Pazar

Bizlerin Üstlendiği Misyon

Istiridye Mantarı, Türk mutfağında az kullanılan bir sebze türüdür. Bunun nedeni, kuşkusuz yetiştiriciliğinin ülkemize çok geç girmiş olmasıdır. Bununla birlikte 40 yıldır yapılmaya başlanan mantar üretimi sayesinde giderek aranan ve kullanımı yaygınlaşan bir sebze türü olma eğilimindedir. Oysa, dünyanın birçok ülkesinde mantar yüzyıllardan beri yetiştirilmekte, üretiminde ileri teknoloji kullanılması nedeniyle ucuza maledilmekte ve geniş halk kitleleri tarafından bol miktarda tüketilebilmektedir. Türkiye'de yapılan istiridye mantarı yetiştiriciliğinde halen maliyet fiyatları, buna bağlı olarak da satış fiyatları oldukça yüksektir. Bu durum bir yandan mantar tüketiminin yayılmasını yavaşlatırken; öte yandan da mantar yetiştirmek isteyenlerin sayısını arttırmaktadır. Ancak istiridye mantarı yetiştiriciliği, diğer kültür bitkilerinin yetiştiriciliğinden çok farklı bir yapıya sahiptir; özel bilgi birikimi, özen ve deneyime ihtiyaç gösterir. Nitekim, Bize yazarak veya bizzat gelerek başvuranların içinde sayıca en önemli yeri istiridye mantarı yetiştiriciliği hakkında bilgi almak isteyenler oluşturmaktadır.
Ülkemizde mantar yetiştiriciliği hakkında değişik kişilerce veya hazırlanmış bazı Facebook hesapları bulunmaktadır. Bizim de bu konuda hazırladığımız bir Facebook sayfası bulunmaktadır. İstiridye mantarı üretimi yapmayı düşünenlerin gereksinim duydukları bilgi Türkiye'de malesef kolay ulaşılır değil. Üreticiler bu bilgi ihtiyacını tam karşılayamamaktadır. Bu görüş ışığı altında, uzun yıllardan beri yaptığımız incelemeler, araştırmalar ve üretim faaliyetlerinden kazanılan deneyimler ile yerli ve yabancı literatürden yararlanarak sizler için bu yazıları hatırlamaktayız. Bu sitenin hazırlanmasında kaynak olarak özellikle kendi deneyimlerimiz ile müşteri tecrübelerini de dahil ettik. Ayrıca konuların açıklanmasında kullanılan resimlerin bir kısmı, müşterilerimizin üretimhanelerin de çekilmiştir. 
Sizlere, hem mantar yetiştiren hemde yetiştirmek isteyen üreticilere pratik bilgileri, hem de tarım öğrenimi yapan öğrenciler ve araştırma yapan meslektaşlarımıza yardımcı olacak temel bilgileri bir arada vermeyi amaçladık. Bu amaca bir ölçüde ulaşabildiysek kendimizi mutlu sayacağız.
Denizli, Ocak 2015




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.