Pazar

İstiridye Mantar Üretimine Nasıl Başladım?

Buna benzer yazılar normal de yazmaya gerek duymazdım, kimseye laf yetiştirmeye de gerek yoktu fakat zaruret doğdu meydanı boş buldular. Artık cevap vermek gerek. 
Uzun yıllardır bu mantarın kompostu ve yetiştirilmesiyle uğraşıyoruz. Bu işi araştırırken şehrimiz Türkiye’de sadece 2 tane mantarcı vardı. Henüz o yıllarda bu mantara çok rağbet olmamasından dolayı üretim miktarı azdı. Yaptığımız araştırmalardan sonra Saman’dan üretmenin pek karlı olmadığını ve hastalıklarının fazla olduğunu tespit ettik. Araştırmalara devam ederken pamuk küspesinden yetiştirilebileceğini öğrendik. Doğada var olan tüm maddelerden bu mantarı yetiştirmek mümkün örneğin saman, pamuk, fındıkkabuğu, ceviz kabuğu, çay posası, dal, talaş, yaprak, ağaç kökü, mısır salaşı, zeytin prinası v.b. Malum Şehrimiz Denizli ve tekstiliyle çok meşhur. Pamuk kolay bulunan bir malzeme olduğu için bize daha cazip geldi. Ahmet Nazif Zorlu sanayi sitesi içerisinde 2000 m2 ölçüsünde bir depo kiralayarak askı sistemiyle 80 Ton’luk bir üretimle başladık. Sonrasında pamuğun hastalıklarının daha az olduğu ve yetişen mantarın şeklinin de çok güzel olduğunu gördük. Böylelikle Dünya'da Pamuk’tan mantar yetiştirmeye ilk olarak bizim şirketimiz başlamış oldu. Aradan yıllar geçti mantarcılık yapmak isteyen herkese yardımcı olduk, kompost verdik, bilgi paylaştık ve de birikimimizle destek sağladık ve mantarlarının satışında yardımcı olduk. Bu sürelerde elbette eleman çalıştırdık. Yanımızda çalıştırdığımız insanların güvenilir olduğunu düşündük. Şimdiye kadar yanımızda tüm prosesleri bilen her şeyimizle güvendiğimiz 5 eleman çalıştırmıştık ve kompost hazırlamayla alakadar olan bu elemanlarımız daha sonra başka işletmelerde çalışmaya başladılar. Tabi tüm bilgi birikimimizde başka firmaların eline geçmiş oldu. Firmalar bizim gibi kendi araştırmalarını yapmadılar, Abdullah Konak nasıl yapıyor, ne yapıyor derdine düştüler. Mehmet Atmaca hatta hocalarının ben olduğumu söyleyerek beni güldürür. Firmalar hazıra konmuş oldu.
Fakat biz durmadık. 9 yıl yurt dışından ithal ettiğimiz tohumlardan sonra artık 3 yıldır, Türkiye floryasına adapte olmuş kendi mantar tohumumuzu ( istiridye mantar miselini ) üretiyoruz. Böylelikle kompost fiyatını 400 TL/Ton rakamına indirmiş olduk. Rakiplerimizin bizimle rekabet edebilmeleri artık mümkün değil. Fiyatları dibe vurduk. Hadi kolay gelsin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.