Pazar

Mantar İmalatı Nerede Yapılır Nerede Yapılmaz ?

Mantar imalatı nerede yapılır ve nerede yapılamaz?

Istiridye mantar üretimi için tercih edilecek alanların ister yalıtımlı istiridye mantar üretim çadırı olsun isterse betonarme bir depo olsun her durumda belirli kriterlere sahip olmalıdır. 

1. Depo içinde kesinlikle Ağaç ve ahşap bir parça olmamalıdır. Ağaç hastalık etmenidir ve ciddi zararlara yol açmaktadır.

2. Bina dikdörtgen şeklinde olmalı. Böylelikle havalandırma homojen yapılabilmelidir.

3. Çevrede konut alanı olmamalıdır. Koku ile ilgili bir sorun kesinlikle yaşanmamakla birlikte yapılacak havalandırma esnasında ortaya çıkacak fanların gürültüsü resmi makamlara şikayetlere sebep olabilmektedir. Hatta şehir'den ve evlerden uzak olsa daha iyi olur. Mantarın hasat döneminde havalandırma fanları her saat 2 dakika gece ve gündüz çalıştırılır. İnsanlar gecenin sessizliğinde fan çalışmaya başlayınca rahatsız olurlar ve akabinde belediye ve zabıta ekiplerine şikâyette bulunurlar. Başınız ağrır.

4. Tavan 4 metreden yüksek olmamalı. İçeride kompost var iken harcayacağınız elektrik enerji sarfiyatı çok ciddi rakamları bulmaması için taban yüksekliği 4 metreyi geçmemelidir. İhtiyaç duyduğumuz yükseklik 3,80 metre. Böylelikle 4 katlı ranza yapılabilmektedir.
Tavan yüksekliği en az 2,50 m olmalıdır ki böylelikle minimum 3 katlı ranza yapılabilir. Her 100 m2 alana 4 katlı ranza yapmak şartıyla 20 ton kompost yerleştirilebilir. Torbalar 18 - 19 kg ağırlığında size sevk edilir. Ama tavan yüksekliği 4 metreden daha düşük olursa 3 katlı ranza yapılmalıdır. Sonuç olarak aynı masraflar yapılarak (Elektrik, Su, Eleman, Kira v.b. Gibi) aynı emek harcanarak daha az mantar hasat edilir ve daha az karlı olunur. En ideali 3,8 metre tavan yüksekliğinin olmasıdır.

5. Depo kesinlikle toprak seviyesinin altında olmamalı bodrum gibi yerler tercih edilmemelidir. Böyle depolar havalandırma açısından sorun teşkil ederler.

6. Rutubetli yerler tercih edilmemelidir. Rutubet istemediğimiz bir hastalık etmenidir. Mantar bağıl nem ister rutubet değil.

7. Depo'nun pis su gideri mutlaka olmalıdır.

8. Kullanılacak klimaların gücüne bağlı olarak yeterli elektrik gücü olmalıdır. 380 Volt şarttır. Aksi durumda cihazlar sürekli arızalanacaktır. Bu durumda Kompostun zarar görmesi muhtemel kaçınılmaz olacaktır. Böyle riskler alınmamalıdır.

9. Su sorunu bulunmamalıdır. Mantarın %93'ü ibaret olduğu unutulmamalıdır. 

10. Deponun konumu ulaşım açısından kolay olmalıdır. Lojistik sorun yaşanmamalıdır. Buna dikkat etmekte fayda vardır. Kompost size kamyonla yollanacak. İndirmenin kolayca yapılabilmesi ve hızlıca indirilerek üretimhane'ye taşınması gereklidir. Bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

11. Üretimhane'nin kurulacağı yer seçimi yapılırken mümkün mertebe serin bölgeler tercih edilmelidir. Ne kadar serin o kadar iyidir. 

12. Depo çevresinde kirlilik etmeni olmamalıdır, mesela pis dere yatağı, bataklık, çöplük, büyükbaş ya da küçükbaş hayvan çiftlikleri v.b. gibi.

13. Taş duvar yapılar çok olumlu neticeler vermektedir.

14. Binanın yalıtımı çok önemli böylelikle daha az enerji sarfiyatı yapılacağı için ekonomik bir üretim yapılmış olacaktır. Unutmayın depo içinde bir sonbahar havası oluşturmaya çalışıyoruz. Yani ılık ılıman iklime sahip yerler tercih edilmeli.
İstiridye mantarı hasat döneminde 5 C dereceden - 25 C dereceye kadar dayanım gösterebilmektedir. (Bu veriler bizim üretim yaptığımız miseller için geçerlidir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.