istiridye
Mantar türlerinin büyümesi için en uygun sıcaklık 15-30 °C arasındadır. 0 °C'de
miseller donarken 40 °C'de miseller ölmektedir. Bu bakımdan ülkemizin hemen
hemen her bölgesinde istiridye Mantar yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Aslında
bir üretim odasının iklim koşulları ayarlanabildikten sonra mantar üretimi
yapılamayacak bir yer yoktur. Ancak burada isimlendirmenin her 1 kg mantara
oluşturacağı maliyet öne çıkmaktadır. Bu bakımdan en iyisi açıkta
yetiştiriciliktir. Nitekim iklimin uygun olduğu bazı bölgelerimiz mantarın
arazi koşullarında, açıkta yetiştiriciliğine son derece uygundur.
Ekolojilerinin uygunluk gösterdiği Çin, Japonya, Tayvan, Malezya gibi ülkelerde
üretim için bambudan yapılmış basit yapılar kullanılmaktadır. Aynı şekilde
ülkemizde de benzeri yapılar oluşturulabilir. Bugün daha önce tavukçuluk
amacıyla kullanılan birçok yapı boş durmaktadır. Binaların bodrum katları,
mağaralar, kullanılmayan her türlü yapı az bir maliyetle profesyonel mantar
üretim yerlerine dönüştürülebilir. Beyaz mantar üreticileri mevcut
olanaklarıyla kendi bünyelerinde üretim yapabilirler.
Elbette herkesin mantar üretmesi beklenemez. Üretim
tarım politikasıyla belirlenmeli, ülke çapında bölgelere göre üretim planı
çıkarılmalı, birim maliyeti en aza düşürecek, en karlı hedefler planlanmalıdır.
Bugün Çin dünya çapında her çeşit malda büyük bir otorite haline gelmiştir.
Elektronik malzeme dahil her çeşit alanda son derece ucuz mal üreterek dünya
piyasasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Bununla beraber taze mantarın raf
ömrünün kısa olması Çin'lileri bu alanda kısıtlamaktadır. Bulunduğu coğrafi
konum açısından ülkemiz bu şansı bir an önce kullanmalı, henüz emekleme
aşamasında sayılabilecek istiridye Mantar üretimi tüm Türkiye'de
yaygınlaştırılmalıdır. Profesyonel anlamda istiridye Mantar üretimi
kuşkusuz modern anlamda kurulacak bir işletmeyle gerçekleştirilebilir. Tesisin
büyüklüğü günlük üretim kapasitesine göre belirlenir. Böyle bir işletmede bulunması
gerekli başlıca birimler aşağıda belirtilmiştir.
1. Hammadde depolama yeri
2. Kompost hazırlama platformu
3. Laboratuar
4. Kompost pastörizasyon odası
5. Üretim odaları
6. Ambalajlama ünitesi
7. Muhafaza deposu
8. Yönetim birimi
Hammadde depolama yeri üretimde kullanılacak saman
balyası, pamuk balyası, talaş gibi ve aktivatör maddelerin depolandığı
yerdir.
Kompost hazırlama platformu zemini betondan, üstü
sundurma ile kaplı alandır. Saman balyaları burada açılır, ıslatılır ve pastörizasyon
için hazırlanır.
Laboratuar her çeşit araştırmaların yapıldığı,
tohumluk misellerin üretildiği, depolandığı ana merkezdir. Japonya gibi
Pleurotus spp. üretiminde kavanoz kültürü tercih eden ülkelerde kompost
hazırlığı laboratuvarda yapılmaktadır. Birçok Avrupa ülkesinde Pleurotus spp.
üretiminde Japonya'dan farklı olarak kompost pastörizasyonu kütle halinde bu
amaç için özel olarak hazırlanmış odalarda gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde
kompostunu kendi hazırlayan beyaz mantar üreticileri pastörizasyon odalarında
rahatlıkla istiridye mantar'ının kompostunuda pastörize edip üretimde
kullanılabilirler. Üretim odalarının kapasitesi, büyüklüğü, sayısı bölgelere
göre farklılık gösterebilir. Bazı yerlerde üretim odası olarak seralardan da
yararlanılabilir. Seçilecek üretim modeline göre (balya, kavanoz, torba, kasa,
ranza, silindirik askı v.b.) odanın içine ranza sistemi yapılabilir ve
kültürler burada raflara yerleştirilebilir. Veya hiç ranza yapmadan silindirik
askı sistemiyle destek taşıyıcıları kullanılarak üretim gerçekleştirilebilir.
Bununla beraber hangi sistem kullanılırsa kullanılsın üretim yerinin nem,
sıcaklık, havalandırma gibi özellikleri ayarlanabilecek yapıda olmalıdır.
Günümüzde artık bütün iklimlendirme uygulamaları bilgisayar kontrollü olarak
tek bir merkezden otomatik olarak yapılabilmektedir. Böyle bir ünitenin
varlığı; kayıtların tutulması, partilerdeki üretim değerlerinin
karşılaştırılması için de işletmeciye büyük fayda sağlayabilir. istiridye
mantar yetiştiriciliğinde mantar oluşumu için ışık zorunlu bir faktördür. Bu
bakımdan üretim odalarında kültürlerin eşit şekilde ışık almalarını sağlamak
üzere floresans lamba ile aydınlatma düzenekleri kurulmalıdır. Sera tipi
yapılarda doğal aydınlatmadan yararlanılırken, beyaz mantar üreticileri oda
içerisindeki floresans lamba sayısını artırmalıdır. Ekonomik açısından üretim
odasında daha az sayıda lamba kullanıp, bunların basit düzeneklerle oda içinde
dolaştırılması da bir yöntem olarak tercih edilebilir.
Modern bir işletmede ayrıca paketleme bölümü,
tohumluk misellerin, hemen satılamayan ürünlerin depolandığı bir soğuk oda ile
yönetim birimine ihtiyaç duyulmaktadır.
---------------------------------------
Kendisine teşekkürü bir borç biliriz; değerli
hocamız M. Ertuğrul İlbay
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri
Bölümü Dışkapı Ankara
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.