planı
işletmenin maddi gücü, belirlenecek üretim kapasitesine göre hesaplanıp
geliştirilebilir. Ancak, tesis planı ileriye dönük düşünülmeli ve
çizilmelidir. Nitekim bazı üreticiler ayrı bir tohum üretim laboratuvarı
istemeyebilir. Yetiştirme ortamını işgücü ile hazırlayacak işletmelerde kompost
hazırlama platformu gerekirken, ortamların hazırlığı, torbalara dolumu,
sterilizasyonu ile aşılamanın tam otomatik makinalarda yapılmasının tercihi
durumunda bu tip işletmelerde kompost hazırlama platformuna gerek olmayıp
yukarıda belirtilen tüm işlemler bir bina içinde gerçekleştirilebilir (Şekil
6.2). Kompost hazırlama yeri beton bir zemin olup üstü sundurma ile örtülüdür.
Zeminin yıkanıp temizlenebilmesi için belli bir yöne en lazla % l meyilli
olmasında fayda vardır. Shiitake yetiştirme ortamları burada zeminde veya
karıştırıcıların içerisinde hazırlanabilir. Yetiştirme ortamlarının torbalara
dolumu yine aynı yerde elle veya Makinalarla yapılabilir. Elle doldurmada işgücü
maliyeti artmasına karşılık makine ile saatte 500-600 torba doldurulmakta ancak
bunda da makine maliyeti gözönünde bulundurulmalıdır. Sentetik kültürle
Shiitake yetiştiriciliğinde tesis aşamasında ilk yatırım maliyetinde en önemli
rol oynayan faktörlerden birisi yetiştirme ortamlarının sterilizasyonunda
kullanılan "otoklav" adlı cihazdır. Piyasada değişik büyüklük, tip ve
markalarda yerli veya yabancı hazır Otoklavlar bulunabileceği gibi, işletme
kapasitesine göre ülkemizde sanayi tesislerinde istenilen şekilde otoklav
yaptırılabilir. Dik tip otoklavlardan çok yatık tip otoklavlar tercih edilmeli,
işletme tesis edilirken otoklavın bir kapısı torba dolum kısmına, diğer
kapısı UV ile donanımlı boşaltma odası veya aşılama odasına açılacak şekilde yapılmalıdır.
Büyük işletmelerde oda şeklinde büyük otoklavlar tercih edilmekte,
böylelikle bir defada çıkan torba sayısına bağlı olarak sterilizasyon
maliyeti de azaltılmaktadır(Resim6.6.). Diğertaraftan yetiştiriciliğinin yaygın
olarak yapıldığı Torba dolumu, sterilizasyon ve misel aşılamasını aynı anda
yapan kombine makinalardan yararlanılarak tüm işlemlerin tamamen yapıldığı
sistemler kullanılmaktadır.
Başarılı bir Shiitake yetiştiriciliğinde randımanı, diğer bir
deyişle karlılığı artıran en önemli faktörlerden birisi torbalara misel
aşılamadaki başarıdır. Uygun bir kompost ve sterilizasyondan sonra eğer aşılama
gereken şekilde yapılırsa, üretimdeki başarı büyük oranda kazanılmış olacaktır.
Aksi taktirde ortaya çıkacak her türlü enfeksiyon torbaların zayi olmasına
neden olarak başarıyı azaltacak, maliyeti arttıracaktır. Bu bakımdan otoklav
sonrası aşılama ünitesi tesisine ayrı bir özen gösterilmeli ve burasının
kompost hazırlama yeri ile bağlantısı duvarla ayrılarak örülmeli, ancak
otoklavın çıkış kapağı aşılama ünitesine açılabilir olmalıdır. Günümüzde bir
odanın havasını temizlemede çok gelişmiş cihazlar kullanılmaktadır. Aşılama
ünitesine bu amaçla kullanılan sterilizatörlerden yerleştirilmeli, aşılama
öncesi odada 1-2 gün boyunca UV lambaları açık bırakılmalı, aşılama steril hava
üfleyici bir kabinde gerçekleştirilmelidir. Aşılamada kullanılacak maşa, kaşık,
giysiler vb. her türlü ekipman daha önceden sterilize edilmeli, deneyimli
elemanlar tercih edilerek burada enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için işletmenin
herhangi bir yerinde çalışan kişinin girmesini önlemek gereklidir. Sözkonusu
durum işletmenin değişik ünitelerini değişik renklere boyama ve çalışan
kişilerin giysilerini bu renklere göre ayarlama şeklinde sağlanabilir. Shiitake
nin misel gelişme dönemindeki sıcaklık isteği (24-26 °C) hasat döneminden (17±
2 °C) daha yüksektir. Bu bakımdan profesyonel işletmeler için misel geliştirme
odalarının tesisi uygun olacaktır. Aslında gerek misel geliştirme gerek üretim
odaları bina karakterindeki yapılardır veya güneş ışığına dayanıklı plastik
seralar inşa edilebilir. Her ikisinde de ısıtma, soğutma, havalandırma,
nemlendirme, aydınlatma tesisatları yer almasına rağmen, izolasyon özellikleri
açısından ilk yatırım maliyetleri farklılık göstermekte, misel gelişme odasında
torbalar yan yana konulabilirken, üretim odalarında ortamlar belirli
aralıklarla yerleştirilmelidir. Bu durum ranzaların tesisindeki plana da
yansımakta, misel geliştirme odasında raf aralarının daha dar tutulması, üretim
odalarında ise raf aralarının büyümesine yol açmaktadır. Her iki odada da ilk
rafın yerden yüksekliği en az 20-25 cm, üretim odalarında iki raf arası 40-45
cm, en üst raf ile tavan arasında 80-100 cm boşluk bırakılarak, iki ranza
arasında 80-90 cm, ranza ile duvarlar arasında 60'ar cm, yine ranza ile ön ve
arka kapı arasında 90-100 cm' lik aralıklar bırakılmalıdır. Diğer taraftan raf
genişliği her iki yönden çalışmayı kolaylaştıracak şekilde 120 cm olmalı, 1
misel geliştirme odası en az 3 üretim odasını besleyecek şekilde kurulmalıdır.
Shiitake miselerinin gelişimi sırasında ışık gerekmezken, üretim aşamasında
ışık mantarın gelişimi için zorunlu bir faktördür. Bu nedenle misel gelişim
odalarında sadece çalışmayı kolaylaştırıcı ancak üretim odalarında daha güçlü
bir aydınlatma sağlayacak şekilde floresans lamba sayısının arttırılmasına
dikkat edilmelidir.
Sentetik torba kültürü ile Shiitake üretiminde oda boyu, raf
aralığı, raf sayısı, misel geliştirme ile üretim odası sayısı işletmenin
hedeflediği kapasiteye göre planlanmalıdır. Yetiştiricilikte 2.5 kg'lık
torbalarla çalışılacağı gözönüne alınırsa 40-45 cm' lik raf arası yeterli
olmaktadır. Diğer taraftan 2.5 kg' lık bir ortam 20 cmlik bir çap ile yaklaşık
20-25 cm'lik bir torba yüksekliği oluşturmaktadır. Üretim döneminde mantarların
birbirlerinin büyümesini engellemeyecek şekilde 10 cm'lik bir payda ilave
edildiğinde her bir torba için 30 cm çap ve ara boşluklarla beraber 0.8-1.4
m2'lik alana 9-16 torba hesabıyla işletme planı tasarlanıp çizilebilir,
kapasite hesaplanabilir. Modern bir işletmede ayrıca üretim odalarının çıkış
kısmında ambalajlama, paketleme, kurutma, muhafaza deposu bulunmalı, arazinin
durumuna göre yönetim binası ve park yerleri yer almalı, işletme ana yola yakın
tesis edilmelidir. Aşılamada kullanılacak tohumların üretilmesinde, ana
kültürlerin hazırlanmasında, kimyasal analizlerin yapılabilmesi amacıyla ayrıca
küçük bir misel üretim laboratuvarının işletmede yer alması faydalı olacaktır.
6.2.2. Yetiştirme ortamlarının hazırlanması ve aşılanması
Sentetik kültür yöntemiyle başta talaş olmak üzere birçok tarımsal
artık (hububat sapları, hububat kepeği, küspesi vb.) Shiitake
yetiştiriciliğinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Talaş olarak sert dokulu
geniş yapraklı ağaçların talaşı daha iyi sonuç vermekte ve ortamın ana
maddesini teşkil ederken, kepekle, küspe besinsel olarak zenginleştirici katkı
şeklinde ilave edilmektedir.
Zhanxi ve Zhanhua (1997), Shiitake yetiştiriciliğinde son yıllarda
Çin'de geliştirilen Jun-Cao tekniği ile sadece tarımsal atıkların değil, doğada
bulunan tüm bitki atıklarının hammadde olarak kullanılabildiğini, çok sayıda
bitki atığının hammadde olarak yer aldığı ortamlarda yetişen mantarların besin
değerinin daha da yükseldiğini ileri sürmektedir.
Yetiştirme ortamlarının hazırlanmasında dikkat edilecek en önemli
konu ortamın azot içeriğidir ve % 0.5-0.7 azot düzeyi optimum olup birçok
yetiştirme ortamı reçetesi geliştirmek mümkündür (Hiromoto 1991, İlbay 1994).
Değişik araştırıcılara göre (Royse 1985, Ri-Xin 1988, İlbay 1994, Lin ve ark.
2000) Shiitake yetiştiriciliğinde kullanılacak bazı ortamlar:
Shiitake yetiştiriciliğinde yukarıda belirtilen ortamlardan herhangi
birisi başarıyla kullanılabilir. Katkı olarak kullanılacak kepek, küspe gibi
ilave maddelerin yüksek kullanım dozunun enfeksiyon riskin, arttırması
bakımından % 25 - 30'u aşılmamasına özen gösterilmeli, en iyisi ortamların
başlangıçta azot düzeylerinin analiz edilerek kullanılması şekli önem
taşımaktadır. Diğer taraftan süresini uzatacağı unutulmamalıdır. Seçilen
ortamlarda materyaller önce kendi aralarında kuru halde iyice karıştırılır,
ardından su ilave edilerek nem seviyeleri % 60-65 oranına getirilir ve 1-2 saat
bekletilerek talaşın suyu iyice emmesi sağlanır. Bu aşamada PH analizi
yapılmalı, gerekirse kireç ilave edilerek ortam PH'sı 6.0-6.5'a ayarlandıktan
sonra torbalara dolum işlemine geçilmelidir. Yetiştiricilik sistemine göre ortamlar
torbalara 1.0-1.2 veva 2.3-3.0 kg olarak doldurulabilir.
Dolum işleminden sonra polipropilen torbaların ağzı şişe boynu
şeklinde bir forma sokulur ve pamuk tıkaçla üst kısım kapatılır. Polipropilen
torbaların üst kısmını şişe boynu haline getirmede Shiitake'nin entansif
yetiştiriciliğini yapan ülkelerde bu amaç için özel olarak geliştirilmiş
"neck =boyun" adı verilen sterilizasyona dayanıklı polipropilenden
yapılmış basit şişe boynu şeklinde plastiklerden yarar- lanılmaktadır.
Ülkemizde de Lentinula edodes'in entansif yetiştiriciliğini yapmak isteyen bir
girişimci mekanizasyonu kolaylaştırması nedeniyle neck için özel kalıp
hazırlatmak zorunda kalabilir. Bir neck'in misel gelişim süresince (2-2.5 ay)
sadece bir torbada kalacağı düşünüldüğünde entansif yetiştiricilikte çok sayıda
neck gerekecektir. Bununla beraber bir defa kalıp hazırlatıldıktan sonra çok
sayıda neck yaptırılarak maliyet düşürülebilir. Diğer taraftan polipropilen
torbaların ağzını şişe boynu haline getirmede kağıtlardan yararlanılabilir. Kağıtlar
rulo haline getirildikten sonra torbalar bu kapakçıkların içinden geçirilip
şişe boynu formu elde edilebilmektedir. Bu şekilde kısmen atık kağıtların
değerlendirilmesi de sağlanabilmektedir.
Her türlü hastalık ve zararlı organizmaları yok etmek amacıyla
yukarıda açıklanan şekilde hazırlanan yetiştirme ortamları otoklav'da 121 C'de
en az 1.5 saat sterilize edilmeli ve soğuma sonrası pamuk tıkaçlar çıkarılarak
tohumluk misellerin aşılama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Misel aşılama steril koşullarda bunzen bekiyle torbaların tıkacı
çıkarılarak bir aşılama makas, yardımıyla Shiitake miseli ile geliştirilmiş
hububat danelerinin torbaların içine inokule edilmesiyle yerine getirilir ve
aşılamada yetiştirme ortamının taze ağırlığının %2 sı oranında veya 1 kg
kompost için 20 g tohumluk misel kullanılacak şekilde yapılmalıdır. Günümüzde
Lentinula edodes'in sentetik torba kültüründe yetiştirme ortamlarının
hazırlanması sırasında materyallerde doğal olarak bulunan hastalık ve
zararlıların yok edilmesinde otoklavda sterilizasyon yöntemi kullanılmaktadır.
Bununla beraber Agaricus bisporus üretimi yapan işletmelerde kullanılan kompost
pastörizasyon yöntemiyle oda içinde ortam sıcaklığının 60-100 °C'ye
çıkartılmasıyla talaşın pastörizasyonu yöntemi kullanılmışsa da bu sistem
Shiitake üretiminde yeterli randımanı sağlamamakta, elde edilen verim
sterilizasyon yönteminden düşük çıkmaktadır. Araştırıcılar (Royse ve ark.1985)
bu durumun sterilizasyon sonrası talaşta meydana gelen kimyasal değişmelerden
meydana geldiğini ileri sürmektedirler. Diğer taraftan torba kültürünün dışında
ortamların kütle halinde pastörize edilmesi ve tohum ekiminin de makinayla
yapılıp ranzalarda yatak şeklinde yapılan yetiştiricilikte misel gelişme
süresinin uzun olması nedeniyle enfeksiyon riski artmakta, yatakların tamamen
elden çıkmasına yol açabilmektedir.
Günümüzde şimdilik yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı Shiitake
yetiştiriciliğinde sterilizasyona dayalı sentetik torba zorunlu
görünmektedir.
6.2.3. İnkubasyon ve hasat Aşılama sonrası sentetik yetiştirme
ortamları
Misel gelişme odasına taşınarak burada inkubasyona tabi
tutulmalıdır. inkubasyonda gelişme odası 25± 2 °C, %60-70 hava
nemine ayarlı olmalı ve miseller karanlık koşullarda gelişmeye
bırakılmalıdır. Zaman zaman buralarda kontrollerde yapılarak gerekirse oda
havası havalandırılmalı, torbalar kontrol edilerek eğer enfeksiyonla bulaşık
ortamlar sözkonusu ise bunlar hemen odadan uzaklaştırılmalıdır.
Shiitake misellerinin sentetik kültürde gelişmesi yaklaşık 2-2.5
ay zaman almaktadır ve bu süre sonunda miseller ortamı sarar.
Başlangıçta torba içinde dağınık halde bulunan talaş, miselin
sarmasıyla birbirlerine bağlanır ve suni kütük formunda bir bütünlük kazanarak
tamamen beyaz miselle kaplanmış yapı koyu kahverengileşmeye başlar.
Kahverengileşme döneminde kültürler üretim odalarına alınır ve mantar oluşumu
teşvik edilir. Bu amaçla torbalar kesilerek çıkarılıp atılırken, oda sıcaklığı
17± 2°C'ye indirilip hava nemi nispeten artırılarak %80-90 seviyesine
çıkarılmalı, ayrıca hasat dönemi boyunca günde 4-8 saat floresans lambalarla
100-500 lux'lük bir aydınlatma yapılmalıdır.
Bu şartlar sağlandıktan 1-2 hafta sonra (misel ekiminden 50-60 gün
sonra) yetiştirme ortamlarında primordium oluşumu gerçekleşir. Primordium
döneminde hava nemine dikkat edilerek, nem düzeyi kısmen düşürülmelidir ve
şapka yüzeyinde biriken suyun havalandırmayla uzaklaştırılması gerekebilir. Bu
bakımdan hasat döneminde günde 1-2 saat 1-2 defa havalandırma yapılması faydalı
olacaktır. Hasat döneminde üretim odasında havadaki CO2 oranı 1500 ppm'in
altında olmalıdır. Pratik olarak oda içerisinde rahat nefes alabildiğimizde
mantarların da bir sorunun olmadığını düşünülebiliriz. Ancak kötü koku
hissettiğimizde veya nefes almakta güçlük çektiğimizde oda içerisinde derhal
havalandırma yapılmalıdır
Havalandırma zamanlarının belirlenmesi, kültür odalarına CO2,
ölçen alet veya cihazların yerleştirilmesi ile rahatlıkla çözülebilir. Mantar
kalitesi açısından hasat döneminde sıcaklık, nem, havalandırma, aydınlatma
ayarlarına özen gösterilmeli, iyi bir verim için üretim odasının ekolojik
koşulları sık sık denetlenmeli, hatta bilgisayar sistemleriyle ayarlar kontrol
edilmelidir. Primordium oluşumundan sonra ekolojik koşullara bağlı olarak 5-10
gün içinde (misel ekiminden 60-70 gün sonra) ilk mantarlar hasat edilebilir
duruma gelir.
Hasat bir bıçak yardımıyla elle yapılır. Sap alt kısımdan hafif
bir çevirme ile ortamdan ayrılır ve kök kısmı temizlenecek şekilde hafifçe
kesilir. Hasat kültür kütüklerinde olduğu gibi taze tüketim için şapkanın
%50-60, kurutma için %70-80'ninin açıldığı dönemde yapılmalıdır. Her hasat
sonrası yetiştirme ortamlarının 13± 2°C'lik soğuk suda 12-18 saat bırakılarak
veya sulanarak yetiştirme ortamlarının ilk ağırlığını kazan- masının sağlanması
verimi arttırmaktadır. Diğer taraftan hasat süresi boyunca zaman zaman
kültürlerin çevrilerek her tarafının aynı düzeyde ışıklanması böylelikle daha
kaliteli ve yine yüksek verim elde edilmesine çalışılmalıdır. Sentetik kültür
yoluyla Shiitake üretiminde misel gelişimi 2-2.5 ay, hasat süresi ise 3.5-4 ay
olmak üzere toplam 6-6.5 ayda yetiştiricilik tamamlanmaktadır. 3.5-4 aylık süre
içerisinde 3-4 flaş söz konusudur, ancak toplam verimin %60-70'i hasat
süresindeki ilk iki ayda tamamlanmaktadır.
Yetiştiricilikte verim; biyolojik verim oranı veya biyolojik
etkinlik oranı olarak (Royse 1985) aşağıda belirtilen şekilde hesaplanmaktadır.
BVO (%) = Hasat edilen mantar âğırlığı / Kuru substrat
ağırlığı X 100
Lignin ve selüloz içeren kuru halde ham materyalin her 1 kg'ı 1 kg
taze mantar üretebilmektedir ve yaklaşık 350-380 g kuru materyal %65 nem
seviyesine getirildiğinde 1000 g olmaktadır. Shiitake'nin biyolojik verimlilik
oranı ortalama %70-100 arasında değiştiği gözönüne alınırsa, sentetik kültür yöntemiyle
2.5 kg'lık bir yetiştirme ortamından 4 aylık hasat süresi boyunca 600-850 gr
taze mantar elde edilebilmesi mümkündür.
Shiitake'nin profesyonel üretiminin yanında amatör yetiştiricilik
için bu mantar hobi olarak içi su dolu bir kapta ve mikroklima etkisi yaratacak
şekilde kültürlerin üzerine plastik torba geçirmek suretiyle rahatlıkla
yetiştirilebilir (Kesim 6.13.).
----------------------------------------
Kendisine teşekkürü bir borç biliriz; değerli hocamız M. Ertuğrul
İlbay
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Dışkapı Ankara