Cuma

Mantar Üreticilerinin Örgütlenme Modelleri

ALMANYA MODELİ:
Az gelişmiş ülkelerin tarımındaki yapısal bozukluklar ve örgütsel yetersizlikler tarımsal gelişmeyi olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle çağdaş ekonomik gelişmeyi gerçekleştirmek ve kırsal kesimin kalkınmasında örgütlenmenin önemli rolü bulunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde sürdürülebilir ve sağlıklı bir tarımsal yapının oluşturulması tarımsal pazarların iyileştirilmesi, yeni pazarlama teknik ve stratejilerinin belirlenmesi, kırsal bölgenin devamlılığı, üretici gelirlerinin artırılması, mesleki ekonomik ve sosyal hakların korunmasında üretici birlikleri, kooperatifler ve diğer örgütlü yapıların etkili olduğu görülmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada Avrupa birliği'nin en gelişmiş ülkelerinden Almanya'daki mantar üreticilerinin örgütlenmesinin modelleri yerinde incelenerek tanıtılmaya çalışılacaktır. Böylelikle Türkiye'deki mantar üreticilerinin olası bir örgütlenmelerine ışık tutmaya çalışacağız.

Giriş:

İnsan beslenmesinin temel gereksinmesi olan gıda maddeleri içerisinde mantar önemli bir yere sahiptir. Değişik amaçlarla yararlanılan çeşitli mantar türleri vardır. Alkollü içkilerden, ekmeğe ve antibiyotik üretimine kadar birçok mantar türünden yararlanılmaktadır. Başta AB ülkeleri olmak üzere, Uzakdoğu ülkeleri, özellikle Çin ve diğer birçok ülkede mantarın insan beslenmesinde giderek tercih edilen bir ürün olarak öneminin artması üretim sürecini de önemli ölçüde etkilemektedir. 
Tarımın doğal koşullara bağımlılığından kaynaklanan risk ve belirsizlikler fazladır. Oysa mantar üretiminde bu nedenli kaygılar yoktur. Son derece esnek bir üretim süreci söz konusudur. Ayrıca bu süreçte sermayenin devir hızı da yüksektir. Bu nedenlerle dünya'da birçok üreticinin tercih ettigi bir üretim alanıdır.  1900'lı yılların ikinci yarısında
dünyadaki mantar üretim miktari 2 milyon tondur. Bunun %45’ini AB, %30’unu Asya, %20’sini ise Güney Amerika ülkeleri üretmiştir. Çin ise yılda 500.000 ton ile dünyada ilk sırada gelmektedir.
Ülkemizde mantar üretimi yaklaşık 35 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşın, bu alandaki değişime ve gelişmeler hızlı olmuştur. Türkiye’de 1973 yılında yıllık üretim 80 ton iken, 1983’de l.400 ton, 1991’de 3052 ton, 1999’da 12.658 ton, günümüzde ise yaklaşık 20.000 tona ulaşmıştır. Ancak tüm bu gelişme ve değişmelere karşın, ülkemiz açısından mantar üretim ve tüketimi arzu edilen düzeyde değildir. Oysa AB ülkelerinden sadece Almanya’da yılda 63.500 ton mantar üretimi gerçekleşirken, 197.300 ton da ithal edilmektedir. Böylece Almanya’da, yılda 269.000 ton mantar tüketimi gerçekleşmektedir. Almanya'da mantar sektöründeki yaşanan bu gelişmelerde demokrasinin sigortası  da olan sivil örgütlerin rolü çok büyüktür. Bu açıdan tarım kesiminde mesleğin kimliği ve çıkarlarını koruyabilen, geliştirebilen, bu konuda temel bilgileri toplayarak kamuoyuna yayan, karar mekanizmalarına etki eden önemli sivil toplum örgütleri olarak Mantar Üreticileri Birliği (Bund Deutscher Champignonzüchter BDC), Kooperatifler ve üretici örgüt şirketleri faaliyetlerini sürdürmektedirler.

2. Materyal ve Metot

Avrupa Birligi’ne katılım konusunda önemli bir sürece girmiş bulunan Türkiye’deki mantar üretimine bir örnek teşkil etmesi açısından, bu çalışmada Avrupa’da mantar üretiminin tarihçesi incelenmiş, üretim teknolojilerinin ve tüketici beklentilerinin de değişimine bağlı olarak sektör üreticilerinin örgütlenmesi incelenmiştir. AB mantar normlarının oluşturulmasında önemli rol oynayan Almanya, burada araştırma alanı olarak seçilmiştir. Bunun için Alman Mantar Üreticileri Birliği (BDC)'nin çalışmaları incelenmiştir. Almanya’nin Krefeld şehrinde çalışmalarını sürdüren “Mantar
Araştırmalar Merkezi” (Versuchsanstalt für Pilzanbau), Alman Istatistik Kurulu ve Federal ve Çeşitli eyalet Ziraat Odaları verilerinden yararlanılmıştır.

3. Avrupa’da Mantarin Tarihçesi

Mantar, insanlığın binlerce yıldır bildiği bir besin maddesi olarak, beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Mantarın ticari amaçlı olarak üretimi, kültüre alınması bundan 400 yıl önce yaklaşık 1650’li yıllarda Avrupa’da gerçekleşmiştir. Mantarla ilgili ilk kaynaklar da 1744’de Fransa’da oluşmaya başlamıştır. ilk kültür mantarı yetiştiriciliği Fransa’da yamaçlarda oluşturulan teraslarda gerçekleşmiştir. Daha sonra en basit şekliyle at gübresi ve yaprak atıklarından oluşan kompostla üretime devam edilmiştir, o bölgelerde bulunan mağaralar ideal yetiştirme alanları olarak kullanılmaya başlanmıştır.

1880’li yıllarda ise mantarın sandık ve raf sisteminde Üretimi başlamıştır. 19. Yüzyılın 2. yarısında ise mantar üretimi ingiltere’nin başarılı bir endüstri kolu haline gelmiştir. Devam eden yoğun araştırmalarla kompostun otomasyonla fermantasyon dönemi hızlandırılmıştır. 
(Eren 2000; Atkins 1981).

4. Almanya’da Mantar Üretimi

Almanya’da ilk kültür mantarı yetiştiriciliği 19. yüzyılın ortalarında başlayıp günümüzde çok farklı çeşitleriyle sürdürülmektedir. 1950’de ülke genelinde üretilen toplam kültür mantarı miktarı 1.500 tondur. Yaklaşık 10 yıllık bir sürede bu miktar, 6.000 tona, 1990’da 56.000 tona ve 1998 yılında ise 60.000 tona çıkmıştır (Peters 1998).
Ülkede çok eski bir geçmişi olan ve önemli bir tarım ürünü olarak kabul edilen mantar üretimi, bu gün sayılan 120 civarında olan tarım işletmeleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Toplam üretimin %90’nını ise, bu işIetmelerin yaklaşık beşte biri (22-24 işletme) yerine getirmektedir. Aynca mantar üreticilerinin %90-95’i kendi
Çıkarlarını en iyi şekilde temsil eden örgütlü yapılarda yer almaktadırlar.
Buradan hareketle Alman Federal istatistik Kurumu’nun verileri değerlendirildiğinde, 2003 yılı itibarıyla Almanya’da üretilen toplam kültür mantarı miktarı 62.000 tondur.
Aynca diger mantar çeşitleri ise 1.500 ton kadardır. Almanya aynı zamanda önemli ölçüde mantar ithal eden bir ülke konumundadır. ithal edilen toplam taze mantar miktarı  71.700 tondur. Konserve olarak ithal edilen mantar miktan ise 164.450 tondur. Böylece Almanya’da yılda tüketilen toplam mantar miktarı 269.000 ton olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da bize 80 milyon nüfuslu Almanya’da yılda kişi başına 3,3 kg mantar tüketildiğini göstermektedir.(Behr 2004). Almanya aynı zamanda yaklaşık 30.000 ton mantar da ihraç etmektedir. Almanya’ya mantar ihraç eden ülkelerin başında ise
Hollanda gelmektedir. Ancak 1999’dan sonra bu trend Polonya lehine değişmiştir.
Vergi iadesi dışında, Almanya’da federal düzeyde mantar için herhangi bir destekleme programı yoktur. Doğu Avrupa’dan da gelen rekabet baskısı nedeniyle, son yıllarda bir takım yeni düzenlemelere gidilmiştir. Mantar tüketiminde işçilik giderleri önemli bir maliyet unsurudur. BDC’nin bu giderleri azaltmaya yönelik çabaları olumlu
sonuç vermiştir (BDC Genel Sekreteri J. Winkhof ile yapılan kişisel görüşme); Federal Hükümet, 2001 yılında yapmış olduğu bir düzenleme ile mantar üreticisi işletmelerin flaş dönemlerinde sezonluk olarak yurtdışından (Polonya ve Macaristan gibi) sağladıkları ucuz işgücü kullanımına olanak tanımıştır.

5. Almanya'da Mantar Üreticilerinin Örgütlenmesi: 

Almanya tarımsal örgütlenmede önemli ölçüde gelişme göstermiş  bir ülkedir.
Ülkede bu anlamda birçok organizasyon bulunmakla birlikte tarım üreticisinin
ekonomik,sosyal ve hukuksal düzeyde temsilini gerçekleştiren, yaşam standartlarını yükseltmek için faaliyete bulunan çok önemli iki konfederasyon karşımıza çıkmaktadır. (Çıkın ve Nergis 1999) Bunlardan birisi. "Alman çiftçiler birliği " Deutscher Bauern verband-BDV)’dir. Diğeri  ise Alman Raiffeisen Birliği Deutscher Raiffeisenverband-DRVdir. Genel düzeyde en büyük çiftçi örgütlenmesi konfederatif  yapıda bunlardan ibarettir.
Mantar üreticilerini örgütlenmesi irdelendiginde. Almanya'da mantarcılık sektöründe faaliyet gösteren ve son derece etkin dan "Mantar Üreticileri Birliği ” (BDC) karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte ürün pazarlaması ve girdi temininde çok önemli fonksiyonları olan tarımsal Kooperatif ve üretici örgüt şirketleri de mevcuttur. Hemen belirtmekte fayda var Kooperatif yada üretici örgüt şirketlerinde yer alan tüm üreticiler aynı zamanda BDC'ye de üyedir. Asıl güçlerini de bu birlik çatısı altında olmakla kazanmışlardır.
BDC, Alman çiftçi Birlikleri Federasyonuna bağlı bir sivil toplum kuruluşu olarak ülkedeki mantar üreticilerinin çıkar amaçlı lobi faaliyetlerini yürüten, yasal
düzenlemelerin oluşumuna katkı veren tarım ihracat ve fiyat politikalarının
oluşturulmasında etkili bir örgüt olarak tanımlanabilir. Çünkü bu Birlik mantar üreticilerinin bir araya gelerek 1948 de kurmuş oldukları bir oluşumdur. 1948 yılı Almanya'da tarım ürünleri ile ilgili çatı  örgütlerinin oluşmaya başladığı bir dönemdir.
BDC'nin oluşumu, Almanya'da bir mantar üreticisinin ilk kez 1947’de diğer üreticileri içinde bulundukları ekonomik darboğaza çözüm bulmak amacıyla Hannover yakınlarda bir toplantıya çağırmasıyla başlamıştır. Toplantı sonrası alınan kararlar sonucu oluşturulan Kurucu Komisyonun çalışmaları neticesinde 4-5 Ekim 1948’de ilk kuruluş toplantısı yapılmış ve burada “Mantar Üreticiler Birliği'nin resmen kuruldugu açıklanmıştır. İkinci yıl mantar üreticilerinin meslek politikalarının oluşumu ve bunun bir meslek olarak kabulü için yoğun çalışmalar başlatılmıştır (Peters 1995). Böylece Birlik artık ülkede oluşturulacak politikalarda mantarcılıkla ilgili kararı etkilemede önemli bir konuma gelmiştir.
Birlik oluşumunun en önemli amacı mantar üreticileri arasında birlik ve
dayanışmayı sağlamak ve yoğun faaliyetleri sonucu kurulmasına katkı verdikleri enstitü vasıtasıyla bilimsel araştırma sonuçlarını geniş alanlara yayarak günlük uygulamalara yansıtmaktır. Yani kısaca bilimsel yöntemlerle mantar üretimini gerçekleştirmektir.
BDC'nin görevleri ve çalışma alanları (Der Champignon 1998 ve J. Winkhof ile kişisel görüşme):
- Mantar kalite standartlarının oluşturulması
- Mantar hastalıklarıyla mücadele
- Mantar üretiminde kullanılan elektrik tarifelerinin belirlenmesi
- KDV oranlarınınn ödenmesi
- Ithalat politikalarının oluşumuna katkı
- Çevre korumasıyla ilgili düzenlemelere katkı
- Toplantılar, yayınlar v.s. yoluyla üreticilerin mantarcılıkla ilgili her konuda bilgilendirme, bu konuda uzmanlık bilgilerinin oluşturulması.
- Yeni mantar üreticilerinin piyasaya kazandırılması 
- Biyoatik ve kompost yönergelerinin oluşturulmasına katkı
- Paketleme standartlarının oluşturulması
- Uluslararası mantar kalite normlarının oluturulması ile ilgili anlaşmalar.
- AB koşularında organik üretimin yasal prosedürlerinin oluşumuna katkılar. Aynca Birliğin en önemli icraatlarından birisi de, oluşturduğu mantar standart ve
normlarından dolayı üreticilerin piyasada rekabet güçlerini korumalarını sağlamasıdır. Ülkede neredeyse tekel durumuna gelmiş bulunan ve büyük toptancılar yerli üreticileri zorlamaktadır. Ancak tüketicilerin güven ve kalite konusunda tercihleri BDC’nin geliştirmiş olduğu standart ve norm sertifikası taşıyan ürünlere yönelik olduğu için bu konuda şimdilik bir sorun gözükmemektedir. Tüketicilerin bu yönde bir arayışa girmelerinin en önemli nedeni de mantar üreticileri Birligi’nin yayın organı vasıtasıyla üreticileri, tüketicileri ve kamu oyunu sürekli bilgilendirmesidir. Ayrıca AB Komisyonu 3 Nisan 2001’de aldığı bir kararla, BDC’nin yoğun çalışmaları sonucu geliştirmiş olduğu mantar üretiminde uyulması gereken kalite normlarını tüm AB ülkeleri için zorunlu kılmıştır. Şu anda tüm AB ülkelerinde bu kalite normları geçerlidir (982/2002 sayı ve tarihli AB yönetmeliği). Bu Birliğin kamuoyundaki prestijini de artırmıştır.
Birliğin Bahçe ürünleri üreticileri Birliği ile geliştirmiş ve uygulamakta olduğu çeşitli eğitim ve diğer programları da vardır. Ayrıca Birlik, AB nezdinde en büyük tarımsal örgütler olan COGECA (AB Tarım Kooperatifleri Genel Komitesi) ve COPA’ya (AB Tanmsal Mesleki Organizasyonlar Komitesi) da üyedir.

6. AB’de Örgütlenme

AB’nin Ortak Pazardaki mantar üreticilerini destekleme doğrultusundaki yeni politikaları sonucu Almanya’daki mantar işletmelerinin %15’i üretici örgütleri şeklinde yapılanmaya başlamışlardır. Çünkü AB tarım fonları desteklerinden ancak bu şekilde örgütler oluşturarak yararlanmak mümkündür. AB ortak tarım politikasındaki yeni trend küçük ve orta ölçekli işletmelerin ortak pazarlama olanakları yaratmaları açısından örgütlenerek, bir araya gelmelerini teşvik etmek ve bu konuda ekonomik destekler sağlamak yönündedir. Bu şekilde örgütler ise kooperatif veya üretici örgüt şirketleri şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Her iki örgütlenme şeklinde de yıllık cironun 5 milyon Euro olması veya üretim miktarının en az 100 milyon Euro değerinde 10 ton olması gerekmektedir.
(Verordnung 2004). Bu konudaki yasal mevzuat sebze meyve üreticileri için ortak Pazar örgütlenmesi ile ilgili yönetmeliktir. AB’nin üretici örgütleri ile ilgili çıkarmış olduğu yönetmeliği, genel esasların korunması koşuluyla, her ülke kendi yapısına uyarlayabilmektedir. Almanya’nın7. kez değiştirerek 11 Şubat 2004’te uyguladığı mantar üreticileri için bu düzenlemeyi kapsayan uygulama yönergesine baktığımızda bu şekildeki üretici örgütlerinin tanımlanma kriterleri şunlardır:
- Üye sayısı en az 15 olacak (Md. 3)
- Üretim miktarı: üretilen ürün en az 10 ton düzeyinde ve en az 100.000 Euro değerinde olacak
- Üye nitelikleri: sadece sebze ve meyve ticareti yapan gerçek ve tüzel kişiler üye olamıyor ve üyelerin örgüt yönetiminde yer almaları, sadece belirli koşullarda mümkün oluyor. Özel çıkar amacı güden kişiler yönetimde görev alamıyorlar ve üye olamıyorlar (örneğin; tüccarlar).
- Karar mekanizmasının yapısı kooperatif şeklinde oluşumda her üyenin bir oy hakkı olduğu için sorun yok. Ancak üretici örgüt şirketi şeklindeki oluşumda bir üye en
fazla %49 oy ağırlığına sahip olabiliyor. Bunun yanı sıra 2 veya 3 üye birlikte %74’ten daha fazla oy ağırlığına sahip olamaz.

Ayrıca mantar üreticileri “üretici grupları” (en az 5 üreticinin bir araya gelerek oluşturdukları; şeklinde de örgütlenebiliyor. Bu durumda örgütün cirosu 2.500.000 Euro
değerinde olması gerekmektedir (Verordnung 2004). Son olarak üreticiler “üretici örgüt birlikleri” şeklinde de örgütlenebilmektedir (en az 10-15 üyeli 2 Üretici örgütünün bir araya gelmesi ile). AB kaynaklarından yararlanma, yukarıdaki şekilde örgütlenmekle
Mümkündür.

7. Sonuç ve Öneriler

 - Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde tarım üreticilerinin örgütlenme gereği kaçınılmazdır.
 - Üretici örgütleri kırsal alanda yaşayanların yaşam düzeylerini iyileştirmede, sınırlı kaynaklara sahip Üreticilerin gelir düzeylerini artırmada önemli araçlardan biri kabul edilmelidir.
 - Üreticiler ancak örgütlenebildikleri taktirde Pazar karşısındaki konumlarını güçlendireceklerdir.
 - Örgütlü yapılar içerisinde kalite denetim birimleri oluşturularak üreticilerin kendi kendilerinin kalite denetimlerini yapmaları sağlanmalı
 - Tüketici güvenini kazanmak ve süreklileştirmek için kalite norm ve standartlarının daha sistematik hale getirecek bölgesel, hatta ulusal düzeyde kurumsallaşmanın
sağlanması gerekmektedir.
 - Mantar tüketiminin artırılması için tüketici ve kamuoyu sürekli bilgilendirilmeli; bu konuda üretici orgütleri yayın organları aktif olarak çalışmalı
 - Üniversite ve üretici örgütleri destekli mantar araştırma merkezleri oluşturulmalı
 - Tüketicilerin mantar tüketimi konusundaki kalite, esneklik, yeniliklere açık ve ekonomiklik gibi beklentileri önemsenmeli ve ürünün doğru zamanda ve değişmeyen
kaliteyle pazara sunulması sağlanmalıdır.

8. Kaynaklar
 - Atkins, F.C.: Mushroom Growing in Europe, 1630-1980, in: Mitteilungen der Versuchsanstalt fur
Pilzanbau der Landwirtschaftskammer Rheinland, Heft 5, Novermber 1981
 - Behr, Christoph: Pilze: Osteuropa draengt auf den Markt, in: Der Markt - Obst und Gemüse, 08/2004.S. 30-
32
 - Çıkın., A.; Nergis, N. K.: Avrupa Birligi ve Türkiye’de Kooperatifçilik Hareketleri, Ankara 1999
Der Champignon. 5/98; 4/2002
 - Eren D.: Kültür Mantarı Yetiştiriciliği, istanbul 2000
 - Peters, Eberhard: Champignonproduktion in Deutschland, Der Champignon, 5/1998, s. 217-223
Pilzanbau, in: www.was-wir-essen.de
 - Statistisches Bundesamt: Datenreport 2004: Zahlen und Fakten über die Bundesrepublik Deutschland, Auszug aus Teil 1, Bundeszentrale für Politische Bildung
 - Verordnung zur Durchüihrung der gemeinsamen Marktorganisation für obst und Gemüse, Stand: 11.02.2004, in: BGB1.1, S. 1687)
42

Bu yazı değerli Hocamız
Nilüfer Cengiz ESEN'e aittir.
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Antalya


Perşembe

Kompost fiyatı

İstiridye mantar kompostu 40 kuruş. 
Fiyatları dibe vurduk!

Bizde 2 çeşit Kompost var.
1- Sarımını tamamlamamış 40 kuruş fiyatla satıyoruz.
2- Sarımı bitmiş 80 kuruş bedelle satıyoruz ki 1 hafta içinde mantarınız çıkma garantili.
Sevkiyat esnasında sıkıntı oluşursa mesuliyet bizimdir. Tüm kompostlarda mantar çıkma garantimiz vardır.

Aradaki fiyat farkını irdeleyecek olursak:
Kuluçkaya alınan Kompost kütlesel kilo kaybına uğrar ki bu oran %20 civarıdır.
Yani 20 Ton Kompost kuluçka sonunda 35 gün beklemeden sonra ancak 15 Ton civarı kalır.
Sarmayanlar kompostların da olacağı göz önünde bulundurulmalı.
Giderleriniz de hesaba katılmalı elektrik işçilik kira su parası gibi masraflarıda (35 günlük) hesaba kattığınızda bu riske girmeye değer mi ?
Yani sarmış Kompost riski olmayan hemen mantarı çıkmaya başlayan bir üründür.
Sarmamış Kompost almak intihar etmektir.Örneklerle sabittir.
Sarımını yapmış Kompost alın rahatınıza bakın. Keyfiniz hiç bozulmasın.

Bize ulaşabilmeniz için
Huzur Mantarcılık
Abdullah Konak
info@abdullahkonak.com

Salı

Bir okuyucumuz

Merhaba Abdullah bey

Yazılarınızı, ürünlerinizi, yorumlarınızı, pür dikkatle ve titizlilikle takip ediyorum. Yüzlerce sayfa yazsanız da eksiksiz okumaya çalışıyorum. Çünkü bu istiridye mantar yetiştiriciliğini yapmak için araştırmalar yapıyorum. Devlet desteği falan alabilirsem eğer kesin yapacam. Yerim var. İnternette o kadar çok yazılar varki; insanın kafasının karışmaması imkansız. Ben Abdullah Konak bey'in ilk yazısını okuduğumda işte gerçek üretici bu; demiştim yanımdaki arkadaşa. O gün bugündür yazılarını takip ediyorum. Kendisini tanımıyorum ama dürüst ve işini bilen birisi olduğunu düşünüyorum. İnternette 1 ton kompost 450 tl ye dahi bulunabilirken Abdullah Konak bey'de sanıyorum 1 ton 400 TL. Bunun sebebi ise yaptığı kompost da kendi üretiği mantar tohumunu kullandığını yazmış. Kuluçka dönemi tamamlanmış olan 800 TL. Kaliteli olması sebebi diye düşünüyorum elbette bunların maliyeti giderleri çok ama Abdullah bey keşke fiyatları aşağı çekebilsenizde bizler gibi az sermaye ile bu işe başlamayı düşünenler 450 tl gibi komik bir rakama kompost yapan ve işden anlamayan kişilerle iş yapmasak dolandırılmasak sözlerime son veririken acizane bir sorum olacak bu sektörde devlet desteği varmı kobi,kosgeb,tarım il müdürlüğü,kaymakam,valilik buralardan destek alına biliyormu bu konu hakkında hiç bir bilgiye raslamadım sizi işin içindesiniz bilirsiniz diye düşünüyorum selametle kalın saygılar.

Pazar

İstiridye Mantarı ile ilgili sorular

Bana yollanan bir maile verdiğimiz cevabı aşağıda size yayınlamak istedim.

1- 2015 kompost alım fiyatlarınız belli oldumu?

Evet, kamyon bazında alımlarda 0,40 kuruş/kg . 

2- istiridye mantarı hobi kiti aldığımızda bize yollayacağınız kit Kuluçka Döneminden Çıkmış mı olacak, Eğer denemede olsa kuluçka dönemini sizin görmeniz lazım diyorsanız, en basit şekilde sıcaklığı nasıl ayarlayabilirim, Çünkü Kompostu alırsam kuluçka döneminden çıkmış gibi olursa kompostu koyacağım yer için sıcaklık neredeyse normal seviyede olmuş olacak sadece nem oranı problem olarak kalmış olacak.

Evet kuluçkası bitmiş olacak. 

3- hobi kiti kuluçka döneminden çıkmış olarak gelecekse, ben ortam sıcaklığını bi şekilde ayarlarımda nem oranını pratik olarak nasıl dengeleyebilirim hasat dönemi ort. 17 derece sıcaklık %90 nem oranı olması gerekiyor. piyasada 60-70 liralık Nemlendirici hava temizleme cihazları var iş görürmü ?

Size gelen ürünü sabah akşam sulamanız ve alacağınız Nemlendirme cihazıyla takviye etmeniz yeterli olacaktır. 

4- Kompostu toplu olarak ( 2-5 ton ) aldığımızda Kuluçka ortamına bizim hazırladığımız ortamda mı? girmesi gerekiyor, yoksa sizde kuluçka döneminden çıktıktan sonramı bize yolluyorsunuz.

Kuluçkası bitmiş yolluyoruz. 

5- Kuluçka dönemii bizim hazırladığımız ortamda başlarsa, kuluçka odası yoksa ve yerine üretim odalarında kuluçka dönemi geçebilirmi ? bir sakıncası olurmu ?

Evet yapılabilir.

6- İstiridye mantarı üretim tesisi için belli bir otomasyon programı varmıdır? ücreti ne kadardır?

Evet var 15.000tl Full otomatik fakat bizce çok fazla. Fuzuli bir masraf.

7- Üretimhane Kurmak için Fizibilite Araştırması Yapmaktayım, 100 m2 bir Alan Maliyeti (kurduğunuz üretimhanelere kıyaslayarak) Nedir?

30.000TL civarı. 

8- Ayrıca ürettiğimiz MANTARLARI Size bizmi getiriyoruz, yoksa güzergah üstünde sizin arkadaşlar mı ? alarak merkeze gidiyorlar? Eğer böyle ise nakliye ücreti ne kadardır?

Hangi şehirde olduğunuza bağlı olarak değişiyor bu durum. 

9- Ben Yalovada Oturuyorum, bu taraftan Mantar Alımınız Varmı?

Mantarı satabileceğiniz Bursa'da bir müşterimiz var. 

10- Siz hangi bölgedesiniz.

Denizli. 

Yardımlarınız için ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

Perşembe

İstiridye Mantarhane Tesisi Nasıl Olmalı?

Bu bölümde tarafımıza ulaşan bir e-mail’e soru cevap yöntemiyle açıklık getireceğiz.

Tesis kurulumunu siz mi yapıyorsunuz?
Evet, Tesis kurulumunu şirketimiz de yapabiliyor fakat sizin kendi tesisinizi nasıl kuracağınızı da öğretebiliyoruz. İşi yapacak olan elektrikçi, Demirci, Su işlerini yapan arkadaşlara her konuda bilgi veriyor ve yol gösteriyoruz. Uzman bir personel istediğiniz takdirde ücreti mukabilinde bir ziraat Mühendisi gönderebiliyoruz. Projelendirme hizmeti de sunuyoruz. Tüm bunları bedava ve hiçbir ücret almadan yapıyoruz. Bir dua yeterli bizim için.

Bir istiridye Mantarhane tesisi nasıl olmalı?
Dikdörtgen bir yapıya sahip olmalı. Bu havalandırma için çok önemli.
Tavan yüksekliğiniz en az 2,5 metre, en fazla da 3,80 metre yüksekliğe sahip olmalı. Binanın bu değerlerin üzerinde olması durumunda içeride barındıracağınız alanınız fazla olacağından ısıtılacak ve soğutulacak metreküp olarak hava miktarınız fazla olacaktır, haliyle Klimalar açısından elektrik sarfiyatınız fazla olur.
Etrafında yaşayanlar mümkün mertebe olmamalı. Zira havalandırma fanları gürültü yapar. Mantarhane de 7/24 her saat 2 dakika havalandırma yaparız. Bu durumda komşunuz olursa rahatsızlıklar yaşanabilir.


Üretim ile ilgili bilgilendirme eğitimi – seminer veriyor musunuz (veriliyorsa nerede, kaç gün ve ücretli mi?
Evet, mantar yetiştirme konusunda eğitim veriyoruz ve para almıyoruz. Bir dua yeter.
Denizli’de kendi tesisimizde yardımcı oluyoruz. Bana 1 gün ayırmanız yeterli.

Tesis anahtar teslim fiyatınız ne kadar?
Kompost dâhil yaklaşık 35.000 TL. Kendiniz de Tesisinizi kurabilirsiniz. Eğer bizimle çalışmaya karar verirseniz yapılan harcamaları kalem kalem liste haline getirip size verilecek. Böylelikle başka yerlerle de fiyat karşılaştırmasıyapabilmenize olanak sağlanacaktır. Şirketimiz Danışmanlık adı altında hiçbir ücret talep etmeyecek ve almayacaktır. İnternet ortamında 3.000-5.000 TL rakamlar isteyen şahıslar var. Dikkatli olun ortalık çakal kaynıyor.

Üretim ile ilgili bilgilendirme eğitimi – seminer veriyor musunuz(veriliyorsa nerede, kaç gün ve ücretli mi?
Evet,mantar yetiştirme konusunda eğitim veriyoruz. Denizli’dekendi tesisimizde yardımcı oluyoruz. Bana 1 gün ayırmanız yeterli. Para almıyoruz. Bir dua yeter.
Kompost bir defaya mahsus mu alınıyor her üretimde hep alınacak mı?
Şirketimizin kompostları her 60 günde bir değiştiriliyor. Böylelikleyılda 6 defa üretim yapabiliyorsunuz hem de hiç riske girmeden.

Kompostların nakliyesi kime ait?
İstiridye mantarı kompost’unun Nakliyesi size ait. Nakliyefirmalarıyla görüşerek en uygun fiyatla sevkiyatı çözüme kavuşturuyoruz.
 
Tesis kurulduğu zaman mal kaç günde oluşmaya başlıyor?
Uzman personelimizin son kontrolünden sonra eksiklerinolmadığına ve yerin uygun olduğuna dair rapor verildikten en geç 1 hafta içindeürünler sevk ediliyor.
 
Dört mevsim üretim oluyor mu, pazarı var mı?
Evet, 365 gün boyunca üretim yapabileceğiniz şekilde sizeuygulamalı eğitim veriyoruz. Her zaman mantarınızı piyasanın en yüksekfiyatından satmanızı sağlıyoruz.
 
İşe başlamadan önce sözleşme yapıyor musunuz?
Evet, sözleşme yapıyoruz ve bu sözleşme her iki tarafı koruyor. Yaptığımız sözleşme tek tarafı koruyan bir sözleşme değil. Tüm taahhütlerimizi ve konuşulanları her şeyi kapsayan bir sözleşme yapıyoruz.


Bize ulaşabilmeniz için
Huzur Mantarcılık
Abdullah Konak
info@abdullahkonak.com

Salı

istiridye mantarı yetiştiriciliği Çadır da mı daha iyi olur yoksa betonarme depo mu?

istiridye Mantarı Yetiştiriciliğinde Çadır mı daha iyi olur yoksa betonarme depolar mı?

Betonarme depo bulamadığınız yada kira ile uğraşmak istemiyorsak eğer Yalıtımlı İstiridye Mantar Çadırı ile üretim için mükemmel bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. 

Yalıtım uygulaması her iki uygulamada da önem arz ediyor. 

Fakat depo bulmanın imkânsız olduğu yerlerde Yalıtımlı Çadırlar tercih edilebilir. 


Yalıtım malzemesiolarak izobozz isminde yalıtım kullanmanızı tavsiye ederim; diğer yalıtımmalzemeleri hiçbir işe yaramıyor. Çadır kurulumu yapan şahıs ve firmalardan mutlaka izobozz firmasının malzemesini ısrarla isteyin, zira kapalı alanda ısı kontrolü sağlamak istiyorsak yalıtım hayati önem taşımaktadır, çok önemli.


Pazartesi

istiridye Mantar yetiştiriciliği konusunda bir Arkadaşımızın kafasını karıştıran sorular

Şimdi size bir arkadaşımızın yolladığı yazıya istinaden verdiğim cevapları kaleme almak istiyorum kırmızı yazılanlar benim naçizane fikirlerim.
Merhaba Abdullah Bey,
Ben istridye mantarı üretimi yapmak istiyorum, aylardır bu konu hakkında internet üzerinden araştırma yapıyorum. Okuduğumuz bazı bilgiler insanı şevklendiriyor, bazıları ise korkutuyor. Kim doğruyu söylüyor bilemediğimiz için kararsız kaldık. Sitenizde ki yazılarınızı okuduktan sonra, konu hakkında ki en samimi bilgiyi sizden alabileceğimize inanıyoruz.

Bu işi başlangıç olarak 200 m2 kapalı bir yerde yapmak istiyoruz. Gerekli alt yapıyı oluşturduktan sonra, kompostu alıp işe başlayacağız.

Soru:

200 m2 alanı bir defa da doldurarak aylık üretim mi yapmalıyız? Yoksa günlük üretime göre mi kompost yerleşimi yapmalıyız?

Cevap:

Bir Depo peyderpey doldurulamaz çünkü kompost üretimin her aşamasında farklı iklimsel koşullara ihtiyaç duyar. Taksit taksit istiridye mantar kompostunu depo’ya koymak fazla nakliye masrafı anlamına gelir. Malum Türkiye’de şirketler için lojistik ciddi bir masraf anlamına gelecektir.

Soru:

Bu işten kazanç sağlamak için kompost'u kendimiz mi üretmeliyiz?

Cevap:

Mantar ve kompostun tabiatını bilmeyen, tecrübeden yoksun girişimcilerin buna cesaret etmelerini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Zira internet’te var olan kompost formülleri her zaman iyi netice vermemekle beraber mantar yetiştiriciliğini de ehil bir kompostcu’dan öğrenmek gerekir.

İstiridye mantarı iklimlendirme, havalandırma, ışıklandırma, toplama, sevkiyat ve en önemlisi mantar satışıyapmak, alıcıları bulmak bunların hepsi tecrübeyle ve zamanla öğrenilecekşeyler. İstiridye mantarını para değil tecrübe yetiştirir. İstediğiniz kadar paranız olsun dikkat edilmesi gereken konular ve öğrenmeniz gereken çok şeyler var.

Ama tüm bunlar kompost yapmayı kafanızda silin atın demek değil elbet sizde meraklanacak tecrübe etmek isteyecek ve kaşınacaksınız. Bir kompostcu’dan aldığınız kompost’tan mantar yetiştirirken aynı zaman da kompost denemelerine başlamanızı tavsiye ederiz.İşletme olarak kompost verdiğimiz müşterilere belirli bir zaman sonra bu bilgi paylaşımın da bulunuyoruz. Kısacası kompost yapmayı öğretiyoruz.

Soru:

Yetiştirdiğimiz ürünü limitsiz alacaklarını vaat edenlere güvenmeli miyiz?

Cevap:

Amaçları sadece kompost satmak olan ve bu uğurda işi bilmeden alıcıları kandırmak için bu tarz vaatlerde bulunan insanlara kanmayın sakın. Bu tarz şahıslar ve şirketler mantarların satışında sıkıntı yaşamaktalar. İstiridye Mantarınız çıktığında mantarı nereye satacağınız konusunda size yardımcı olamamakla birlikte isteseler de olamamaktalar. Zira bu camiayı tanımamaktalar.Limitsiz tüm istiridye mantarınızı alacağınısöyleyen şirket ve şahıslarla noter’den sözleşme yapak istediğinizi belirtin. Bakalım ne cevap alacaksınız.

Mantar satışı:

İstiridye mantarı nakit ve peşin ödemeyle satılmakta aksi bir durumu kabule etmeyin. Az sonra vereyim, yarın yollayayım, sonra ödeşiriz gibi laflara kanmayın sakın. Mantarınızın parasını almadan sakın istiridye mantarınızı teslim etmeyin. Yıllardır mantar üreten firmalar tahsilât yapamamaktan sıkıntı yaşamakta ve batmaktalar.

Bunlar gibi birçok soru kafamızı kurcalıyor...

Bugüne kadar okuduklarımızın geneli, mantar üretiminin kazançlı bir iş olduğuna inandırdı bizi...

Fakat yazımın altında sizinle paylaşacağım, bir forum da yayınlanan yazı bizimşevkimizi kırdı. Lütfen o yazıyı okuyup, o arkadaşın yazdıklarıyla ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız? Şimdiden teşekkür ederiz. İyi çalışmalar dileriz.
Murat D**IŞ - 0 536 *** ** **

Cumartesi

Kütükte İstiridye Mantarı ekimi nasıl yapılır?

Poşette istiridye mantarı nasıl yetiştirilir konusunu daha önce sizlere yazmıştım. İlgili konuyu bloğumuzdan inceleyebilirsiniz.

Bu yazımız da ise üretimi daha kolay olan kütükte İstridye mantarı yetiştiriciliği konusunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kayın mantarları, lignin, selüloz ve hemiselülozları parçalayabilen özellikleriyle çürümüş veya çürümekte olan birçok ağaç türü kütüğünde doğal olarak yetişmektedir. Bizler de doğal ortamında olduğu gibi kütüklerde İstridye mantarı yetiştirebiliriz. Ağaç kütüklerin de yetiştireceğiniz İstridye mantarları doğal ortamlarındaki gibi olacağından bu mantarların tadı daha keskin ve güzel olacağı gibi son derece organik bir yetiştiricilik olacaktır.



Kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliği
Kompost hazırlayarak poşetler de İstridye mantarı yetiştiriciliğin de genellikle malzeme temini birçok insanlar tarafından zor olmaktadır. Kompost hazırlanırken malzemelerin sterilazyonu da en büyük sorunların başın da gelmektedir. Ağaç kütüklerinde ise bu problemler kısmen daha az olacak. Yeni kesilmiş ağaç kütükleri yeterli neme sahiptir. Ayrıca bu kütüklerin sterilizasyona ihtiyacı   yoktur.  Çevrenizde özellikle odun satan yerler de işimizi görecek kütüklerden bulabiliriz. Ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçların kesilmesiyle de bu kütükler mantar yetiştiriciliğin de kullanabilirsiniz. Bunun dışında yasal olmayan yollardan kesilmiş orman ağaçları veya çevremiz deki genç ağaçların kesilmesi kesinlikle amacımızın dışına çıkacağını ve bunu onaylamadığımızı belirtmek isteriz.
İstridye – kayın mantarı genellikle geniş yapraklı yumuşak odunlu (kavak, ıhlamur, söğüt vb.) ağaçlarda hızlı, meşe ve gürgen gibi sert odunlu ağaçlarda misel gelişimi yavaş olur.

Pleurotus spp. üretiminde sert yapılı ağaçlardan beş yıl, yumuşak dokulu ağaçlardan ise iki, üç yıl boyunca aynı kütükten mantar alınabilmektedir. Özellikle ikinci yılından itibaren verim daha da artmaktadır.
Kayın mantarları üretim tekniğinde kullanılan materyallerden ağaç kütüklerine 30-40 cm. uzunluğunda 20-25 cm. çapındaki kütüklere 2-3 cm. çapında 5-6 cm. derinliğinde ve 6-8 adet olmak üzere delikler açılarak buralara misel aşılanır. Bu mantar türü kavak, gürgen, meşe, kızılağaç, telli kavak, ıhlamur, söğüt gibi ağaçların kütüklerinde çok güzel yetiştirilebilir.
Televizyon, gazete ve internet haberlerin de sıklıkla karşılaştığımız kütükte kayın mantarı   yetiştiriciliği projeleri birçok il, ilçe ve beldelerde hayata geçirilmekte ve özellikle kırsal kesimlerde, orman köylerin de alternatif tarımsal üretim yetiştiriciliği olmaktadır.
İster hobi olarak ister ticari amaçlı olsun kütükte kayın mantarı yetiştiriciliği yaparak sizlerde bu güzel uğraş dan büyük bir haz alabilirsiniz. Yetiştirdiğiniz organik kayın mantarlarını sevdiklerinizle paylaşabilir ve hatta çevrenizde pazarlayarak bütçenize katkı sağlayabilirsiniz.
Şimdi sizlere kolay yoldan kütükte mantar yetiştiriciliği nasıl yapılır anlatmak istiyorum. En iyisi, okuyacaklarınızın dışında kendinizin bizzat deneyerek en uygun yöntemleri keşfetmeniz.
KÜTÜKLERİN HAZIRLANMASI
Kayın mantarı için, çapı 10 cm den küçük olmayan her çapta ağaç kütüklerin de rahatça yetişebilir. Kütüklerin yeni kesilmiş olmasını tercih etmenizi öneririm. Yeni kesilen kütükler yeterli neme sahiptir. Uzun süre bekletilmiş kütüklerin nemi yetersiz olabileceği gibi yabani mantar sporları kütüklere bulaşmış olabilir. Bu durumlar da kütüklerinizi kaynar suda bir müddet bekletmeniz önerilmektedir. Yeni kesilmiş ise bu işleme gerek yoktur.
Kütüklerin yeni kesilmiş olmasının yanında sağlam ve sağlıklı olmaları da tercih edilmelidir.
Aşılama için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Kütük aşıları, kapalı   mekânlarda her mevsim yapılabilir.
20-25 cm çapındaki kütükler 30-50 cm uzunluğunda kesilir.
Yeterli neme sahip olan kütüklerin uç kısımlarından 3-5 cm’lık kısım motorlu testere ile kesilerek ayrılır. Kütüğün kesilen kısmına 100-150 gr misel yayılarak kesilen 3-5 cm lik kısım üzerine çivi ile çakılır ve kütükler naylon poşetlere sarılarak 1-1.5 ay süre ile 25 C’e karanlık bir ortamda misellerin gelişmesi sağlanır.

Kayın kütüğünde yaprak mantarı yetiştiriciliği
Bir başka yöntemse kütükler üzerin de 2-2.5 cm çapında 5-6 cm derinliğinde olacak şekilde matkap yardımıyla delikler açılır. 15-20 cm çapında 40-50 cm uzunluğundaki kütüklere 10-15 adet delik yeterlidir.
Her bir kütük için 100-120 gr kayın mantarı miseli yeterlidir. Miseller deliklere doldurulur ve bal mumu ile üzerleri kapatılır. Kütükler naylon poşetlere sarılarak misel gelişmesi için gelişme odalarına alınır. Kütüklerin tabanını su içerisine oturtmak daha iyi netice alınmasını sağlayacaktır.
KÜTÜKTE İSTRİDYE MANTARI  YETİŞTİRİCİLİĞİ UYGULAMASI
Yumuşak dokulu ağaçlar da (kavak, söğüt vb.) misel sarımı daha hızlı olduğundan ilk hasat sert dokulu ağaçlara (gürgen, meşe vb.) göre daha erken olmaktadır. Aşağıda gördüğünüz gibi basit bir kaç işlemle kavak ağacı kütüğüne mantar tohumlarını kolayca aşıladık.
Sizler de burada anlatılan yöntemlerle veya kendi geliştireceğiniz yöntemlerle kolayca mantar yetiştirme kütüklerinizi hazırlayabilirsiniz.

Kavak kütüğünde mantar yetiştirme
Kütükler üzerin de 2-2.5 cm çapın da 5-6 cm derinliğinde olacak şekilde matkap yardımıyla delikler açılır. Deliklerin açılmasın da aşağıda yayınlanan video dan da bilgi alabilirsiniz. 

Kütükte mantar yetiştirme
Açılan bu deliklere mantar miselleri yerleştirilerek delikler doldurulur.
Aktarlar da rahatlıkla bulabileceğiniz bal mumunu tavaya koyarak ateş üzerin de eritilir. Biraz soğuyan bal mumu bir fırça veya buna benzer araçla misellerin üzerine sürmek suretiyle tohumların üzeri bal mumuyla kapatılır. Bu işlemi yaparken hızlı olmanızda fayda vardır, çünkü bal mumu hızla donmaktadır. Bal mumu bulamazsanız mum ile de deneye bilirsiniz.
Kütüğe mantar miseli aşılama
işte bu kadar kolay. Böylelikle kütüklerimizi mantar miseliyle aşılamış olduk. Aşılanmış kütükleri müsait olan uygun bir yere bırakıyoruz. Kütükleri su dolu (5-7 cm) bir kabın içine oturtursanız iyi olacaktır böylelikle kütüğünüzün nem ihtiyacını bu şekil de karşılamış olacaksınız.
Kuluçka dönemi olarak anılan dönemin bitimine kadar kütüklerin üzerine siyah bir poşet giydirin. Fotoğrafta gördüğünüz gibi çöp poşeti kullanabilirsiniz. Poşetlere rastgele delikler açarak mevsimine göre 1-1,5 ay kadar kütükleri bu şekilde bekletin.
Uygun sıcaklığı bulan miseller hemen harekete geçerek hızla kütüğünüzü sarmaya başlayacaktır. Ağaç yapısı, çevresel faktörler ve bakım (nemlendirme vb.) gibi etkenlere göre misel ekimin den 4-5 ay sonra ilk hasadınızı alabilirsiniz. Gene ağaç yapısına göre kütüğünüz çürüyene kadar aynı kütükten 4-5 sene mantar hasat edebilirsiniz.
Genellikle verim için verilen değerler kütük ağırlığının % 30 u kadardır.

Misel aşılanan kütüklerin kuluçka dönemi
Misel sarımı başlamış kütükler

Misel sarımı tamamlanmış kütükler

Doğa da yetişen kayın  mantarları gibi aynı lezzette ve sağlıkta olan kütükte yetiştirdiğiniz kayın mantarları, son derce organik olacaktır.
Son zamanlarda hızla yaygınlaşan istridye mantarı yetiştiriciliğini sizler de ister hobi olarak, isterseniz ticari olarak düşünüp başlayabilirsiniz. Ülkemizin  çeşitli yerlerinde kayın mantarı yetiştiriciliği projeleri hazırlanarak meraklı üreticilere anlatılmaktadır. Bu konuda Firmamız en yoğun çalışmaları yaparak insanlara Danışmanlık ve kurulum hizmeti vermektedir. Biz Huzur Mantar Ailesi olarak sizlere yardımcı olabiliyorsak bizler için de en büyük mutluluk budur.

İstiridye mantarı yetiştirmek isteyen ziyaretçilerimizin istridye mantarı tohumu ihtiyaçlarını   karşılamak için bizi arayabilirler.

Bu numaradan güvenli bir şekil de istridye mantarı ve tohumu miseli siparişi verebilirsiniz.

Pazar

Mantarlar alemi




Karbon-azot döngüsünün devamını sağlıyor, insanları besliyor, tedavi ediyor. Milyonlarca türü bulunan mantar, gezegenimizdeki yaşama önemli katkıları bulunan hayati bir organizma.

Bazıları onun meyve ya da sebze olduğunu düşünüyor. Oysa o bitki bile değil. Görüntü olarak bitkiyi andırsa da hücre yapısı bakımından hayvanlara benzeyen mantarlar, 1960'lı yıllarda bitkilerle hayvanların arasında ayrı bir canlı alemi olarak kabul edildi. Mantarlar olmasaydı belki de yaşam olmazdı. Çünkü bu organizmalar ölü ya da canlı organik maddeleri parçalayarak karbon-azot döngüsünün sürdürülmesinde büyük rol oynar. Dünyada bazıları mikroskobik boyutlarda olmak üzere milyonlarca mantar türü var. Ancak bizim için önemli olanlar, sofralarımızda yerini alanlar. Mantar besleyici bir yiyecektir. Yabanıl olanlar genellikle ağaç ya da kaya dipleri, çayırlıklar, bazen de toprak altında yetişir. Türkiye uygun iklimsel koşullar, 20 milyon hektarlık orman alanı ve geniş tarım arazileri sayesinde mantar için elverişli bir ülkedir. Bazı araştırmalara göre Türkiye'de yenilebilir 40 civarında mantar türü vardır ve bunların 25'i ticari amaçlı kullanılır. Dünyada ise yaklaşık 20 mantar türünün üretimi yapılır.

Tatlı, tuzlu, acı ve ekşinin yanı sıra beşinci temel tat olan umami mantarda yoğun olarak bulunur. Farklı şekil, boy ve renklerdeki bu organizmanın en önemli ortak özelliği lezzetinin yanı sıra sağlıklı olmasıdır. Bu nedenle özellikle Doğu ve Uzakdoğu'da mantar binlerce yıldır tedavi amaçlı kullanılır. Yağ ve kolesterol içermeyen, düşük kalori ve sodyum ile bağışıklık sistemini destekleyen karmaşık bir karbonhidrat yapısına sahip olan mantar protein zenginidir. İçeriğinde bulunan yüzde 20-30 oranındaki protein ile B vitaminleri mantarı özellikle vegan beslenme tarzını benimseyenler için vazgeçilmez bir besin yapar. Mantar düşük enerji yoğunluğuna sahiptir ve günlük kalori alımına dikkat edenler için doyurucu bir alternatiftir.

ANTİOKSİDAN

Kolesterol düşüren ve sindirim sistemini destekleyen lifler mantarda yüksek oranda bulunur. Kalsiyum emilimi için gerekli olan D vitamini; vücudun oksijen emilimini artıran ve kırmızı kan hücresi oluşumunu destekleyen bakır; serbest radikalleri nötralize eden, hücre hasarlarının önlenmesini sağlarken kanser oluşumu riskini düşüren selenyum; kan basıncını düzenleyen ve hücrelerin düzgün çalışmasını sağlayan potasyum mantarda bolca vardır. 100 gr kültür mantarı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 4'ünü, şitake ise yüzde 13'ünü karşılar. Büyükçe bir portobello mantarında muzdan bile fazla potasyum bulunur. Özellikle sebzelerle birlikte tüketildiğinde yüksek besin değerine sahip et, bakliyat ve tahılların yerini tutabilir.

Mantarın sağlıklı bir besin maddesi olarak kabul edilmesinin önemli nedenlerinden biri güçlü bir antioksidan olmasıdır. Mantardaki en zengin antioksidanlardan biri ergothioneine adı verilen amino asittir. Şitake ve maitake gibi mantarlarda buğday ruşeyminden 40 kat daha fazla ergothioneine vardır. Mantar türleri arasında besin değeri en zayıf olan kültür mantarıdır. Buna rağmen içeriğindeki ergothioneine buğday ruşeyminden 12 ve tavuk karaciğerinden 4 kat fazladır. Kültür mantarının erişkin hali olan portobello ve kestane mantarı gibi mantarlar brokoli, kırmızı biber ve havuç gibi antioksidan zengini sebzeleri bile geride bırakır.

Yoğun antioksidanın yanı sıra mantar istilacı patojenlerle, yani hastalığa neden olan her tür organizma ve maddeyle savaşan hücrelere gerekli besin desteğini sağlar. Yapılan bazı araştırmalar eklem romatizması, atheroma, HIV ve kanser gibi hastalıklara karşı korunma ve tedavide bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için mantarın etkili olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle Çin'de yapılan bir araştırma, günde 10 gr taze, 4 gr kurutulmuş mantar tüketen kadınlarda meme kanseri görülme olasılığının yüzde 64 oranında azaldığı tepsit edilmiştir. Mantarın antikanser etkisinin en önemli kaynağı ise içeriğindeki fitokimyasallardır. Şitake, reishi gibi bazı mantar türlerinde bulunan beta glukan ise alerjilere karşı koruma sağlar.

ALTERNATİF TÜRLER

Farklı mantar türleriyle damak zevkinizi geliştirin.

ENOKI/İNCİ

Enoki olarak da bilinen inci mantarının ince uzun sapı, küçük beyaz şapkası vardır. Genelikle demet şeklinde büyür ve hafif tatlı lezzetiyle çorbalara yakışır.

KUZU GÖBEĞİ

Ormanlık alanlarda tek ya da küçük gruplar halinde yetişen bir mantar olan kuzu göbeği en lezzetli türlerden biridir. Yüksek ekonomik değere sahiptir. Alerjik reaksiyonlara yol açabileceğinden çiğ olarak tüketilmez.

MAITAKE

Tedavi amaçlı kullanılan mantar türlerinden biri olan maitake dalgalı şapkasıyla dikkat çeker. Görüntü olarak beyni andırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve her yemeğe yakışır.

İSTİRİDYE

Krem rengi, yelpaze şekilli istiridye mantarı anasonlu bir kokuya sahiptir. Kolesterol düşürücü bazı ilaçların kaynağıdır ve kalp hastalıklarına karşı etkilidir.

ÇÖREK

Kısa, küt sapı, geniş kızıl kahverengi şapkası vardır. Kültür mantarından sonra en çok tercih edilen türlerden biridir. Taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir.ŞİTAKEAsya'nın popüler mantarlarından biri olan şitake tam bir sağlık deposudur. Kızartılarak ya da çorbalarda sıkça kullanılır; tazeyken daha hafif olan lezzeti kurutulunca yoğunlaşır.KIRMIZI REİSİGeleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır tedavi amaçlı kullanılan kırmızı reisi mantarı buruk bir tada sahiptir. Genellikle tazeyken ya da kurutulmuş olarak ince toz haline getirilir ve suda çözdürülerek tüketilir.

KORDİSEPS

Tırtıl görünümlü kordiseps mantarı geleneksel Çin tıbbının en ünlü mantarları arasındadır. Enerji verir, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda tonik etkisi yapar.






istiridye Mantarının ihtiyaçları nelerdir?

istiridye Mantarının ihtiyaçları nelerdir?

Mantar sizden 4 şey ister.
1- Nem
2- Işık
3- Isı
4- Hava

Bu şartları sağladığınız zaman mantar size para kazandırır.
Fakat bu şartları sağlayamazsanız zarar edersiniz.
Daha da ayrıntılı vermem gerekirse
1- %80-%90 derece bağıl nem.Yılın her zamanı.
2- Kuluçka da karanlık; sonrasında günde 12 saat Floresan ışık
3- Kuluçka da 20 C oda ısısı; Kuluçka sonrası 16 C oda ısısı.
4- Kuluçka da havalandırma yapılmaz. Kuluçka sonrası her saat 4 dakika havalandırma yapılır.

Cumartesi

Huzur Mantar

Denizli bölgesinde Türkiye'nin ilklerinden olan bir istiridye mantar üreticisiyiz.

Şu anda 2000 m2 alanda üretim yapmakta ve 14500 m2'lik alanda üretim sahasını faaliyete sokma çalışmalarımız devam etmektedir. Kendi kompostumuzu ve miselini üreten bir firmayız. 2015 yılındaki 8 farklı çeşit mantarı daha üretim gamına alma gayesi içerisindeyiz. Arge çalışmalarımız devam etmektedir. Ülke çapında birçok Mantar işletmesine danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu firmalar toplamda 800'ün üstünde bir rakama ulaştı.

İstiridye mantarı konusunda sağlıklı üretim yapmak isteyen kişilerin Firmamız gibi deneyimli ve sektörel yenilikleri takip eden firmalardan, profesyonel destek almaları gerekiyor. İstiridye mantarı yetiştiriciliği doğru üretim teknikleri ile yapıldığında kar marjı yüksek olan; girişimcilerin gözdesi bir iş kolu haline geliyor. Mantarı Para değil tecrübe yetiştirir.

Türkiye'ye adapte olmuş güçlü türlerden çaprazlama ve hibritleme yöntemiyle elde edilen türlerle üretimlerini yoğunlaştırmış bulunmaktayız. Kendimize has Türkiye Floryasına adapte bir mantar miseli (mantar tohumu) üretimlerimiz ve günlük 30 ton kompost kapasitesi ile 5000 m2'lik alanda yolumuza devam etmekteyiz.

Tüm mantarcı arkadaşlara yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağımızı beyan ve taahhüt ederiz.