Salı

Shiitake Mantarı (Lentinula edodes) Hastalık Ve Zararlıları

Shiitake'nin sentetik ve kütük kültürü ile yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılarla mücadelenin en kolay yolu hijyenik önlemi alınmasıyla sağlanır.



Sentetik kültürde otoklav'ın çıkış kısmında torbaların sterilizasyon sonrası aşılama ünitesine alınan bölümü steril tutulduğunda ve aşılama  sırasında hijyenik kurallara uyuldugu taktirde misel gelişme döneminin sonuna kadar hiçbir torba ziyan olmadan sağlıklı kültürler elde edilebilir. Ancak buradaki hijyen ve aşılama kurallarına uyulmadığı taktirde havada doğal olarak bulunan Aspergilius sp., Chrysomella sp., Penicilium sp. ve Trichoderma sp. gibi küfler torba içine girerek miselin gelişmesini önleyebilir.
Elden çıkacak her torbanın işletmeye getireceği mali yük dikkate alınarak özellikle aşılama ünitesinin her gün temizlenmesine dikkat edilmeli, İçi besi ortamları dolu ağzı açık petri kaplarını bu bölmelerde dolaştırarak zaman zaman havadaki küf yoğunluğu tespit edilerek hastalık yoğunluğunun arttığı durumlarda taze havayla havalandırma yapılmalı, yerler, alet ve ekipmanlar bir dezenfektan yardımıyla temizlenmeli ve sterilizatörler çalıştırılarak oda havası steril hale getirilmelidir.
Aşılama ünitesi ile üretim bölümlerinde deneyimli elemanlar çalıştırılmalı eğer mümkünse sentetik kültürlerle yetiştiricilik tesislerinin şehirden uzak, ormanlık alanlara yakın yerlerde kurulması tercih edilmelidir.
Sentetik kültürde misel gelişme sonrası torbaların çıkartılıp üretim odasına alınmasıyla substratın direk havayla teması sonucu üzerinde yine zaman zaman yukarıda belirtilen hastalıklara rastalanılabilmrktedir. Sözkonusu hastalıklar; genellikle üretimin son aşamalarında görülmekte, artık yeterli ürün alınmamış torbalarda miselin etkinliğini yitirmiş ortamlarda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklarıngörüldüğü kültürler derhal odadan çıkartılmalı ve uzak bir yerde imha edilmelidir.
Aslında sağlıklı gelişmiş bir torbada hastalıkların ortaya çıkışı Shiitake misellerinin rekabeti nedeniyle çok güçtür ve yeterli ürün alınan kültürler kurutularak gübre, yakacak vb. amaçlarla değerlendirilebilir.
Hastalıkların ortaya çıkışı erken aşamada ise bir üreticinin özellikle sterilizasyon sıcaklık ve süresi ile aşılama ünitesini gözden geçirmesi gerekmektedir. Nitekim düşük sterilizasyon süresinde aşılama ünitesinde gerekli hijyen yerine getirilmiş, aşılama kurallarına tamamıyla uyulmuş olsa bile tohum ekiminden sonra değişik bakteri ve küfler ortaya çıkabilir. Bu nedenle torbadaki substrat ağırlığının artmasına paralel olarak sterilizasyon süresi de artırılmalı ve özellikle 2.5 kg kompost torbalarıyla çalışıldığında sterilizasyon süresinin 2 saatin altında tutulmamasına dikkat edilmelidir. Sentetik kültür ve Shiitake yetiştiriciliğinde enerji maliyetini azaltmak amacıyla 1 gün içerisinde otoklavın 3-5 kere çalıştırılması, diğer bir deyişle kompost dolu torbaların otoklavdan cihazın soğumasını beklemeden çıkartılmasını gerektirmektedir. Sözkonusu durum torbaların ağzında pamuk tıkaç olsa bile torba içi ile dışı arasındaki hava basıncı farkı nedeni ile dış havanın pamuktan geçerek içeriye dolması ile sonuçlanmaktadır. Her ne kadar pamuk tıkaç filtre etkisi ile havayı süzse de, aşılama ünitesinin havasındaki enfeksiyon miktarının yüksek olduğu durumlarda büyük bir risk oluşacaktır. Bu durumu ortadan kaldırmak için otoklavdan torbaların çıkartıldığı mekanın çok temiz olmasını zorunlu kılmaktadır. Diğer taraftan sterilizasyon öncesi torbalar doldurulduktan sonra pamuk tıkaç gevşek yapılmamalı, enfeksiyonların geçişini önleyecek şekilde çok sıkı hazırlanmalıdır. Sterilizasyon ve aşılama sonrası yetiştirme ortamları dikkatli bir şekilde taşınmalı, torbaların yırtılmamasma özen gösterilmelidir. Üretim odalarında nem ve havalandırmaya dikkat edilmediği durumlarda ise bazen yüksek nemden dolayı mantarların üzerinde bakteriyel lekeler (Psedomonas tolaasi) oluşabilmekte ve bu durum mantarların şekillerinin bozulmasına yol açmaktadır. Üretim döneminde ayrıca, lamellerde bazen sinek larvaları gelişebilir. Sinekleri önlemede odaların havalandırma panellerinin giriş kısımları filtrelerle kapatılmalı veya oda içine uçucularla mücadele amacıyla piyasadan temin edinilebilecek cihazlar yerleştirilmelidir.
Dünya piyasalarında değişik standartlarının bulunmasına rağmen ülkemizde sentetik kültür yoluyla Shiitake yetiştiriciliğinde kaliteli polipropilen torba bulunamayabilir. Bu durumda sterilizasyon sonrası torbaların bağlantı yerlerinin iyi yapıştırılamaması nedeniyle hava alan kısımlardan enfeksiyonların bulaşma riski ortaya çıkmakta ve kültürle henüz misel aşılaması yapılmadan, daha başlangıçta zarar görebilmektedir. Sözkonusu sakınca torbaların çift kat kullanımıyla korner giderilebilmesine yetiştiricilik için 0.1 mm kalınlıkta poliproplien torba teminine gitmek veya bir plastik imal eden bir firmaya özel olarak ürettirmek maliyeti azaltması bakım yararlı olacaktır. Shiitake'nin kütük kültüründe de en fazla odun tahripcisi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Kültür kütülerine arız olan en önemli hastalıklar Coriolus versicolor, Lenzites betulina, Poria versicora sayılabilir. Genellikle havalandırmanın az, nemin yüksek olduğu bahçelerde görülen bu mantarlar emici tüpleri ile kütük besinini emerek verimin düşmesine, kütüklerin elden çıkmasına yol açmaktadır. Sentetik kültürde olduğu gibi yine Trichoderma sp. ve Penicillium sp. gibi yine doğada mevcut birçok fungus türü kütüklere yerleşebilir. Kütüklerde hastalıkların dışında değişik kütük böcekleri, salyangozlar, mantar güvesi, karıncalar, değişik sinek türleri zarar verebilir. Bu durumda kütükleri 5-6 gün suda bırakmak şeklinde mücadele edilebilir. 

Hastalık ve zararlıları kontrol etmenin en iyi yolu her iki kültür sisteminde de ortamların hızla, tamamen Shiitake miselleriyle kolonize olmasını sağlamak, bunun için de gerekli kültür şartlarını tam olarak yerine getirmektir Shiitake'nin gerek kütük gerek sentetik kültür sistemiyle yetiştiriciliğinde mantarın istediği ekolojik şartları yerine getirdiğinde hiçbir katkı maddesinin olmadığı tamamen doğal bir ürün elde edilecek, hastalık ve zararlılar sorun olmayacaktır. İstisna olarak bazen kültürlerinde; hastalık ve zararlıların Shiitake misellerine baskın olduğu durumlarda bu substratlar derhal ortamdan uzaklastırılmalı, kalıntı etkisinin olduğu dikkate alınarak üretiminde hiçbir kımyasal madde kullanılmaması, doğanın bu güzel ürününün tamamen organik yasalara bağlı kalarak yetiştirilmesinden yanayım.
----------------------------------------
Kendisine teşekkürü bir borç biliriz; değerli hocamız M. Ertuğrul İlbay
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dışkapı Ankara

Shiitake Mantarı (Lentinula edodes) Depolama


Besin değeri olarak birçok üstün özelliklere sahip olan Shiitake'nin aslında hiç depolanmadan günlük taze olarak düzenli bir şekilde tüketilmesi en ideali olacaktır. Bu nedenle hasat edilen mantarlar bir an önce piyasaya sunulmalıdır. Taze mantarlar buzdolabı veya soğuk hava depolarında bozulmadan 7-15 gün kadar rahatlıkla muhafaza dilebilmekte ancak taze halde çok uzun süreli depolamalar kalitenin bozulmasına yol açmaktadır.
Ülkemizde beyaz şapkalı mantar yetiştiriciliği yapan bazı işletmeler bu mantarın yetiştiriciliğinde örtü toprağının kullanılmasına bağlı olarak mantarlar üzerinde toprak kalıntılarını temizlemek ve kısmen ağırlık artışını sağlamak amacıyla ürünlerini yıkamaktadırlar. Bu uygulama yıkanılan mantarların kısa sürede bozularak depolama diğer bir deyişle raf ömürlerinin kısalmasına yol açmaktadır. Oysa Shiitake yetiştiriciliğinde örtü toprağı kullanılmadığından mantarların yıkanarak temizlenmeleri gerekmemektedir. Diğer taraftan yıkanarak paketlenmiş diğer tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi çok kısa sürede bakteri ve küfler gelişerek mantarların bozulmasına neden olacak raf ömrünü azaltacaktır.
Shiitake' lerin uzun süre depolanmalarında kurutma sistemi tercih edilmelidir. Kuru Shiitake mantarlarının bünyesinde yaklaşık %10-15 su bulunmaktadır. Eğer mantarlar uygun koşullarda depolanmazsa nem kapsamının artmasına paralel olarak şapka parlaklığını kaybederek küfler ve zararlılar mantarın elden çıkmasına neden olacaktır. Bu bakımdan mantarlar kurutulduktan sonra 0.05-0,1 mm kalınlığında polietilen, karton veya mukavva kutulara konmalı, kısa süreli depolamalar için  kuru serin, karanlık ortamda bekletilmeli, uzun süreli depolamalardaysa +2 - +5 °C  depolardan yararlanılmalıdır. Son yıllarda yurt dışında Shiitake' nin depolanması ile piyasaya sunulmasında gama ışını ile işlem görmüş mantarlar ve vakumlanmış ambalajlar kullanılarak ürünün taze halde daha uzun süre muhafazasını sağlamak için çalışmalar yapılmaktadır. 

----------------------------------------
Kendisine teşekkürü bir borç biliriz; değerli hocamız M. Ertuğrul İlbay
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dışkapı Ankara

Shiitake Mantarı (Lentinula edodes) Tüketim

TÜKETİM 
Shiitake taze olarak tüketildiği gibi kurutulmuş olarak da tüketilebilir. Taze tüketimde şapkalar 3.75 cm'den küçük, 3.75-7.5 cm ve 7.5 cm'den büyük olanlar şeklinde 3 şekilde sınıflandırılabilir. Büyüklük veya tüketim şekline (taze, kuru) pazar koşulları (yurt içi ve yurt dışı) ile karar verilmelidir. 

Kurutmada ısı kaynağı olarak güneş ışınlarından veya suni kaynaklardan yararalanılır. Güneşte kurutmada maliyet yoktur ve mantarın sap kısmı da yenilebilir hale gelir, ancak kurutma güneşli günler için söz konusudur. Bu yöntemde mantarlar sergilerde doğal olarak açık havada kurutulur. Kurutma süresi havanın açık olup olmamasına ve sıcaklığa bağlı olarak yaklaşık bir hafta kadar sürmektedir.

Kurutmada kullanılan bir diğer teknik suni ısı kaynaklarından yaralanılarak mantarların sıcak hava üflemeli fırın veya odalarda kurutulmasıdır. Bu sistemde mantarlar sapları yukarı gelecek şekilde raflara yerleştirilerek kurutma kabinine yerleştirilir. Kurutma sıcaklığı 30-35°C'de başlar, sıcaklık yavaş yavaş (saatte 2-4 °C) yükseltilerek 9 saat İçinde 60 °C ulaştırılmalıdır. Mantarlar bu sıcaklıkta 1 saat daha tutulduktan sonra işlem tamamlanır ve mantarlar kabinden çıkarılır.
Her iki yöntemde de kurutma sonrası 10 kg taze shiitake mantarından yaklaşık 1.5-2.0 kg kadar kuru mantar elde edilebilmektedir. Kuru mantarlar iyi koşullarda muhafaza edilebildiği taktirde uzun yıllar hiç bir özelliğini kaybetmeden saklanabilmektedir. Dünya'da ve özellikle uzakdoğu ülkelerinde Shiitake'nin büyük bir kısmı (yaklaşık % 60-70) kurutularak tüketilmektedir. Ülkemizde de halen üretimimiz, sözkonusu olmadığı için Shiitake mantarları egzotik yemek türleri arasında, sadece lüks otel ve uzakdoğu yemekleri yapan restoranlarda zaman zaman ithal edilmiş kuru formlar halinde menülerin arasında yer almaktadır.
--------------------------------------
Kendisine teşekkürü bir borç biliriz; değerli hocamız M. Ertuğrul İlbay
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dışkapı Ankara

Pazartesi

Laboratuarım bugün geldi !


Laboratuvar ve Ar-Ge Departmanında bulunan ekipmanlarım;

Dik Tip 2 adet Otoklav 4000 Lt
Nüve MN120 Laminarflow Class II - 2 Adet
Fagor marka italyan Haşlama kazanı 300 litrelik
Nüve 22 Lt Çalkalayıcı Su Banyosu
Sanyo Karbondioksit İnkübatör
Falc F-60 Model Isıtıcılı Manyetik Karıştırıcı
Medline Marka Karıştırıcı
Eppendorf Masa Üstü Laboratuvar Santrifüjü
Eppendorf Ayarlanabilir Hacimli Pipet Setleri
Eppendorf Şarjlı Pipetör
Olympus CX31RTSF-5 Stereo Mikroskop
Olympus CKX41SF-5 Inverted Mikroskop
Olympus SZX-ZB7 Diseksiyon Mikroskop
Operasyon Lambası
Çalışma Masaları
Buzdolabı
Derindondurucu
İklimsel kontrollü Misel gelişim odası 

Pazar

Shiitake Mantarı (Lentinula edodes) Bölüm 4 Shiitake Yetiştirme Tekniği 2


6.2.Sentetik Kültür 
Dünya'da araştırıcılar uzun yıllar boyunca Shiitake'nin sadece meşe kütüğü üzerinde yetişebileceğine inanmışlardır ve bu nedenle meşe ağacı bulunmayan birçok ülkede bu mantar yetiştirilememiştir. Diğer taraftan açıkta yetiştiriciliğin mevsimlere bağlı olması kontrollü koşullarda ve suni ortamlarda üretim çalışmalarına hız verilmiş ve günümüzde artık kütük kültürüne bağlı kalmaksızın kontrollü şartlarda entansif üretim şartları başarıyla ortaya konmuştur. Nitekim 1980'li yıllardan sonra dünya'da Shiitake üretimindeki artış bunu açıkça göstermektedir.
Sentetik kültür tekniği polipropilen torbalara doldurulan yetiştirme ortamının sterilizasyonu esasına dayanmaktadır. kültüründe 5-6 yıl olan üretim periyodu bu yöntemde çok daha kısa olup, tüm işlemler 6-7 ayda tamamlanmaktadır. Sentetik, kültür yöntemiyle doğaya bağımlılık ortadan kalkmakta ve bütün bir yıl boyunca mantar üretilebilmesi mümkün olmaktadır. Diğer taraftan bu yöntemle birçok tarımsal atık değerlendirilebildiği gibi, misel gelişmesinin torbalardan gözlenmesi üretimde yüksek başarı oranını getirmekte, daha kaliteli, sağlıklı, temiz mantar üretilebilmekte, renk, tat, irilik gibi özelliklerin, diğer bir deyişle üretimin kontrol edilebilmesi tekniğin en önemli avantajlarını oluşturmaktadır. Ülkemizde 20-21 milyon hektar orman alanlarımızın yaklaşık %25'ini koru, baltalık veya bozuk meşe ağaçları oluşturmaktadır (Eryılmaz ve Gümüş 1992, Anonim 2002 e). Bununla beraber her yıl çıkan orman yangınlarının yanında ağaçların kesimi gözönüne alındığında Shiitake'nin kütük kültürüyle üretim yöntemi ülkemiz açısından kanımca uygun bulunmamaktadır. Nitekim bir meşe fidanının oluşabilmesi için 15-30 yıl gibi bir sürenin geçmesi görüşümü pekiştirmektedir. Diğer taraftan bu sistemle yetiştiricilik yapmak isteyen bir kişi uygun arazi koşullarına sahip olamayabilir. 
Yukarıda açıklanan konular dikkate alındığında ülkemizde sentetik kültür tekniği ile Shiitake yetiştiriciliği kütük kültüründen daha uygun bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. 

6.2.1. Shiitake'nin yetiştirme yerleri 

Sentetik kültür yoluyla Shiitake'nin üretim yerleri esasında mantarın ekolojik isteklerine göre havalandırmanın, hava sıcaklığı ile nemin ayarlanabildiği iç mekanlardır. Bazı Uzakdoğu ülkelerinde iklim koşullarının uygunluğu, Shiitake'nin bambudan yapılmış basit evlerde, hatta açıkta yetiştiriciliğini mümkün kılmaktadır. Ülkemizde de Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde basit yapılarda yetiştiriciliği kültürün programlanmasıyla başarılabilir. Bununla beraber sera dışında açıkta yetiştiricilikte her zaman bir risk faktörü gözönünde bulundurulmalıdır.
Shiitake yetiştirme yeri olarak; mağara ve tüneller, bodrum katları, yapılacak bazı onarımlarla daha önce hayvancılık yapılan binalar sayılabilir. 
Bunlardan mağara ve tünellerde sıcaklık ile nemin yıl boyunca değişmeden sabit kalması avantaj sağlamakta, aynca doğal olması ilk yatırım masraflarını oldukça azaltmaktadır. Mağara ve tüneller yapay olarak ta açılabilir. Bu bakımdan ülkemizin Nevşehir (Ürgüp, Göreme) bölgesi son derece uygun olup, tarım politikamız çerçevesinde dikkat çekmek gerekirse, bölgede planlanacak çalışmalarla açılacak yapay mağara ve tünellerde sadece Shiitake değil, genel olarak mantarcılığımızın büyük aşamalar kaydedeceğini düşünmekteyim. Shiitake yetiştiriciliğinde bodrum katlarından da rahatlıkla yararlanılabilir. Nitekim büyük şehirlerimizde 10-15 yıldır çok sayıda bodrum katı zaten beyaz, şapkalı mantarın üretiminde kullanılmaktadır. Bununla beraber son yıllarda doğal gaz kullanımı nedeniyle binalarda kaloriler kazanlarının kaldırılmasıyla atıl olan boş kazan daireleri de önemli bir potansiyel oluşturup buralarda da Shiitake yetiştirilebilir. Sentetik kültür yoluyla ülkemizde Shiitake yetiştirmek isteyen bir üreticinin karar vermesi gerekli en önemli konu sentetik kültürleri kendisinin hazırlayıp hazırlamayacağıdır. Eğer kültürler sterilizasyon sonrası aşılanmış şekilde piyasadan hazır olarak satın alınıp yetiştiricilik yapılacaksa bodrum, kiler vb. yapılar rahatlıkla üretim yerleri olarak kullanılabilir ve buralarda basit yatırımlarla (ranza sistemi, havalandırma, nemlendirme, ısıtma, soğutma, aydınlatma teşkilatı vb.) üretim gerçekleştirilebilir. Shiitake'nin sentetik kültürle profesyonel anlamda yetiştirciliğide değişik ünitelerden oluşan modern bir mantar işletmesi gereklidir. Modern bir işletmenin ilk kuruluş maliyetinin olmasına karşın, üretim baştan sona kontrollü koşullarda gerçekleştirilir. Diğer taraftan böyle bir tesiste Shiitake'nin yanında kültürü yapılabilen tüm mantarların ticari olarak tohumluğunun üretilmesinin yanında 10-15 egzotik türün yetiştiriciliklerine de hizmet verecek şekilde Olanak tanıyan kombine bir tesis olacaktır. 
Yukarda belirtilen modern shiitake üretim tesisinin planı işletmenin maddi gücü, belirlenecek üretim kapasitesine göre hesaplanıp geliştirilebilir. Ancak, tesis planı ileriye dönük düşünülmeli ve çizilmelidir. Nitekim bazı üreticiler ayrı bir tohum üretim laboratuvarı istemeyebilir. Yetiştirme ortamını işgücü ile hazırlayacak işletmelerde kompost hazırlama platformu gerekirken, ortamların hazırlığı, torbalara dolumu, sterilizasyonu ile aşılamanın tam otomatik makinalarda yapılmasının tercihi durumunda bu tip işletmelerde kompost hazırlama platformuna gerek olmayıp yukarıda belirtilen tüm işlemler bir bina içinde gerçekleştirilebilir (Şekil 6.2). Kompost hazırlama yeri beton bir zemin olup üstü sundurma ile örtülüdür. Zeminin yıkanıp temizlenebilmesi için belli bir yöne en lazla % l meyilli olmasında fayda vardır. Shiitake yetiştirme ortamları burada zeminde veya karıştırıcıların içerisinde hazırlanabilir. Yetiştirme ortamlarının torbalara dolumu yine aynı yerde elle veya Makinalarla yapılabilir. Elle doldurmada işgücü maliyeti artmasına karşılık makine ile saatte 500-600 torba doldurulmakta ancak bunda da makine maliyeti gözönünde bulundurulmalıdır. Sentetik kültürle Shiitake yetiştiriciliğinde tesis aşamasında ilk yatırım maliyetinde en önemli rol oynayan faktörlerden birisi yetiştirme ortamlarının sterilizasyonunda kullanılan "otoklav" adlı cihazdır. Piyasada değişik büyüklük, tip ve markalarda yerli veya yabancı hazır Otoklavlar bulunabileceği gibi, işletme kapasitesine göre ülkemizde sanayi tesislerinde istenilen şekilde otoklav yaptırılabilir. Dik tip otoklavlardan çok yatık tip otoklavlar tercih edilmeli, işletme tesis edilirken  otoklavın bir kapısı torba dolum kısmına, diğer kapısı UV ile donanımlı boşaltma odası veya aşılama odasına açılacak şekilde yapılmalıdır. Büyük işletmelerde oda şeklinde büyük otoklavlar tercih edilmekte, böylelikle bir defada çıkan torba sayısına bağlı olarak sterilizasyon maliyeti de azaltılmaktadır(Resim6.6.). Diğertaraftan yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Torba dolumu, sterilizasyon ve misel aşılamasını aynı anda yapan kombine makinalardan yararlanılarak tüm işlemlerin tamamen yapıldığı sistemler kullanılmaktadır.


Başarılı bir Shiitake yetiştiriciliğinde randımanı, diğer bir deyişle karlılığı artıran en önemli faktörlerden birisi torbalara misel aşılamadaki başarıdır. Uygun bir kompost ve sterilizasyondan sonra eğer aşılama gereken şekilde yapılırsa, üretimdeki başarı büyük oranda kazanılmış olacaktır. Aksi taktirde ortaya çıkacak her türlü enfeksiyon torbaların zayi olmasına neden olarak başarıyı azaltacak, maliyeti arttıracaktır. Bu bakımdan otoklav sonrası aşılama ünitesi tesisine ayrı bir özen gösterilmeli ve burasının kompost hazırlama yeri ile bağlantısı duvarla ayrılarak örülmeli, ancak otoklavın çıkış kapağı aşılama ünitesine açılabilir olmalıdır. Günümüzde bir odanın havasını temizlemede çok gelişmiş cihazlar kullanılmaktadır. Aşılama ünitesine bu amaçla kullanılan sterilizatörlerden yerleştirilmeli, aşılama öncesi odada 1-2 gün boyunca UV lambaları açık bırakılmalı, aşılama steril hava üfleyici bir kabinde gerçekleştirilmelidir. Aşılamada kullanılacak maşa, kaşık, giysiler vb. her türlü ekipman daha önceden sterilize edilmeli, deneyimli elemanlar tercih edilerek burada enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için işletmenin herhangi bir yerinde çalışan kişinin girmesini önlemek gereklidir. Sözkonusu durum işletmenin değişik ünitelerini değişik renklere boyama ve çalışan kişilerin giysilerini bu renklere göre ayarlama şeklinde sağlanabilir. Shiitake nin misel gelişme dönemindeki sıcaklık isteği (24-26 °C) hasat döneminden (17± 2 °C) daha yüksektir. Bu bakımdan profesyonel işletmeler için misel geliştirme odalarının tesisi uygun olacaktır. Aslında gerek misel geliştirme gerek üretim odaları bina karakterindeki yapılardır veya güneş ışığına dayanıklı plastik seralar inşa edilebilir. Her ikisinde de ısıtma, soğutma, havalandırma, nemlendirme, aydınlatma tesisatları yer almasına rağmen, izolasyon özellikleri açısından ilk yatırım maliyetleri farklılık göstermekte, misel gelişme odasında torbalar yan yana konulabilirken, üretim odalarında ortamlar belirli aralıklarla yerleştirilmelidir. Bu durum ranzaların tesisindeki plana da yansımakta, misel geliştirme odasında raf aralarının daha dar tutulması, üretim odalarında ise raf aralarının büyümesine yol açmaktadır. Her iki odada da ilk rafın yerden yüksekliği en az 20-25 cm, üretim odalarında iki raf arası 40-45 cm, en üst raf ile tavan arasında 80-100 cm boşluk bırakılarak, iki ranza arasında 80-90 cm, ranza ile duvarlar arasında 60'ar cm, yine ranza ile ön ve arka kapı arasında 90-100 cm' lik aralıklar bırakılmalıdır. Diğer taraftan raf genişliği her iki yönden çalışmayı kolaylaştıracak şekilde 120 cm olmalı, 1 misel geliştirme odası en az 3 üretim odasını besleyecek şekilde kurulmalıdır. Shiitake miselerinin gelişimi sırasında ışık gerekmezken, üretim aşamasında ışık mantarın gelişimi için zorunlu bir faktördür. Bu nedenle misel gelişim odalarında sadece çalışmayı kolaylaştırıcı ancak üretim odalarında daha güçlü bir aydınlatma sağlayacak şekilde floresans lamba sayısının arttırılmasına dikkat edilmelidir. 
Sentetik torba kültürü ile Shiitake üretiminde oda boyu, raf aralığı, raf sayısı, misel geliştirme ile üretim odası sayısı işletmenin hedeflediği kapasiteye göre planlanmalıdır. Yetiştiricilikte 2.5 kg'lık torbalarla çalışılacağı gözönüne alınırsa 40-45 cm' lik raf arası yeterli olmaktadır. Diğer taraftan 2.5 kg' lık bir ortam 20 cmlik bir çap ile yaklaşık 20-25 cm'lik bir torba yüksekliği oluşturmaktadır. Üretim döneminde mantarların birbirlerinin büyümesini engellemeyecek şekilde 10 cm'lik bir payda ilave edildiğinde her bir torba için 30 cm çap ve ara boşluklarla beraber 0.8-1.4 m2'lik alana 9-16 torba hesabıyla işletme planı tasarlanıp çizilebilir, kapasite hesaplanabilir. Modern bir işletmede ayrıca üretim odalarının çıkış kısmında ambalajlama, paketleme, kurutma, muhafaza deposu bulunmalı, arazinin durumuna göre yönetim binası ve park yerleri yer almalı, işletme ana yola yakın tesis edilmelidir. Aşılamada kullanılacak tohumların üretilmesinde, ana kültürlerin hazırlanmasında, kimyasal analizlerin yapılabilmesi amacıyla ayrıca küçük bir misel üretim laboratuvarının işletmede yer alması faydalı olacaktır.
6.2.2. Yetiştirme ortamlarının hazırlanması ve aşılanması
Sentetik kültür yöntemiyle başta talaş olmak üzere birçok tarımsal artık (hububat sapları, hububat kepeği, küspesi vb.) Shiitake yetiştiriciliğinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Talaş olarak sert dokulu geniş yapraklı ağaçların talaşı daha iyi sonuç vermekte ve ortamın ana maddesini teşkil ederken, kepekle, küspe besinsel olarak zenginleştirici katkı şeklinde ilave edilmektedir. 
Zhanxi ve Zhanhua (1997), Shiitake yetiştiriciliğinde son yıllarda Çin'de geliştirilen Jun-Cao tekniği ile sadece tarımsal atıkların değil, doğada bulunan tüm bitki atıklarının hammadde olarak kullanılabildiğini, çok sayıda bitki atığının hammadde olarak yer aldığı ortamlarda yetişen mantarların besin değerinin daha da yükseldiğini ileri sürmektedir. 
Yetiştirme ortamlarının hazırlanmasında dikkat edilecek en önemli konu ortamın azot içeriğidir ve % 0.5-0.7 azot düzeyi optimum olup birçok yetiştirme ortamı reçetesi geliştirmek mümkündür (Hiromoto 1991, İlbay 1994). Değişik araştırıcılara göre (Royse 1985, Ri-Xin 1988, İlbay 1994, Lin ve ark. 2000) Shiitake yetiştiriciliğinde kullanılacak bazı ortamlar:


Shiitake yetiştiriciliğinde yukarıda belirtilen ortamlardan herhangi birisi başarıyla kullanılabilir. Katkı olarak kullanılacak kepek, küspe gibi ilave maddelerin yüksek kullanım dozunun enfeksiyon riskin, arttırması bakımından % 25 - 30'u aşılmamasına özen gösterilmeli, en iyisi ortamların başlangıçta azot düzeylerinin analiz edilerek kullanılması şekli önem taşımaktadır. Diğer taraftan süresini uzatacağı unutulmamalıdır. Seçilen ortamlarda materyaller önce kendi aralarında kuru halde iyice karıştırılır, ardından su ilave edilerek nem seviyeleri % 60-65 oranına getirilir ve 1-2 saat bekletilerek talaşın suyu iyice emmesi sağlanır. Bu aşamada PH analizi yapılmalı, gerekirse kireç ilave edilerek ortam PH'sı 6.0-6.5'a ayarlandıktan sonra torbalara dolum işlemine geçilmelidir. Yetiştiricilik sistemine göre ortamlar torbalara 1.0-1.2 veva 2.3-3.0 kg olarak doldurulabilir.
Dolum işleminden sonra polipropilen torbaların ağzı şişe boynu şeklinde bir forma sokulur ve pamuk tıkaçla üst kısım kapatılır. Polipropilen torbaların üst kısmını şişe boynu haline getirmede Shiitake'nin entansif yetiştiriciliğini yapan ülkelerde bu amaç için özel olarak geliştirilmiş "neck =boyun" adı verilen sterilizasyona dayanıklı polipropilenden yapılmış basit şişe boynu şeklinde plastiklerden yarar- lanılmaktadır. Ülkemizde de Lentinula edodes'in entansif yetiştiriciliğini yapmak isteyen bir girişimci mekanizasyonu kolaylaştırması  nedeniyle neck için özel kalıp hazırlatmak zorunda kalabilir. Bir neck'in misel gelişim süresince (2-2.5 ay) sadece bir torbada kalacağı düşünüldüğünde entansif yetiştiricilikte çok sayıda neck gerekecektir. Bununla beraber bir defa kalıp hazırlatıldıktan sonra çok sayıda neck yaptırılarak maliyet düşürülebilir. Diğer taraftan polipropilen torbaların ağzını şişe boynu haline getirmede kağıtlardan yararlanılabilir. Kağıtlar rulo haline getirildikten sonra torbalar bu kapakçıkların içinden geçirilip şişe boynu formu elde edilebilmektedir. Bu şekilde kısmen atık kağıtların değerlendirilmesi de sağlanabilmektedir.
Her türlü hastalık ve zararlı organizmaları yok etmek amacıyla yukarıda açıklanan şekilde hazırlanan yetiştirme ortamları otoklav'da 121 C'de en az 1.5 saat sterilize edilmeli ve soğuma sonrası pamuk tıkaçlar çıkarılarak tohumluk misellerin aşılama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Misel aşılama steril koşullarda bunzen bekiyle torbaların tıkacı çıkarılarak bir aşılama makas, yardımıyla Shiitake miseli ile geliştirilmiş hububat danelerinin torbaların içine inokule edilmesiyle yerine getirilir ve aşılamada yetiştirme ortamının taze ağırlığının %2 sı oranında veya 1 kg kompost için 20 g tohumluk misel kullanılacak şekilde yapılmalıdır. Günümüzde Lentinula edodes'in sentetik torba kültüründe yetiştirme ortamlarının hazırlanması sırasında materyallerde doğal olarak bulunan hastalık ve zararlıların yok edilmesinde otoklavda sterilizasyon yöntemi kullanılmaktadır. Bununla beraber Agaricus bisporus üretimi yapan işletmelerde kullanılan kompost pastörizasyon yöntemiyle oda içinde ortam sıcaklığının 60-100 °C'ye çıkartılmasıyla talaşın pastörizasyonu yöntemi kullanılmışsa da bu sistem Shiitake üretiminde yeterli randımanı sağlamamakta, elde edilen verim sterilizasyon yönteminden düşük çıkmaktadır. Araştırıcılar (Royse ve ark.1985) bu durumun sterilizasyon sonrası talaşta meydana gelen kimyasal değişmelerden meydana geldiğini ileri sürmektedirler. Diğer taraftan torba kültürünün dışında ortamların kütle halinde pastörize edilmesi ve tohum ekiminin de makinayla yapılıp ranzalarda yatak şeklinde yapılan yetiştiricilikte misel gelişme süresinin uzun olması nedeniyle enfeksiyon riski artmakta, yatakların tamamen elden çıkmasına yol açabilmektedir.
Günümüzde şimdilik yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı Shiitake yetiştiriciliğinde sterilizasyona dayalı sentetik torba zorunlu görünmektedir. 

6.2.3. İnkubasyon ve hasat Aşılama sonrası sentetik yetiştirme ortamları 
Misel gelişme odasına taşınarak burada inkubasyona tabi tutulmalıdır. inkubasyonda gelişme odası 25± 2 °C, %60-70 hava nemine ayarlı olmalı ve miseller karanlık koşullarda gelişmeye bırakılmalıdır. Zaman zaman buralarda kontrollerde yapılarak gerekirse oda havası havalandırılmalı, torbalar kontrol edilerek eğer enfeksiyonla bulaşık ortamlar sözkonusu ise bunlar hemen odadan uzaklaştırılmalıdır.
Shiitake misellerinin sentetik kültürde gelişmesi yaklaşık 2-2.5 ay zaman almaktadır ve bu süre sonunda miseller ortamı sarar.


Başlangıçta torba içinde dağınık halde bulunan talaş, miselin sarmasıyla birbirlerine bağlanır ve suni kütük formunda bir bütünlük kazanarak tamamen beyaz miselle kaplanmış yapı koyu kahverengileşmeye başlar. Kahverengileşme döneminde kültürler üretim odalarına alınır ve mantar oluşumu teşvik edilir. Bu amaçla torbalar kesilerek çıkarılıp atılırken, oda sıcaklığı 17± 2°C'ye indirilip hava nemi nispeten artırılarak %80-90 seviyesine çıkarılmalı, ayrıca hasat dönemi boyunca günde 4-8 saat floresans lambalarla 100-500 lux'lük bir aydınlatma yapılmalıdır.


Bu şartlar sağlandıktan 1-2 hafta sonra (misel ekiminden 50-60 gün sonra) yetiştirme ortamlarında primordium oluşumu gerçekleşir. Primordium döneminde hava nemine dikkat edilerek, nem düzeyi kısmen düşürülmelidir ve şapka yüzeyinde biriken suyun havalandırmayla uzaklaştırılması gerekebilir. Bu bakımdan hasat döneminde günde 1-2 saat 1-2 defa havalandırma yapılması faydalı olacaktır. Hasat döneminde üretim odasında havadaki CO2 oranı 1500 ppm'in altında olmalıdır. Pratik olarak oda içerisinde rahat nefes alabildiğimizde mantarların da bir sorunun olmadığını düşünülebiliriz. Ancak kötü koku hissettiğimizde veya nefes almakta güçlük çektiğimizde oda içerisinde derhal havalandırma yapılmalıdır 


Havalandırma zamanlarının belirlenmesi, kültür odalarına CO2, ölçen alet veya cihazların yerleştirilmesi ile rahatlıkla çözülebilir. Mantar kalitesi açısından hasat döneminde sıcaklık, nem, havalandırma, aydınlatma ayarlarına özen gösterilmeli, iyi bir verim için üretim odasının ekolojik koşulları sık sık denetlenmeli, hatta bilgisayar sistemleriyle ayarlar kontrol edilmelidir. Primordium oluşumundan sonra ekolojik koşullara bağlı olarak 5-10 gün içinde (misel ekiminden 60-70 gün sonra) ilk mantarlar hasat edilebilir duruma gelir.


Hasat bir bıçak yardımıyla elle yapılır. Sap alt kısımdan hafif bir çevirme ile ortamdan ayrılır ve kök kısmı temizlenecek şekilde hafifçe kesilir. Hasat kültür kütüklerinde olduğu gibi taze tüketim için şapkanın %50-60, kurutma için %70-80'ninin açıldığı dönemde yapılmalıdır. Her hasat sonrası yetiştirme ortamlarının 13± 2°C'lik soğuk suda 12-18 saat bırakılarak veya sulanarak yetiştirme ortamlarının ilk ağırlığını kazan- masının sağlanması verimi arttırmaktadır. Diğer taraftan hasat süresi boyunca zaman zaman kültürlerin çevrilerek her tarafının aynı düzeyde ışıklanması böylelikle daha kaliteli ve yine yüksek verim elde edilmesine çalışılmalıdır. Sentetik kültür yoluyla Shiitake üretiminde misel gelişimi 2-2.5 ay, hasat süresi ise 3.5-4 ay olmak üzere toplam 6-6.5 ayda yetiştiricilik tamamlanmaktadır. 3.5-4 aylık süre içerisinde 3-4 flaş söz konusudur, ancak toplam verimin %60-70'i hasat süresindeki ilk iki ayda tamamlanmaktadır.


Yetiştiricilikte verim; biyolojik verim oranı veya biyolojik etkinlik oranı olarak (Royse 1985) aşağıda belirtilen şekilde hesaplanmaktadır.

BVO (%) = Hasat edilen mantar âğırlığı / Kuru substrat ağırlığı X 100 
Lignin ve selüloz içeren kuru halde ham materyalin her 1 kg'ı 1 kg taze mantar üretebilmektedir ve yaklaşık 350-380 g kuru materyal %65 nem seviyesine getirildiğinde 1000 g olmaktadır. Shiitake'nin biyolojik verimlilik oranı ortalama %70-100 arasında değiştiği gözönüne alınırsa, sentetik kültür yöntemiyle 2.5 kg'lık bir yetiştirme ortamından 4 aylık hasat süresi boyunca 600-850 gr taze mantar elde edilebilmesi mümkündür.


Shiitake'nin profesyonel üretiminin yanında amatör yetiştiricilik için bu mantar hobi olarak içi su dolu bir kapta ve mikroklima etkisi yaratacak şekilde kültürlerin üzerine plastik torba geçirmek suretiyle rahatlıkla yetiştirilebilir (Kesim 6.13.).
----------------------------------------
Kendisine teşekkürü bir borç biliriz; değerli hocamız M. Ertuğrul İlbay
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dışkapı Ankara 

Shiitake Mantarı (Lentinula edodes) Bölüm 3 Shiitake Yetiştirme Tekniği 1


SHİİTAKE YETİŞTİRME TEKNİĞİ

Kütük Kültürü 

Ağaç türünün seçimi ve kütüklerin hazırlanması:
Shiitake'nin kütük kültürü için yaprağını döken geniş yapraklı ağaç türlerinin (Fagaceae familyasından meşelerle, Betulaceae familyasından gürgenler ve diğer bazı türler: kayın, huş, kavak, kestane vb..) ölü odunları uygundur 
Shiitake'nin kütük kültürü için en uygun ağaç türleri (Lee 1980, Quimio ve ark. 1990). 
Acacia magium 
Alnus farmasona 
Alnus serrulata 
Betula lutea 
Betula nigra 
Carpinus laxiflora
Carpinus tschonoskii 
Carya cordiformis
Castanea crenata 
Castanea dentata 
Castanopsis cuspidata 
Castanopsis sieboldii Cyclobalanopsis ocuta
Cyclobalanopsis glauca
Clobahmopsis myrisinifolia 
Fagus grandifolia 
Lithocarpus densiflorus 
Ostrya Virjinyana
Pasania brevicaudata
Platycarya strobilacaea
Quercus acutissima 
Quercus alba 
Quercus borealis 
Quercus chyrsolepis 
Quercus coccinea 
Qitereus crispula 
Quercus dentata 
Quercus fulcata var. pagodaefolia 
Quercus garryyana
Quercus imbricaria 
Quercus kellogii 
Quercus laurifolia 
Quercus lobata 
Quercus lyrata 
Quercus macrocarpa 
Quercus marilandica 
Queixus  michauxii 
Quercus nigra 
Quercus palustris 
Quercus phellos 
Quercus prinus 
Quercus serrata
Quercus shumardii 
Quercus stellata 
Quercus variabilis 
Quercus velutina 
Quercus virginiana 
Salix nigra 
Ulmus americana 
Ulmus rubra
Bu listede en uygun ağaç türleri esas alınmıştır.
Shiitake saprofit bir mantardır ve besinlerini absorbe yoluyla bulunduğu ortamdan hazır olarak alması gerekmektedir. Bu bakımdan kültür kütükleri özden ziyade daha fazla canlı odun kısmına sahip olmalıdır.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4P0-XkQO5pct5tPfNNEWyBFZNkTcyY7AYGLW_amAfuZlu9Q3r0u9EfKvcMQ3LKcVJ4vcjVZTzfwSHUGU5wU2wbkpfNFZ9gSvJd5coqEYEa-EzBp85yi1rNb7oxHVkKRhzantJN1_a1fU/s640/blogger-image--949697889.jpg

Kütük kültüründe kütüğün yaşı ve kalınlığı ne dursa olsun içinde misel gelişerek mantar oluşturacaktır. Bununla beraber ticari bir işletmede uniform büyüklükte kütükleri kullanmak daha uygun olacaktır. Yaşlı ağaçların kalın kütükleri yüksek verimle kaliteli mantarlar oluştururken, kütüğün ömrü de uzun olmakta, ancak genç ve ince kütükler küçük şapkalı mantarlar üretmekte ve ömürleri sadece 2-3 yıl sürmektedir. Genç kütükler ince kabuklu ve küçük özlüyken yaşlı kütükler kalın kabuklu ve daha fazla canlı odun kısmına sahiptir. Bu nedenle kütük kültüründe ortalama 15-20 yaşında, 9-18 cm çapındaki bir standart ile birlikte genç ve yaşlı ya da ince ve kalın odunlu, karıştırılmış kütükleri kullanmak daha iyi bir uygulamadır.
Kültür kütüklerinin hazırlanması amacıyla ağaçların en uygun kesim zamanı geç sonbaharla yaprakların dökülmesinden ilkbaharda ağaçlarda su yürüyünceye, tomurcukların uyanmasından hemen önceki döneme kadar geçen ara dönemdir. Sonbaharda ağaçların yapraklarının 1/3 ünün dalda kırmızıya döndüğünde karbonhidrat ve diğer organik madde miktarı en yüksek düzeydedir ve kış süresince besinler gövde ile kabukta depolandığı, ağacın besinini yapraklara harcamadığı için kesimler bu sürede yapılmalıdır. Diğer taraftan bu dönemde yapılan kesimin iki  avantajı ise boş iş gücünün değerlendirilmesiyle, toprakta kalan kök kütüklerinin yeniden filizlenerek yeni ağaçların büyüyebilmesidir. 

Birçok araştırıcının birleştiği genel görüş, ağaçların kesildikten sonra türlere ve bölgelere göre 20-30 gün orman içerisinde bırakılarak, nem içeriklerinin % 50-60'dan misel gelişimi için uygun olan % 40-45'e düşürülmesi ve daha sonra ağaçlardan kültür kütüklerinin hazırlanması şeklindedir. Kültür kütükleri dünyanın bir çok bölgesinde 8-20 cm çap ve 1.0-1.2 m uzunlukta kesilerek hazırlanmakta, 25 cm'den daha büyük çaplı kütüklerin kullanılmadan önce 2'ye kesilmesi önerilmektedir (Lee 1980, Royse 1985, Campbell ve Slee 1988). 

Aşılama ve misel gelişimi

Kültür kütüklerinin hazırlanmasından sonra aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılama, kütüklere 1-1.5 cm çap ve 1.5-2.0 cm derinlikte açılacak deliklere tanegoma (misel gelişmiş odun çivisi) ya da talaş tohumluk miselin yerleştirilmesi şeklindedir.Bu formül ile hesaplanmaktadır. 

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQE_PRR7q3A5YrH6SPI3p-LAyjGBm83E6Z_2k-C6x6hs_diiGt6ZVsdSlUNwSOA44qpY5c8vo6RFw8Cs5kmcZLZy8IrVytX1GQPfxz8XN3cJOXluZ6UOanywWqcBkqGRJDHfVxTE9kb3o/s640/blogger-image-1714752506.jpg

Açılan her bir delik için bir tane tanegoma ya da 1 m3 odun için 2 kg talaş miseli yeterli olmaktadır. Deliklere tohumların yerleştirilmesi sırasında tanegomalar bir çekiç veya tokmak yardımıyla çakılabilir. Diğer taraftan talaş miselde, miselin fiziksel zarara uğramaması için fazla bastırılmadan deliğe inokule edilmesi gerekmektedir. Aşılama işlemi sonrasında evsparasyonu önlemek üzere deliklerin üzeri parafin veya balmumu ile kapatılmalar.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIq8piS1ilZJi6PoQWk6NlFM-HnSeMwwnCTzZXAB9fnj32AlYi0vZqASW57d8KaO4fstS0KzgIfcs0Y5cv3pO8wamvonLhyG6M9GiHEEVG_0lLEqC_qAD3LUNOki9Wckz6egDambokqhw/s640/blogger-image-1452268293.jpg

Shiitake mantarının miseli 5-32 °C, optimum ise 20-21 °C'de gelişmektedir. Kış ayları içinde yapılacak aşılamalarda misel gelişemez. Bu nedenle tohum aşılaması günlük sıcaklığın en düşük 5 °C olduğu bir dönemde yapılmalıdır. Genellikle kütük kültüründe Mart ve Nisan ayları inokulasyon için uygun bir zamandır ve sıcaklığın artmasıyla beraber Haziran ve Temmuz aylarında misel sürekli gelişecek ve sonbahara kadar odun İçerisinde epey ilerlemiş olacaktır. Shiitake'nin bu sistemle yetiştiriciliğinde misellerin gelişimi için kütükler bahçe, koru, orman gibi, uygun bir alana yerleştirilmelidir. Miselin iyi gelişmesi için bu alanın sıcaklığı 20-28 °C, nem %60-65 olmalı ve çoğunlukla yaprağını dökmeyen agaç türlerinin bulunduğu alanlar misel gelişme yeri olarak seçilmelidir. Sıcak bir yaz günü hafif bir uyku almak için uygun olan yerin misel gelişimi için de uygun olduğu söylenebilir. Yazın direk güneş ışığının kütükleri kurutması sözkonusu olduğundan, gelişme bahçesi olarak % 30-40 oranında bir güneşlenmeye sahip doğu veya güneydoğu yamaçları tercih edilmelidir. Kültür kütükleri bu bahçeye 15-20 kütük 1 m2 yere gelecek şekilde yerleştirilmeli, havanın çok kuru olduğu durumlarda istiflerin üzeri hasır, saman yaprak veya plastik gibi materyallerle örtülmeli ve hava neminin %30'un altına düştüğü durumlarda bir miktar sulama yapılmalıdır. Kütüklerin istiflenmesi değişik şekillerde yapılabildiği gibi, nemin az olduğu bölgelerde kurumayı önlemek amacıyla misel gelişimi için üzeri hasır kaplı basit gölgelikler veya seralardan yararlanılabilinir.
(Resim 6.2., Resim 6.3.)
Kültür kütüklerinde miselin gelişimi aşılama noktalarından itibaren ortaya çıkacak ve inokulasyondan 40-50 gün sonra deliklerin iç kısmı ile kabuk kısmında miselin beyaz renkte bariz şekilde gelişimi gözlenecek, bu renk ardından koyu kahverengiye dönüşerek kütüklerde mantarın kendine has kokusu hissedilecektir. 

Hasat 

Kütük kültüründe kullanılan ırk ve ekolojik koşullara bağlı olarak Shiitake mantarının misel gelişimi 6 ay ile 2 yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Misel gelişme sonrası kütükler hasat bahçesine taşınarak burada m2'ye 10-12 kütük hesabıyla daha seyrek aralıklarla ve toprakla daha dik açı olacak şekilde yerleştirilmeli, hasat işlemlerinin kolay yapılabilmesi için kütükler dayandırıldıkları elemanlara bağlanmalıdır. Bu dönemde hasat bahçesinin nemi daha yüksek (%80-90), sıcaklığı ise daha düşük (8-20 °C) olmalıdır (Resim 6.4.). 
Hasat döneminde aylık 100-150 mm'lik yağışa ihtiyaç duyulmaktadır. Yetersiz nem ya da kuvvetli rüzgar ile ortaya çıkan bu koşullar mantarın gelişmesini geciktirdiğinden sıcak havalarda kütüklerin üzerine zaman zaman su püskürtülmelidir. Diğer taraftan bu aşamada %30 oranında bir güneş ışığı mantar oluşumunu teşvik etmektedir. Kütük kültüründe en büyük problemlerden birisi yüksek neme bağlı olarak ödün dokusunda yeşil küflerin gelişmesidir. Bu bakımdan koruyucu önlem olarak kütüklerin yerleşim biçimine özen gösreilmeli ve kütükler iyi havalanacak düzeyde yerleşim planı yapılaraksulama miktarı dikkatle kontrol edilmelidir.
Shiitake yetiştiriciliğinin bu yönteminde ilk hasat misel aşılamasından sonra 6. aydan itibaren 2. yıla kadarki herhangi bir dönemde yapılabilmekte, bununla beraber en yüksek verim 3. ve 4. yıllarda alınırken, üretim aşılamadan sonra 6. veya 7. yılda tamamlanmaktadır. Doğa'da gerçekleştirilen bu tip yetiştiricilik tarzında ilkbahar ile sonbahar olmak üzere 2 flaş dönemi söz konusudur ve kütük kültürü mantarın yıl boyu taze tüketilmesini önlemektedir.
Akiyama ve ark. (1974), kültür kütüklerinin sonbaharda hazırla- narak, inkubasyonun kış aylarında sera koşullarında gerçekleştirilmesi ile kütükleri soğuk suyla ıslatma programının ayarlanmasıyla yıllık flaş sayısının 4'e kadar çıkarılabileceğini belirtmektedirler. 
Hasat, kütüklerden bir bıçak yardımıyla elle yapılmalıdır. Hasat büyüklüğü taze tüketim için şapkanın %50-60, kurutmalık tüketim için ' 70-80'inin açıldığı dönemdir. 
Shiitake'nin kütük kültürü ile yetiştiriciliğinde 6 yıl boyunca 100 kg odundan 6-35 kg veya 1 m3 odundan 15-25 kg kadar kuru mantar elde edilebilmektedir (Leatham 1982, Oei 1996). 
Hiromoto (1991), 13 cm çap ve 122 cm uzunluğunda bir kütüğün yaklaşık 13.5 kg kadar geldiğini ve uygun şartlarda yılda ortalama 700 g ile 6 yılda böyle bir kütükten toplam 4 kg mantar hasadının mümkün olduğunu bildirmektedir (Resim 6.5 a,b,c).

----------------------------------------
Kendisine teşekkürü bir borç biliriz; değerli hocamız M. Ertuğrul İlbay
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dışkapı Ankara

Shiitake Mantarı (Lentinula edodes) Bölüm 2 Tohumluk Misel Üretimi

5.1. Anaç Mantarların Seçimi ve Saf Kültürlerin Hazırlanması 
Tohumluk misel üretiminde ilk aşama anaç mantarların seçimidir. İki amaçla seçilecek olan mantarlar taze, çeşidin tipik özelliklerini gösteren, hastalıksız, yarası beresi olmayan, kısmen şapkasını açmamış olmalıdır. Bu şekilde seçilen mantarın sapı bir miktar kesildikten sonra steril kağıt, cam ya da alüminyum folyonun üzerine konularak 24°C'de etüvde inkübasyona bırakılır ve 2-3 gün sonra lamellerden dökülen sporların bulunduğu kağıt, olası virüs hastalıklarını önlemek amacıyla petri kabının içinde yine etüvde 70°C de bir saat tutularak aşılamaya hazır hale getirilir. Saf kültürün hazırlanmasında ikinci aşama besin ortamlarının hazırlanması ve sporların aşılanmasıdır. Shiitake sporlarının çimlenmesi ve misellerin gelişmesinde saf kültür besin ortamı olarak birçok ortam kullanılabilmesine karşın burada misellerin gelişmesi için son derece uygun bir besi yeri olan sadece PDA ortamının hazırlığından bahsedilmiştir.
5.1. Anaç Mantarların Seçimi ve Saf Kültürlerin Hazırlanması 
Tohumluk misel üretiminde ilk aşama anaç mantarların seçimidir. İki amaçla seçilecek olan mantarlar taze, çeşidin tipik özelliklerini gösteren, hastalıksız, yarası beresi olmayan, kısmen şapkasını açmamış olmalıdır. Bu şekilde seçilen mantarın sapı bir miktar kesildikten sonra steril kağıt, cam ya da alüminyum folyonun üzerine konularak 24°C'de etüvde inkübasyona bırakılır ve 2-3 gün sonra lamellerden dökülen sporların bulunduğu kağıt, olası virüs hastalıklarını önlemek amacıyla petri kabının içinde yine etüvde 70°C de bir saat tutularak aşılamaya hazır hale getirilir. Saf kültürün hazırlanmasında ikinci aşama besin ortamlarının hazırlanması ve sporların aşılanmasıdır. Shiitake sporlarının çimlenmesi ve misellerin gelişmesinde saf kültür besin ortamı olarak birçok ortam kullanılabilmesine karşın burada misellerin gelişmesi için son derece uygun bir besi yeri olan sadece PDA ortamının hazırlığından bahsedilmiştir.
Buna göre; 300 gr soyulmuş ve dilimlenmiş patates 1.5 lt su içinde bir kapta kaynatılarak haşlanır ve süzülür. Ardından 20 gr dextroz ile 20 gr agar ilave edilip süzüntü 1 lt'ye tamamlanıp pH'sı 6.0-7.0'ye ayarlandıktan sonra tekrar ısıtılarak kaynama noktasında, petri kaplarına doldurularak otoklavda 121°Cde 25-30 dakika sterilize edilir. Sterilizasyon sonrası kaplar steril aşılama kabinine alınarak burada ortamlara soğuduktan sonra ok uçlu bir iğneyle spor aşılaması gerçekleştirilir. Aşılamada kullanılacak 2. bir yol ise doku kültürü yöntemidir. Bu amaçla steril kabine alınan mantar elle koparılarak ikiye ayrılır ve iç dokudan alınan 0.5 xl.O cm ebadındaki bir parça yine petri kaplarındaki ortamlara aşılanır. Aşılama sonrası kültürler 24 °C deki iklim dolabında inkübasyona tabi tutulur ve yaklaşık 2-3 gün sonra sporlarda çimlenme başlar, 7 ile 9 cm çapındaki petrilerde gelişme 20-25 günde tamamlanmaktadır ve süre sonunda besin ortamının üzeri pamuk gibi Shiitake nin miselleriyle kaplanır (Resim 5.2.).

5.2. Tohumluk Miselin Hazırlanması Yukarıda açıklanan şekilde hazırlanan miseller doğrudan üretimde kullanılamaz. Bunun en önemli nedeni ağar maddesinin çok pahalı oluşunun yanında, agarlı ortamın yetiştirme ortamlarına ekimi sırasında enfeksiyon riskinin daha yüksek oluşudur. Shiitake mantarının tohumluk misellerinin hazırlanmasında sardırma materyali olarak daha çok dal parçaları, talaş ile buğday, çavdar, darı gibi hububatların danelerinden yararlanılmaktadır. Tanegoma adı verilen ve meşe, kavak gibi ağaçların dallarından 1-1.5 cm çapında, 1.5-2.0 cm uzunluğunda çubuk şeklinde kesilen dal parçalarıyla talaş ortamı kültür kütüklerinin, hububat danelerinden hazırlanan miselleri ise sentetik ortamların aşılanmasında kullanılmaktadır. Dal parçalarının sterilizasyondan 1 gün önce suda bırakılması nem düzeylerinin artması bakımından varalı olacaktır. Kültür kütüklerinde talaş miseli tercih etmenin nedeni, hububat danelerine sardırılmış miselle yapılan aşılama sonrası karınca ve böcek gibi zararlıların hububatı yemesi ve aşılamanın etkinliğinin ortadan kalkmasından ileri gelmektedir. ' Talaş miseli hazırlamada pratik olarak 4/5 meşe talaşı+ 1/5 buğday kepeği kullanılabilir. Kuru kuruya iyice karıştırılan maddenin pH durumuna göre gerekli kireç ilavesi yapıldıktan sonra nem oranı % 60-65'e çıkarılmalıdır. Karışım; talaşın suyunu 1-2 saat emmesini sağladıktan sonra kullanılmalıdır. Dane miselin hazırlanmasında ise, işletmenin ihtiyacına göre değişmekle beraber burada 10 kg'lık bir miktar esas alınmıştır. Buna göre bir kaynatma kazanında 15 lt su kaynadıktan sonra 10 kg buğday haşlanır. Buğdayın haşlanma miktarı az olmamalı, ancak aşırı kaynatılmayla da buğdaylar patlatılmamalıdır. En iyi kaynatma süresi buğdayın yemeklik patates haşlanmasında olduğu gibi kabuklarının soyulmayıp ancak iç kıvamının yenecek hale geldiği zaman kadardır. Bu şekilde haşlanan buğday bir elekte süzülür ve içerisine kireçle çamurlaşmayı önlemek için 1-2 kg alçı ilave edilir.
Yukarıda açıklanan şekilde hazırlanan her üç materyal de 1-1.5 lt'lik cam şişe veya kavanozlara ya da polipropilen torbalara 2/3 oranında doldurulup ağızları pamukla mühürlendikten sonra otoklavda 1.5-2 saat sterilize edilir. Sterilizasyon sonrası şişeler steril aşılama kabinine getirilir. Burada UV ışığı altında 1 gün bekletildikten sonra daha önce hazırlanmış saf kültürlerden alınan yaklaşık 1-1.5 cm'lik misel gelişmiş agar parçaları şişelerin ağzı hafifçe açılarak ortamlara aşılanır. Her bir şişeye iki kültür aşılama, misellerin kısa sürede sarması bakımından daha iyidir. Aşılanması tamamlanan şişeler 24°Cdeki iklim dolabı veya odasında inkübasyona tabi tutulur ve şişe büyüklüğü ile kullanılan ortamın miktarına bağlı olarak 20-30 gün içerisinde miseller tamamen gelişecektir. Bu şekilde hazırlanan ortamlar " ana kültür " (tane misel için) adını almakta, yetiştirme ortamlarının direkt aşılanmasında kullanılabilmesine rağmen içinde bulunan agar nedeniyle pahalıya satılmakta, aslında ana kültürler yeni tohumların üretilmesinde yer almaktadır. Bir ana kültür şişesinden 50-60 yeni şişe aşılanabilmekte, bu aşılanan şişeler de yine ana kültür gibi değerlendirilerek, aşılandığında 2500-3000 adet yeni tohumluk misel şişesi hazırlanabilmektedir. Ancak, sürekli alt kültür yapma misellerde dejenerasyon olması sebebiyle de tercih edilmemeli, 3-4 alt kültürden sonra yeni saf kültürlerle çalışılmalıdır. Shiitake tohumluk miselleri hemen kullanılmayacaksa +4°C'de buzdolabı koşullarında saklanmalıdır. Saklama süresi 3-4 aydır ve bu sürenin sonunda hububat danelerinde yumuşamaya paralel olarak misellerde yaşlanma görülecek ve tohumlar elden çıkacaktır. Sırasıyla talaş misel ile odun parçalarındaki misellerin saklanma süresi biraz daha uzundur. Saf kültürlerde +4°C'de muhafaza edilmelidir. Cam tüplerde hazırlanan ortamların petri kaplarında hazırlanan ortamlara oranla dayanımları daha uzun olup, petri kaplarının etrafı plastik filmle çevrilse bile içinde bulunan besi yerlerinin zamanla kuruması nedeniyle bu saf kültürlerden de zamanla alt kültür yapmak faydalı olacaktır.
----------------------------------------
Kendisine teşekkürü bir borç biliriz; değerli hocamız M. Ertuğrul İlbay
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Dışkapı Ankara