Salı

istiridye mantarı yetiştiriciliği Çadır da mı daha iyi olur yoksa betonarme depo mu?

istiridye Mantarı Yetiştiriciliğinde Çadır mı daha iyi olur yoksa betonarme depolar mı?

Betonarme depo bulamadığınız yada kira ile uğraşmak istemiyorsak eğer Yalıtımlı İstiridye Mantar Çadırı ile üretim için mükemmel bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. 

Yalıtım uygulaması her iki uygulamada da önem arz ediyor. 

Fakat depo bulmanın imkânsız olduğu yerlerde Yalıtımlı Çadırlar tercih edilebilir. 


Yalıtım malzemesiolarak izobozz isminde yalıtım kullanmanızı tavsiye ederim; diğer yalıtımmalzemeleri hiçbir işe yaramıyor. Çadır kurulumu yapan şahıs ve firmalardan mutlaka izobozz firmasının malzemesini ısrarla isteyin, zira kapalı alanda ısı kontrolü sağlamak istiyorsak yalıtım hayati önem taşımaktadır, çok önemli.


Pazartesi

istiridye Mantar yetiştiriciliği konusunda bir Arkadaşımızın kafasını karıştıran sorular

Şimdi size bir arkadaşımızın yolladığı yazıya istinaden verdiğim cevapları kaleme almak istiyorum kırmızı yazılanlar benim naçizane fikirlerim.
Merhaba Abdullah Bey,
Ben istridye mantarı üretimi yapmak istiyorum, aylardır bu konu hakkında internet üzerinden araştırma yapıyorum. Okuduğumuz bazı bilgiler insanı şevklendiriyor, bazıları ise korkutuyor. Kim doğruyu söylüyor bilemediğimiz için kararsız kaldık. Sitenizde ki yazılarınızı okuduktan sonra, konu hakkında ki en samimi bilgiyi sizden alabileceğimize inanıyoruz.

Bu işi başlangıç olarak 200 m2 kapalı bir yerde yapmak istiyoruz. Gerekli alt yapıyı oluşturduktan sonra, kompostu alıp işe başlayacağız.

Soru:

200 m2 alanı bir defa da doldurarak aylık üretim mi yapmalıyız? Yoksa günlük üretime göre mi kompost yerleşimi yapmalıyız?

Cevap:

Bir Depo peyderpey doldurulamaz çünkü kompost üretimin her aşamasında farklı iklimsel koşullara ihtiyaç duyar. Taksit taksit istiridye mantar kompostunu depo’ya koymak fazla nakliye masrafı anlamına gelir. Malum Türkiye’de şirketler için lojistik ciddi bir masraf anlamına gelecektir.

Soru:

Bu işten kazanç sağlamak için kompost'u kendimiz mi üretmeliyiz?

Cevap:

Mantar ve kompostun tabiatını bilmeyen, tecrübeden yoksun girişimcilerin buna cesaret etmelerini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Zira internet’te var olan kompost formülleri her zaman iyi netice vermemekle beraber mantar yetiştiriciliğini de ehil bir kompostcu’dan öğrenmek gerekir.

İstiridye mantarı iklimlendirme, havalandırma, ışıklandırma, toplama, sevkiyat ve en önemlisi mantar satışıyapmak, alıcıları bulmak bunların hepsi tecrübeyle ve zamanla öğrenilecekşeyler. İstiridye mantarını para değil tecrübe yetiştirir. İstediğiniz kadar paranız olsun dikkat edilmesi gereken konular ve öğrenmeniz gereken çok şeyler var.

Ama tüm bunlar kompost yapmayı kafanızda silin atın demek değil elbet sizde meraklanacak tecrübe etmek isteyecek ve kaşınacaksınız. Bir kompostcu’dan aldığınız kompost’tan mantar yetiştirirken aynı zaman da kompost denemelerine başlamanızı tavsiye ederiz.İşletme olarak kompost verdiğimiz müşterilere belirli bir zaman sonra bu bilgi paylaşımın da bulunuyoruz. Kısacası kompost yapmayı öğretiyoruz.

Soru:

Yetiştirdiğimiz ürünü limitsiz alacaklarını vaat edenlere güvenmeli miyiz?

Cevap:

Amaçları sadece kompost satmak olan ve bu uğurda işi bilmeden alıcıları kandırmak için bu tarz vaatlerde bulunan insanlara kanmayın sakın. Bu tarz şahıslar ve şirketler mantarların satışında sıkıntı yaşamaktalar. İstiridye Mantarınız çıktığında mantarı nereye satacağınız konusunda size yardımcı olamamakla birlikte isteseler de olamamaktalar. Zira bu camiayı tanımamaktalar.Limitsiz tüm istiridye mantarınızı alacağınısöyleyen şirket ve şahıslarla noter’den sözleşme yapak istediğinizi belirtin. Bakalım ne cevap alacaksınız.

Mantar satışı:

İstiridye mantarı nakit ve peşin ödemeyle satılmakta aksi bir durumu kabule etmeyin. Az sonra vereyim, yarın yollayayım, sonra ödeşiriz gibi laflara kanmayın sakın. Mantarınızın parasını almadan sakın istiridye mantarınızı teslim etmeyin. Yıllardır mantar üreten firmalar tahsilât yapamamaktan sıkıntı yaşamakta ve batmaktalar.

Bunlar gibi birçok soru kafamızı kurcalıyor...

Bugüne kadar okuduklarımızın geneli, mantar üretiminin kazançlı bir iş olduğuna inandırdı bizi...

Fakat yazımın altında sizinle paylaşacağım, bir forum da yayınlanan yazı bizimşevkimizi kırdı. Lütfen o yazıyı okuyup, o arkadaşın yazdıklarıyla ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız? Şimdiden teşekkür ederiz. İyi çalışmalar dileriz.
Murat D**IŞ - 0 536 *** ** **

Cumartesi

Kütükte İstiridye Mantarı ekimi nasıl yapılır?

Poşette istiridye mantarı nasıl yetiştirilir konusunu daha önce sizlere yazmıştım. İlgili konuyu bloğumuzdan inceleyebilirsiniz.

Bu yazımız da ise üretimi daha kolay olan kütükte İstridye mantarı yetiştiriciliği konusunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kayın mantarları, lignin, selüloz ve hemiselülozları parçalayabilen özellikleriyle çürümüş veya çürümekte olan birçok ağaç türü kütüğünde doğal olarak yetişmektedir. Bizler de doğal ortamında olduğu gibi kütüklerde İstridye mantarı yetiştirebiliriz. Ağaç kütüklerin de yetiştireceğiniz İstridye mantarları doğal ortamlarındaki gibi olacağından bu mantarların tadı daha keskin ve güzel olacağı gibi son derece organik bir yetiştiricilik olacaktır.



Kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliği
Kompost hazırlayarak poşetler de İstridye mantarı yetiştiriciliğin de genellikle malzeme temini birçok insanlar tarafından zor olmaktadır. Kompost hazırlanırken malzemelerin sterilazyonu da en büyük sorunların başın da gelmektedir. Ağaç kütüklerinde ise bu problemler kısmen daha az olacak. Yeni kesilmiş ağaç kütükleri yeterli neme sahiptir. Ayrıca bu kütüklerin sterilizasyona ihtiyacı   yoktur.  Çevrenizde özellikle odun satan yerler de işimizi görecek kütüklerden bulabiliriz. Ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçların kesilmesiyle de bu kütükler mantar yetiştiriciliğin de kullanabilirsiniz. Bunun dışında yasal olmayan yollardan kesilmiş orman ağaçları veya çevremiz deki genç ağaçların kesilmesi kesinlikle amacımızın dışına çıkacağını ve bunu onaylamadığımızı belirtmek isteriz.
İstridye – kayın mantarı genellikle geniş yapraklı yumuşak odunlu (kavak, ıhlamur, söğüt vb.) ağaçlarda hızlı, meşe ve gürgen gibi sert odunlu ağaçlarda misel gelişimi yavaş olur.

Pleurotus spp. üretiminde sert yapılı ağaçlardan beş yıl, yumuşak dokulu ağaçlardan ise iki, üç yıl boyunca aynı kütükten mantar alınabilmektedir. Özellikle ikinci yılından itibaren verim daha da artmaktadır.
Kayın mantarları üretim tekniğinde kullanılan materyallerden ağaç kütüklerine 30-40 cm. uzunluğunda 20-25 cm. çapındaki kütüklere 2-3 cm. çapında 5-6 cm. derinliğinde ve 6-8 adet olmak üzere delikler açılarak buralara misel aşılanır. Bu mantar türü kavak, gürgen, meşe, kızılağaç, telli kavak, ıhlamur, söğüt gibi ağaçların kütüklerinde çok güzel yetiştirilebilir.
Televizyon, gazete ve internet haberlerin de sıklıkla karşılaştığımız kütükte kayın mantarı   yetiştiriciliği projeleri birçok il, ilçe ve beldelerde hayata geçirilmekte ve özellikle kırsal kesimlerde, orman köylerin de alternatif tarımsal üretim yetiştiriciliği olmaktadır.
İster hobi olarak ister ticari amaçlı olsun kütükte kayın mantarı yetiştiriciliği yaparak sizlerde bu güzel uğraş dan büyük bir haz alabilirsiniz. Yetiştirdiğiniz organik kayın mantarlarını sevdiklerinizle paylaşabilir ve hatta çevrenizde pazarlayarak bütçenize katkı sağlayabilirsiniz.
Şimdi sizlere kolay yoldan kütükte mantar yetiştiriciliği nasıl yapılır anlatmak istiyorum. En iyisi, okuyacaklarınızın dışında kendinizin bizzat deneyerek en uygun yöntemleri keşfetmeniz.
KÜTÜKLERİN HAZIRLANMASI
Kayın mantarı için, çapı 10 cm den küçük olmayan her çapta ağaç kütüklerin de rahatça yetişebilir. Kütüklerin yeni kesilmiş olmasını tercih etmenizi öneririm. Yeni kesilen kütükler yeterli neme sahiptir. Uzun süre bekletilmiş kütüklerin nemi yetersiz olabileceği gibi yabani mantar sporları kütüklere bulaşmış olabilir. Bu durumlar da kütüklerinizi kaynar suda bir müddet bekletmeniz önerilmektedir. Yeni kesilmiş ise bu işleme gerek yoktur.
Kütüklerin yeni kesilmiş olmasının yanında sağlam ve sağlıklı olmaları da tercih edilmelidir.
Aşılama için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Kütük aşıları, kapalı   mekânlarda her mevsim yapılabilir.
20-25 cm çapındaki kütükler 30-50 cm uzunluğunda kesilir.
Yeterli neme sahip olan kütüklerin uç kısımlarından 3-5 cm’lık kısım motorlu testere ile kesilerek ayrılır. Kütüğün kesilen kısmına 100-150 gr misel yayılarak kesilen 3-5 cm lik kısım üzerine çivi ile çakılır ve kütükler naylon poşetlere sarılarak 1-1.5 ay süre ile 25 C’e karanlık bir ortamda misellerin gelişmesi sağlanır.

Kayın kütüğünde yaprak mantarı yetiştiriciliği
Bir başka yöntemse kütükler üzerin de 2-2.5 cm çapında 5-6 cm derinliğinde olacak şekilde matkap yardımıyla delikler açılır. 15-20 cm çapında 40-50 cm uzunluğundaki kütüklere 10-15 adet delik yeterlidir.
Her bir kütük için 100-120 gr kayın mantarı miseli yeterlidir. Miseller deliklere doldurulur ve bal mumu ile üzerleri kapatılır. Kütükler naylon poşetlere sarılarak misel gelişmesi için gelişme odalarına alınır. Kütüklerin tabanını su içerisine oturtmak daha iyi netice alınmasını sağlayacaktır.
KÜTÜKTE İSTRİDYE MANTARI  YETİŞTİRİCİLİĞİ UYGULAMASI
Yumuşak dokulu ağaçlar da (kavak, söğüt vb.) misel sarımı daha hızlı olduğundan ilk hasat sert dokulu ağaçlara (gürgen, meşe vb.) göre daha erken olmaktadır. Aşağıda gördüğünüz gibi basit bir kaç işlemle kavak ağacı kütüğüne mantar tohumlarını kolayca aşıladık.
Sizler de burada anlatılan yöntemlerle veya kendi geliştireceğiniz yöntemlerle kolayca mantar yetiştirme kütüklerinizi hazırlayabilirsiniz.

Kavak kütüğünde mantar yetiştirme
Kütükler üzerin de 2-2.5 cm çapın da 5-6 cm derinliğinde olacak şekilde matkap yardımıyla delikler açılır. Deliklerin açılmasın da aşağıda yayınlanan video dan da bilgi alabilirsiniz. 

Kütükte mantar yetiştirme
Açılan bu deliklere mantar miselleri yerleştirilerek delikler doldurulur.
Aktarlar da rahatlıkla bulabileceğiniz bal mumunu tavaya koyarak ateş üzerin de eritilir. Biraz soğuyan bal mumu bir fırça veya buna benzer araçla misellerin üzerine sürmek suretiyle tohumların üzeri bal mumuyla kapatılır. Bu işlemi yaparken hızlı olmanızda fayda vardır, çünkü bal mumu hızla donmaktadır. Bal mumu bulamazsanız mum ile de deneye bilirsiniz.
Kütüğe mantar miseli aşılama
işte bu kadar kolay. Böylelikle kütüklerimizi mantar miseliyle aşılamış olduk. Aşılanmış kütükleri müsait olan uygun bir yere bırakıyoruz. Kütükleri su dolu (5-7 cm) bir kabın içine oturtursanız iyi olacaktır böylelikle kütüğünüzün nem ihtiyacını bu şekil de karşılamış olacaksınız.
Kuluçka dönemi olarak anılan dönemin bitimine kadar kütüklerin üzerine siyah bir poşet giydirin. Fotoğrafta gördüğünüz gibi çöp poşeti kullanabilirsiniz. Poşetlere rastgele delikler açarak mevsimine göre 1-1,5 ay kadar kütükleri bu şekilde bekletin.
Uygun sıcaklığı bulan miseller hemen harekete geçerek hızla kütüğünüzü sarmaya başlayacaktır. Ağaç yapısı, çevresel faktörler ve bakım (nemlendirme vb.) gibi etkenlere göre misel ekimin den 4-5 ay sonra ilk hasadınızı alabilirsiniz. Gene ağaç yapısına göre kütüğünüz çürüyene kadar aynı kütükten 4-5 sene mantar hasat edebilirsiniz.
Genellikle verim için verilen değerler kütük ağırlığının % 30 u kadardır.

Misel aşılanan kütüklerin kuluçka dönemi
Misel sarımı başlamış kütükler

Misel sarımı tamamlanmış kütükler

Doğa da yetişen kayın  mantarları gibi aynı lezzette ve sağlıkta olan kütükte yetiştirdiğiniz kayın mantarları, son derce organik olacaktır.
Son zamanlarda hızla yaygınlaşan istridye mantarı yetiştiriciliğini sizler de ister hobi olarak, isterseniz ticari olarak düşünüp başlayabilirsiniz. Ülkemizin  çeşitli yerlerinde kayın mantarı yetiştiriciliği projeleri hazırlanarak meraklı üreticilere anlatılmaktadır. Bu konuda Firmamız en yoğun çalışmaları yaparak insanlara Danışmanlık ve kurulum hizmeti vermektedir. Biz Huzur Mantar Ailesi olarak sizlere yardımcı olabiliyorsak bizler için de en büyük mutluluk budur.

İstiridye mantarı yetiştirmek isteyen ziyaretçilerimizin istridye mantarı tohumu ihtiyaçlarını   karşılamak için bizi arayabilirler.

Bu numaradan güvenli bir şekil de istridye mantarı ve tohumu miseli siparişi verebilirsiniz.

Pazar

Mantarlar alemi




Karbon-azot döngüsünün devamını sağlıyor, insanları besliyor, tedavi ediyor. Milyonlarca türü bulunan mantar, gezegenimizdeki yaşama önemli katkıları bulunan hayati bir organizma.

Bazıları onun meyve ya da sebze olduğunu düşünüyor. Oysa o bitki bile değil. Görüntü olarak bitkiyi andırsa da hücre yapısı bakımından hayvanlara benzeyen mantarlar, 1960'lı yıllarda bitkilerle hayvanların arasında ayrı bir canlı alemi olarak kabul edildi. Mantarlar olmasaydı belki de yaşam olmazdı. Çünkü bu organizmalar ölü ya da canlı organik maddeleri parçalayarak karbon-azot döngüsünün sürdürülmesinde büyük rol oynar. Dünyada bazıları mikroskobik boyutlarda olmak üzere milyonlarca mantar türü var. Ancak bizim için önemli olanlar, sofralarımızda yerini alanlar. Mantar besleyici bir yiyecektir. Yabanıl olanlar genellikle ağaç ya da kaya dipleri, çayırlıklar, bazen de toprak altında yetişir. Türkiye uygun iklimsel koşullar, 20 milyon hektarlık orman alanı ve geniş tarım arazileri sayesinde mantar için elverişli bir ülkedir. Bazı araştırmalara göre Türkiye'de yenilebilir 40 civarında mantar türü vardır ve bunların 25'i ticari amaçlı kullanılır. Dünyada ise yaklaşık 20 mantar türünün üretimi yapılır.

Tatlı, tuzlu, acı ve ekşinin yanı sıra beşinci temel tat olan umami mantarda yoğun olarak bulunur. Farklı şekil, boy ve renklerdeki bu organizmanın en önemli ortak özelliği lezzetinin yanı sıra sağlıklı olmasıdır. Bu nedenle özellikle Doğu ve Uzakdoğu'da mantar binlerce yıldır tedavi amaçlı kullanılır. Yağ ve kolesterol içermeyen, düşük kalori ve sodyum ile bağışıklık sistemini destekleyen karmaşık bir karbonhidrat yapısına sahip olan mantar protein zenginidir. İçeriğinde bulunan yüzde 20-30 oranındaki protein ile B vitaminleri mantarı özellikle vegan beslenme tarzını benimseyenler için vazgeçilmez bir besin yapar. Mantar düşük enerji yoğunluğuna sahiptir ve günlük kalori alımına dikkat edenler için doyurucu bir alternatiftir.

ANTİOKSİDAN

Kolesterol düşüren ve sindirim sistemini destekleyen lifler mantarda yüksek oranda bulunur. Kalsiyum emilimi için gerekli olan D vitamini; vücudun oksijen emilimini artıran ve kırmızı kan hücresi oluşumunu destekleyen bakır; serbest radikalleri nötralize eden, hücre hasarlarının önlenmesini sağlarken kanser oluşumu riskini düşüren selenyum; kan basıncını düzenleyen ve hücrelerin düzgün çalışmasını sağlayan potasyum mantarda bolca vardır. 100 gr kültür mantarı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 4'ünü, şitake ise yüzde 13'ünü karşılar. Büyükçe bir portobello mantarında muzdan bile fazla potasyum bulunur. Özellikle sebzelerle birlikte tüketildiğinde yüksek besin değerine sahip et, bakliyat ve tahılların yerini tutabilir.

Mantarın sağlıklı bir besin maddesi olarak kabul edilmesinin önemli nedenlerinden biri güçlü bir antioksidan olmasıdır. Mantardaki en zengin antioksidanlardan biri ergothioneine adı verilen amino asittir. Şitake ve maitake gibi mantarlarda buğday ruşeyminden 40 kat daha fazla ergothioneine vardır. Mantar türleri arasında besin değeri en zayıf olan kültür mantarıdır. Buna rağmen içeriğindeki ergothioneine buğday ruşeyminden 12 ve tavuk karaciğerinden 4 kat fazladır. Kültür mantarının erişkin hali olan portobello ve kestane mantarı gibi mantarlar brokoli, kırmızı biber ve havuç gibi antioksidan zengini sebzeleri bile geride bırakır.

Yoğun antioksidanın yanı sıra mantar istilacı patojenlerle, yani hastalığa neden olan her tür organizma ve maddeyle savaşan hücrelere gerekli besin desteğini sağlar. Yapılan bazı araştırmalar eklem romatizması, atheroma, HIV ve kanser gibi hastalıklara karşı korunma ve tedavide bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için mantarın etkili olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle Çin'de yapılan bir araştırma, günde 10 gr taze, 4 gr kurutulmuş mantar tüketen kadınlarda meme kanseri görülme olasılığının yüzde 64 oranında azaldığı tepsit edilmiştir. Mantarın antikanser etkisinin en önemli kaynağı ise içeriğindeki fitokimyasallardır. Şitake, reishi gibi bazı mantar türlerinde bulunan beta glukan ise alerjilere karşı koruma sağlar.

ALTERNATİF TÜRLER

Farklı mantar türleriyle damak zevkinizi geliştirin.

ENOKI/İNCİ

Enoki olarak da bilinen inci mantarının ince uzun sapı, küçük beyaz şapkası vardır. Genelikle demet şeklinde büyür ve hafif tatlı lezzetiyle çorbalara yakışır.

KUZU GÖBEĞİ

Ormanlık alanlarda tek ya da küçük gruplar halinde yetişen bir mantar olan kuzu göbeği en lezzetli türlerden biridir. Yüksek ekonomik değere sahiptir. Alerjik reaksiyonlara yol açabileceğinden çiğ olarak tüketilmez.

MAITAKE

Tedavi amaçlı kullanılan mantar türlerinden biri olan maitake dalgalı şapkasıyla dikkat çeker. Görüntü olarak beyni andırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve her yemeğe yakışır.

İSTİRİDYE

Krem rengi, yelpaze şekilli istiridye mantarı anasonlu bir kokuya sahiptir. Kolesterol düşürücü bazı ilaçların kaynağıdır ve kalp hastalıklarına karşı etkilidir.

ÇÖREK

Kısa, küt sapı, geniş kızıl kahverengi şapkası vardır. Kültür mantarından sonra en çok tercih edilen türlerden biridir. Taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir.ŞİTAKEAsya'nın popüler mantarlarından biri olan şitake tam bir sağlık deposudur. Kızartılarak ya da çorbalarda sıkça kullanılır; tazeyken daha hafif olan lezzeti kurutulunca yoğunlaşır.KIRMIZI REİSİGeleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır tedavi amaçlı kullanılan kırmızı reisi mantarı buruk bir tada sahiptir. Genellikle tazeyken ya da kurutulmuş olarak ince toz haline getirilir ve suda çözdürülerek tüketilir.

KORDİSEPS

Tırtıl görünümlü kordiseps mantarı geleneksel Çin tıbbının en ünlü mantarları arasındadır. Enerji verir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda tonik etkisi yapar.






istiridye Mantarının ihtiyaçları nelerdir?

istiridye Mantarının ihtiyaçları nelerdir?

Mantar sizden 4 şey ister.
1- Nem
2- Işık
3- Isı
4- Hava

Bu şartları sağladığınız zaman mantar size para kazandırır.
Fakat bu şartları sağlayamazsanız zarar edersiniz.
Daha da ayrıntılı vermem gerekirse
1- %80-%90 derece bağıl nem.Yılın her zamanı.
2- Kuluçka da karanlık; sonrasında günde 12 saat Floresan ışık
3- Kuluçka da 20 C oda ısısı; Kuluçka sonrası 16 C oda ısısı.
4- Kuluçka da havalandırma yapılmaz. Kuluçka sonrası her saat 4 dakika havalandırma yapılır.

Cumartesi

Huzur Mantar

Denizli bölgesinde Türkiye'nin ilklerinden olan bir istiridye mantar üreticisiyiz.

Şu anda 2000 m2 alanda üretim yapmakta ve 14500 m2'lik alanda üretim sahasını faaliyete sokma çalışmalarımız devam etmektedir. Kendi kompostumuzu ve miselini üreten bir firmayız. 2015 yılındaki 8 farklı çeşit mantarı daha üretim gamına alma gayesi içerisindeyiz. Arge çalışmalarımız devam etmektedir. Ülke çapında birçok Mantar işletmesine danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu firmalar toplamda 800'ün üstünde bir rakama ulaştı.

İstiridye mantarı konusunda sağlıklı üretim yapmak isteyen kişilerin Firmamız gibi deneyimli ve sektörel yenilikleri takip eden firmalardan, profesyonel destek almaları gerekiyor. İstiridye mantarı yetiştiriciliği doğru üretim teknikleri ile yapıldığında kar marjı yüksek olan; girişimcilerin gözdesi bir iş kolu haline geliyor. Mantarı Para değil tecrübe yetiştirir.

Türkiye'ye adapte olmuş güçlü türlerden çaprazlama ve hibritleme yöntemiyle elde edilen türlerle üretimlerini yoğunlaştırmış bulunmaktayız. Kendimize has Türkiye Floryasına adapte bir mantar miseli (mantar tohumu) üretimlerimiz ve günlük 30 ton kompost kapasitesi ile 5000 m2'lik alanda yolumuza devam etmekteyiz.

Tüm mantarcı arkadaşlara yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağımızı beyan ve taahhüt ederiz. 

Çarşamba

istiridye Mantarı Kompost Alıcılarına ve istiridye Mantar Üreticilerine Tavsiyeler

Kompost Üretimi
istiridye mantarı üretimi yapmak isteyen ve bu konuda dürüst bir firmayla çalışmak isteyen kişilere sözleşmesiz hareket etmemelerini tavsiye ediyoruz.
Abdullah Konak insanlara uzun yıldır istiridye mantarı üretimi teknikleri konusunda ücretsiz bilgi ve destek vermektedir.
Müşterilerim ve dostlarımla görüşebilir kendilerini yerlerinde ziyaret edebilirsiniz.  
Yazdıkları yazıların altına adını yazamayacak kadar yüreksiz, çirkin insanlar Çamur atmak ve karalamak için ellerinden geleni yapıyorlar.
İnsanları kandırmayın,Yazıktır.
Gün gelecek hesap vereceksiniz.

Salı

istiridye Mantarı Kompostu Satıcılarıyla ilişkiler


1.Ham maddesi:
Kompost ham maddesi olan ana malzemesi nedir?  Aslında sorunuzun cevabı çok basit, Saman, Talaş ya da pamuk.

2. Teslimat:
Sipariş edilen kompost siparişten ne kadar süre sonra teslim edilecek. 

3. Pastörizasyon:
Kompost pastörizasyonun güvenirliği için sormanız gereken soru ise hangi yöntemi uyguladıkları.
Cevap: Kaynatarak, buharla ya da kimyasal ile olabilir.

4- Verim:
Emin olun hangi firmayla görüşürseniz görüşün size %30 garanti verecektir. Sözleşmede ise garanti şartları yazmayacaktır. Neden yazmamalı sorusunun cevabını bir betimleme yaparak anlatmak isterim şöyle ki: Bir inek alsanız besleseniz bu hayvanın günlük ihtiyaçlarını yeterli şekilde karşılamazsanız her gün size aynı litre sütü verebilir mi? Verim kesinlikle kompostun işletme içerisinde ki bakımıyla alakalı bir durumdur. Siz ilgi alaka göstermezseniz mantar düzgün ve yeterli çıkmayacaktır. Kompost üreticisi elbette sizin de mutlu olmanızı, para kazanmanızı ister böylelikle kendiside size her mal yolladığında para kazanacaktır. Bütün firmalar için üreticinin aldığı verim çok önemlidir. Buna paralel olarak üretici tekrar kompost alacak.

5- Risk Garantiniz:
Sizden kaynaklanmayan sorunlarda tutmayan kompostun yerine yeni kompost verilir. Bu madde iki taraf içinde  yapıcı ve iyi niyetli bir maddedir.

6- Kontrol:
Yerinizi kontrol edeceğini beyan eden firmalara kompost alımı sonrasında sizi ziyarete gelmiyorlarsa ve üretim safhasını kontrol etmiyorlarsa kendilerine noter kanalı ile ihtarname çekiniz.

Cumartesi

istiridye Mantarı Yetiştiriciliğinde Askı sistemi ve Ranza sisteminin farkları nelerdir?

1-Askı sisteminde 10 TON kompost konulabiliyor iken Ranza sisteminde 20 TON kompost koyabilirsiniz. Verim hesabıyla varın gerisini siz düşünün.
2-Ranza sisteminde kompostu getiren kamyondan poşetleri taşır direkt yerine koyarsınız yapacağınız işçilik bu kadardır. Fakat askı sisteminde ise taşınan poşetlerin tek tek asılması gerekli bu da zaman kaybına ve fazladan işçiliğe sebep olmakta. Tüm bu işlemler esnasında kompost o kadar çok sarsılır ki feleği şaşar. Akabinde sarım gecikir. Sarımın gecikmesi demek hastalık kapma ihtimalinin yükselmesi demek ki bu maddi zarara yol açar. Bunu da kimse istemez değil mi dostlar?

Cuma

Müşterim - Manisa

MANİSA'da istiridye mantarı üreticisiyim. 
Bu işe başlamadan önce araştırmalarımın sonucunda DENİZLİ de Abdullah KONAK ile tanıştım.Tesislerini ziyaret ettim ve gerekli bilgileri kendisinden aldım. Tesisimin kurulumundan malzeme teminine kadar her türlü ihtiyaçımı karşılamamda yardımcı oldu. Kompostun kalitesi ve mantarın lezzetine diyecek yok. Satış yaptığım herkesten teşekkür ve iltifatlar aldım. Ben bu işle uğraşmak ve tesis kurmak isteyen arkadaşlara gönül rahatlığıyla Abdullah KONAK'tan bilgi ve yardım almalarını tavsiye ederim. 
Sevgiler Saygılar

Perşembe

istiridye Mantarın da Türkiye’nin en büyüğü

Türkiye’nin en büyük üreticisi


Bir gereksinim olduğunu düşündüğüm için bu tanıtım bölümünü açtım.

Türkiye’nin En Büyük Mantarcısı, Kompost Üreticisi, En Ucuz Misel Üreticisi gibi kendi kendini öven firmalara günümüzde bolca rastlamaktayız. Bu kadar yaygaraya gerek yok. İşleyen Demir ışıldar zaten. Sen susta müşterilerin seni anlatsın.
Gerçekten de büyük bildiğimiz Firmalar küçükçücük, küçük bildiğimiz firmalar büyük olabiliyor.

Mantarcılıkla ilgili firmalar ve kişiler hakkında bildiklerinizi lütfen bizimle paylaşın. Bize yeni firma ve kişi bilgileri gönderebilirsiniz böylelikle çevremizi tanıyalım  sevilecekleri sevelim sakınmamız gerekenleri de bilelim.


Daha çok firma ve kişi paylaşalım ki; ülkemizde mantarcılık gelişsin ve hak ettiği yerlere gelsin. 

Duyduk Duymadık Demeyin A Dostlar vede Düşmanlarım.Dağlar Taşlar Duysun !

Abdullah konak artık kendi Miselini üretiyor. Misel = Mantar tohumu.

istiridye Mantarında Saman Ve Pamuk Kompostunun Farkları Nedir ?

1-Saman kompostu ortalama % 20-25 verim verir. (En iyi şartlarda )
Pamuk kompost'u ise %35-40 arası verime sahiptir. Mantarımız bünyesinde %93 su ihtiva eder, yani pamuktan yapılan kompostun su tutuculuğu samana kıyasla daha iyidir.

2-Saman kompostun'da mantarlar tane tane çıkarken, Pamuk kompostunda mantar Marul gibi küme halinde çıkar ki mantarın albenisi olur.

3-Saman homojen bir şekilde pastörize edilemediği için kolay hastalık kapar.
Pamuk ise daha dirençli bir material olması sebebiyle hastalık ihtimali daha düşüktür.
4-Saman daha hafiftir bir odaya bu sebeple 12 TON saman kompostu koyarken 20 TON pamuk kompostu koyabilirsiniz. Verim hesabı açısından varın gerisini siz düşünün.

Müşterim - Bodrum

Merhaba
Size Muğla’dan yazıyorum( Bodrum Turgutreis). 
Bundan yaklaşık olarak 10 ay önce bizde kayın mantarı üretimi yapma fikri oluştu ve araştırmalara başladım. İnternet, kataloglar,  bazı TV kanallarında araştırdım. Bu arada mantar yapan firmalarla da görüştüm ve birçok firmayla yüz yüze görüşmek için randevu aldım.
Görüştüklerim arasında ABDULLAH KONAK'ın bu konuda daha bilgili ve yardım etmeyi seven bir kişi olduğunu gördüm ve ondan bana bu konuda yardımcı olmasını istedim. Kendisi de memnuniyetle kabul etti ve çalışmalara başladık. Ben 100m2'lik iki tane oda kurdum üretime ABDULLAH KONAK'dan aldığım kompostlarla başladım kuluçka döneminde günde iki üç kez beni arayıp soruyordu. Kompostlar hakkında sürekli bilgi aldı. Bana da yapmam gerekenleri aralıksız aktarıyordu. Bunun neticesinde kompostlarımız tam zamanında sarımı tamamladı ürün vermeye başladı. Ürünlerimi satmak içinde bana birçok alıcı buldu. Daha ne diyebilirim ki. ALLAH razı olsun. Teşekkürler

Çarşamba

Müşterim Mehmet - Manavgat

Antalya ili Manavgat ilçesinde mantar üreten bir üreticiyim Abdullah KONAK beni aradı ve bana “abi ben bir site kurdum burada benim ile çalışan üreticilerimin beni tanıtmasını, beni anlatmalarını, benim yaptıklarımı yazmalarını istiyorum sende yazar mısın diye sordu? ’’Yazdıkların kötü dahi olabilir; kimsenin yazdıklarının noktasına dahi dokunmadan yayınlayacağım ” dedi bende kendisine olumlu cevap verdim ve bu yazıyı kaleme almakdım.
İlk başta ben ne yazayım, Abdullah KONAK’ı nasıl anlatırım diye düşündüm ve Abdullah KONAK’ın kendisinin samimiyeti ve içtenliğini bildiğim için tamamen samimi duygularla bir yazı yazdım.
          Abdullah KONAK kimdir den önce benim Abdullah KONAK ne yapar ne yapmak istiyor üreticilerine nasıl yardımcı olur veya yardımcı olmak için neler yapar dan anlatarak başlamak isterim. Abdullah KONAK’ı ben bu tarihten 6-7 ay kadar önce tanıdım ilk zamanlar telefonla konuştuk ben Kültür mantarı yetiştirdiğimden İstiridye mantarı konusunda hiç bilgim yoktu bu konuda önce bilgi sahibi olmam gerektiğini, nasıl üretilir, nasıl bir işlem yapılar, nasıl satılır, pazarı var mıdır gibi konularda bilgi sahibi olmam gerekiyordu. Abdullah KONAK ile yüz yüze gelmeden önce belki bin defa telefonla konuştuk. Gece aradım, sabahın köründe aradım, gece internette araştırma yaparken aradım, gece kafama bir şey takıldı aradım, saat kaç olursa olsun aradım (Çoğu zaman ben çaldırdım kapattım o aradı). Hiçbir zaman sıkılmadı her zaman sabırla cevap verdi. Bir gün bile ya kardeşim yeter demedi ben senden para kazanmadım sen beni ne arayıp duruyorsun demedi. Ben belli bir zaman sonra bu işe ikna oldum ve istiridye mantarını ekmeye kara verdim. Benim yakınlarımda Konya da Alanya da Korkuteli’nde bu işi yapanları duydum, aradım, konuştum, araştırdım bir tanesi ile başımdan geçen konuyu anlatayım dedim ki firma sahibine ben tamam bu işi yapmaya karar verdim senden kompostu alacağım benim odalarımın düzeni konusunda malı satma Pazar konusunda bana nasıl yardımcı olacaksın diye sordum? Kompost aldığım zaman benim elimdeki malı satamazsam, bana nasıl yardımın olacak diye sordum? Mesela benim kompost’um arızalı çıktı ürün alamadım bu konularda garantin ne olacak diye sordum. Bana verilen cevap kompostu veririm diğerini bilmem gerisi beni ilgilendirmez dedi. Çalıştığım herkes bu şekilde çalışır. Mantarı bana satacaksan kendi arabanla bana getireceksin dedi. Ama Abdullah KONAK “Mantar alıcı arkadaşların telefonlar numaralarını konuşmam için verdi ve ben her zaman sana yardımcı olurum dedi oldu da. Hatta bu tarihten bir ay kadar önce “abi iki tane alıcı var konuşmaya gelecekler sözleşmeli üretim yapacağız sende gel, sende konuş, gelemezsen ben senin adına da malın kendi malımmış gibi satışı konusunda anlaşırım dedi. Bu güzel bir davranış düşünsenize ürettiğiniz malı satamazsanız ne olur. Bu işe yeni başladığınızda destek almazsanız satış yapmak zor olur.
Depolarımın çevrimini yani kültür mantarı odasını İstiridye mantarı odasına dönüştürülmesi konusunda, gerekli malzemelerin temininde, sıkıntı olabilir diye düşündüm fakat Abdullah Konak ’’sana o konuda da yardımcı olurum’’ dedi, lazım olan tüm malzemeleri gönderdi. Mantarın satışı konusunda satış işini konuştuğu kişinin telefonun bile bana verdi. Bunu kimse yapmaz. Kendin de konuş dedi. Kompost bedelini çok oldum ödeyeli. Depolarımın hazırlanmasın da biraz geç kaldım sürekli arayıp ya bitir artık şunu ekelim diye o beni zorladı Hazırlık çalışmalarım devam ediyor. Abdullah’ın çalışma koşullarından bu zamana kadar bir şikâyetimiz olmadı. Ben kompostun mantar vermemesi durumunda garantisini sorduğumda garantisi ben ve sensin dedi. Benim direktiflerim haricinde hiçbir şey yapmayacaksın, benim dediklerimi uygula, bu komposttan ürün almamak gibi bir durumun söz konusu olamaz dedi. Halen devam ediyoruz. Allah yüzümüze baksın Abdullah ‘ı hep kendi tanıdığım kadarıyla anlattım.
Biraz da çevreden duyduklarım ile anlatayım. Korkuteli’nde bu işi yapan birçok kişilerle ve Mantar tüccarlarıyla konuştum. Abdullah KONAK’ı genelde herkes tanıyor. Hakkında olumsuz konuşanı duymadım. Bana Abdullah’ın bir kişi ile mahkemelik olduğu konusunda bir bilgi geldi. Aradım kendisine bu olmayı sordum. Sözüne güvendiğimden dolayı ondan dinlemek istedim. Bana “abi ben adama malı verdim. Şu şartları uygulayacaksın dedim, anlattım ve yazılı olarak eline verdim. Adam ilk günden itibaren her gün sabah akşam yarım saat istiridye mantarını kültür mantarı gibi sulamış. Sonra da numune alıp yanına gelmiş ve sormuş benim mantarım çıkmadı neden çıkmıyor diye. Bunun sorumlusu, suçlusu sensin demiş. Kendisine ne yaptın, nasıl oldu diye sorduğunda kompostu kuluçka döneminde suladığını anlatmış, Abdullah da kendisine neden suladın ben sana böyle bir şey söyledim mi diye sorduğumda ben böyle biliyordum demiş. Sonrasında kendisini mahkemeye vermekle tehdit etmişler. Birçok resmi kuruma hakkında şikâyette bulunmuşlar. Abdullah tanıdığım kadarıyla işini iyi takip eden, işini düzgün yapmaya çalışan, müşterilerinin kazanabilmesi için uğraşan bir insan. Kendisine sormuştum bizim mantarı nasıl satacaksın dediğimizde Mantarınızı ben satmayacağım bu mantarı siz kendiniz benim size tanıştıracağım alıcılara satacak mantarınızın parası peşin alacaksınız dedi. Paranız ile ilgili bir dâhilim olmayacak siz kendiniz ben tanıştırdıktan sonra para konusunu aranızda halledeceksiniz dedi. Mantarımızı sen al sat dediğimde ise işim başımdan aşkın mantarın pazarlaması konusuna zaman ayıramam; çünkü üreticilerime daha fazla zaman ayırmak istiyorum, kimsenin mantarını almakla uğraşamam ama satışınızda tam destek olurum dedi. Mantarınızı alıp satmam demek kar etmem gerekliliğini doğurur ben bunu istemiyorum sen yükseğe sat ki daha fazla kazan dedi. İleriki zamanlarda üretici olarak belirli bir sayıya ulaştığımızda bu konuda pazarda söz sahibi olabilmemiz için belli bir birliktelik kurmamız, belli bir üretici sayısına ulaşmamız gerekiyor dedi. Daha anlatacak çok şey var ama benim işlerimde çok.
Herkese bol kazançlar diyorum selamlar
Mehmet K*****

Salı

Müşterim

Merhaba, Abdullah Konak’ın ricası üzerine size kendisiyle olan çalışmamızın kısaca detaylarını paylaşmak istiyorum. 2011 Ocak ayı itibariyle kendisiyle 100 m2’lik alanda istridye mantarı üretimi için anlaşma sağladık. Yaklaşık 2 haftalık süreçte hem kompost üretimi hem de kurulumla ilgili tüm çalışmalar tamamlandı hatta anlaşma yaptığımız süreden önce malzemelerin gelip kurulumun yapılması benim açımdan kendisine daha da güvenmemi sağlamıştı.
Mantar üretimine geldiğimizde sağ olsun günbe gün aklıma takılan tüm soruları sordum ve cevaplarını aldım. Kompost sarımı ve ilk pinlerin çıkış gününe kadar geçen zamanda her gün rapor veriyordum Abdullah beye. Bazen kompostların fotolarını çektiğimde oluyordu kendisine göstermek ve durum hakkında bilgi almak için.
Sağolsun bana üretim ve doğru uygulamaların hepsinde yardımcı oldu. Birçok arkadaşımızın sorunu ürettiğim mantarı nereye satarım kaygısıydı. Bu konuda da birçok kişiyle görüşmeme vesile oldu ve şuan düzenli mantar alımı yapan bir arkadaşla çalışmaktayım. Bu işe yeni başlayacak olan arkadaşlara önerim her şeyden önce bu işe istekli olmaları ve en ufak sorunda vazgeçmemeleri olur.
Umarım sizlere faydalı olabilmişimdir.
Saygılarımla
İsmail
İstanbul


Cuma

Müşterim - İzmir

Sevgili arkadaşlar,
Ben küçük bir araştırmanın ardından mantar üreticiliği işine girmiş biriyim. Şu anda henüz ilk parti kompostumuz kuluçka dönemini geçirmekte. İnşallah bu dönemi kazasız belasız atlatıp hasat dönemine geçeceğiz.
Bu işle ilgili internet üzerinde yazılı çizili bilgilerden başka bir bilgimiz yoktu. Abdullah Bey ile de internetteki yazılar vesilesi ile tanıştık. İşe başlama aşamasından önce ve sonrasında 3-4 kez kendisini kendi üretim tesisinde ziyaret ettik. Kendisinden internetten edindiğimiz bilgiler dışında işin pratiğine yönelik birçok bilgi edindik.
Kompost alımı için de kendisini tercih ettik. Bunun nedenini soracak olursanız ürettiği kompostun hammaddesinin pamuk olması ve bunun bize sağladığı bazı avantajlar (hastalık riskini minimuma indirmesi, koku olayını neredeyse tamamen ortadan kaldırması, kaliteli ürün yetiştirilmesi ve her şeyin organik olması gibi).
Her şeyin ötesinde bu işe yeni başlayanların özellikle gereksinim duyacakları en önemli şey nedir diye bir soru sorulsa, şu an olayları yaşayan kişi olarak hiç tereddüt etmeden ben derim ki TEKNİK BİLGİ ve DESTEK. Bana göre çok çok önemli olan bu gereksinimi Abdullah Bey karşılamakta. Abdullah Bey ile çalışmayı tercih etmemizin en önemli nedenlerinden biri sahip olduğu bilgi ve tecrübeleri bizimle paylaşmasıdır. Bu paylaşım olmaz ise mantar yetiştiriciliğine yeni başlayan kişilerin başlangıçta çok canları yanabilir. Çünkü bu iş gerçekten çok hassas ve her şeyin sürekli kontrol altında tutulması gerekmektedir. Ayrıca bu işe yeni başlayan kişilerin gerekli bilgi ve desteğe ne zaman ihtiyaç duyacakları da belli olmayabilir. Bu anlamda da Abdullah beye acil durumlarda günün 24 saati ulaşmak mümkün (kompostun bize ilk ulaştığı gün saat 02.30 da kendisine acil olarak bir konuyu danışma ihtiyacı duyduk ve kendisine ulaştık.)
Abdullah beyi tercih etmemizi gerektiren bir diğer yönü de bu işte kalıcı olmak adına sürekli araştırmalar yapmasıdır. Bu amaç için kendisi bir laboratuar kurmuş olup yeni mantar türlerinin yetiştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.

Sonuç olarak Abdullah Bey bu iş için gerekli bilgi ve tecrübeye sahip, paylaşımcı, araştırmacı bir kişidir. Kendisi ile çalışan kişi ve firmalarla iş ortağı mantalitesine sahip, çalışkan bir arkadaştır.
Bu özelliklerinin sürekli olması dileğimdir. Çünkü ben inanıyorum ki bu özelliklerinin sürekliliği sayesinde kazanımları çok olacaktır.

Saygılar