Pazar

istiridye mantarı fizibilite

FORUMDAN ALINTI YAPTIĞIMIZ BİR YAZI

Kırmızı yazılar cevaben tarafımdan yazılmış bölümlerdir.


istiridye mantar Kompost’unu kilosunu 0,80 kuruş'a satan yerlerin hepsi istiridye mantarı kompostunu kalitesiz üretiyor,pastörize’si yetersiz ve uygun olmayan koşullar da nakliyesi yapılan kompostlar küf ve diğer sebeplerden kar edemeyeceğiniz kadar fire verecektir.

Şirketim uzun yıllardır kompost üretimi yapmakla birlikte birçok üreticiye şimdiye kadar destek vermiş ve hala vermektedir. şirket olarak 2013 yılında verdiğimiz bir kararla artık sarımını yani kuluçkasını tamamlamış istiridye kompost satışına başladık. Sarımını yapmamış kompost satışını durdurduk ve artık satmıyoruz. Kompostun fiyatı 80kuruş / kg.
Busarımını tamamlamış Kompost sizlere %100 bir garanti sağlamış oluyor. Özelkasalarda sarımını bitirmiş kompostlarımızın nakliyesi de dâhil %100 Garantisi tarafımızdan sözleşme ile tarafınıza garanti edilmektedir.Mantarınız çıkana kadar bu Garanti devam ediyor. Sarımını yapan kompostların nakledilirken sargısının bozulacağını beyan eden bazı firma yetkilileri ( adı bizde saklı ) çok yanılıyorlar zira yıllardır evinde Hobby amaçlı istiridye mantarı yetiştiren Ev hanımı müşterilerimize Aras kargo ile bu ürünleri göndermekteyiz.

Sizler 10 ton kompost ile hiç karşılaşmadığınız için bu işi tek birkişinin yapabileceğini düşünüyorsunuz.İşletme giderlerine taşıma için işçilik masrafı da eklemeniz gerekiyor.
Doğru söze ne denir.

Bu iş ticariolarak yapılırken hesaplar günlük üretim olarak hesaplanır yani günlük sabitbir üretim yapmanızdır esas olan. Şöyle açıklayayım aldığınız 10 ton komposttüm şartları mucizevî bir şekilde yerine getirdiniz ve ilk flaşyani ürün almayüzdesi %10 dur.
Kesinlikledoğru değil zira bizim hazırladığımız istiridye pamuk kompostunda ilk flaşverim oranı yaklaşık %19.

1 ton mantarçıktı ee napacaz bu mantarı? 1 ton mantar müşteriniz varmı?Kime satacaksınızkimse 3 ayda 3 flaşta aynı anda 1 er ton mantarı çıkaranla işyapmaz.Müşteriyeher gün ürün sağlamanız gerekir günlük 200 kilo mantar çıkarırsanız bunusatarsınız ama 3 ayda 3 ton mantarı aynı anda üretirseniz çöpe atarsınız.hergun 3 ton mantar çıkarırsanız bunu da satarsınız yani en önemli konusüreklilik.
Flaşperiyodu 1 günden ibaret değildir. Flaş 20 günü kapsayan bir süreçtir. Buyazıyı yazan şahıs mantarcı olamaz ya da kasıtlıolarak olayları çarpıtıyor.Mantarcılık hem satışta hem de üretimde istikrar ve denge ister anideğişimlerden hoşlanmaz. Mantarın satışın da destek sağlıyor ya da mantarınızınoterden sözleşmeli alımını yapıyoruz.
Üretimde:
Dereceistikrarlı 15-17 C olmalı
Isıistikrarlı olmalı
Işıkistikrarlı olmalı
Havalandırmaistikrarlı olmalı
Üretimistikrarlı olmalı
Müşteriistikrar ister.
Tümbunlardan biri dengesiz olursa; zarar edersiniz.
Şumantarınızı 4-5 liraya alma ve yüzde 30 verim garantisi veren kompostsatıcılarına almadan lütfen şu teklifi yapın kompostu yollasınlar siz parasını çıkacak mantarı onları verip ödeyiniz bakalım size ne cevap verecekler. Busöylenenin daha uygulanan bir örneği yoktur.
Benhazırlayacağım istiridye mantarı kompostu için gerekli malzemelerin tamamınınakit ödeme yaparak satın alıyorum. Tohum, pamuk gibi, işçi yevmiye gibimasraflar var. Akabinde malımın sarımını tamamlatarak üreticiye hiçbir riskbırakmadan malı teslim ediyorum. Vermeden almak Allaha mahsus.
Şimdigelelim 100m2‘lik odamıza bu oda 10 ton kompost alır.
Hayır,20 Ton Pamuk kompostu alır.

Bu odayagünlük 300 kg kompost koymak gerekir ki günlük 100 kg mantar üretelimmüşterimize sürekli mal sağlayalım.
BirDepo peyderpey doldurulamaz çünkü kompost; üretimin her aşamasında farklıiklimsel koşullara ihtiyaç duyar. Aynı depo’ya farklızamanlarda üretilenkompostu koymak hatadır. Taksit taksit istiridye mantar kompostunu depo’yakoymak fazla nakliye masrafı anlamına gelir. Malum Türkiye’de şirketler içinlojistik ciddi bir masraf anlamına gelecektir.

Bunuyapabilmek içinde kompostunuzu kendiniz üretmeniz lazım. Bu işte ben kompostsatın alarak para kazanan görmedim maalesef ama kompost satanlar tarafındandolandırılıp senelerce mahkemelerde uğraşanları çok gördüm.
Mağdurolan şahıslar bana başvurabilirler kendilerine hukuki olarak haklarını nasıl arayacaklarınıöğretebilirim.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği ciddi, zor ve uzmanlık isteyen biriştir.
Doğru söze ne denir.Kompostcu da doğru firma olmalıdır.

Verimhijyen ve pastörize ile direk alakalıdır derme çatma yerlerde mantarlarınızancak sinek yemi yaparsınız.
Doğru söze ne denir. Kompost üreticilerinidolaşın kimlerin nerede üretim yaptıklarına bakın öyle tercihinizi yapın.Merdiven altı üretim hanelere ve batak hanelerin eline düşmeyin.


Küçükbir işletme de gerekli şartların sağlanması ancak 150 -200 bin TL’lik yatırımlamümkündür. Ben 100 m2’lik odalarımda sadece 25 C’lik kuluçka ortamını 60.000BTU’luk 15.000 TL’lik klimalarla sağlayabiliyorum ki daha ucuzları ya ortamayetmiyor ya da kendinden fazla elektrik tüketiyor. Yazın ise Klimaların 15dereceye inememesinden dolayı üretimim duruyor.
100m2 için:

havlandırma4-5 bin TL
Sisleme4 bin Euro
Ranzasistemi 12 bin TL
Klima3000 TL

Maalesefdiğer masraflarda ekleyin daha doğrusu 100m2’lik bir odanın masrafı 15 değil 50bin çıvarındadır kaç oda yapacağınız size bağlıdır daha fazla odada merkezisistemlerle bu masraflar odabaşına düşer.
Kesinlikle doğru değil, katılmıyorum.
100m2 alan 25-30.00 TL gibirakamlara kuruluyor.

Havalandırma 1500 TL.

Sisleme 2500 TL.

Raflar 5.000 TL.

Klima 1650 TL Koçtaş da.

Vebunlara ek olarak kompost üretmeniz gerekecektir. Kompost satın alırsanız öylehızlı iflas edersiniz ki kendiniz bile şaşırırsınız. Kompost satın alıp mantarüretemeyip parasız kalan ve odasıyla parasız yapayalnız kalan çok üretici var.
Ne kadar pesimist ve kötümser bir adam bu ya.
Kimsin kardeşim sen? Adını açıkla da,hep birlikte merak ettik. Kim bu ordinaryüs Prof. acaba?

Gelenkompostları tahlil ettirip yüzde 300 nem ile karşılaşıp mahkemelerekoşmuşlardır yani maalesef su satın alıyorlar.
Böyle bir oran doğru olamaz %100 nem demek zaten SU demek.
Doğru hazırlanmış bir kompost’ta nem oranı %65’in altında olmamalı Misellerinbu nem oranına ihtiyacı var.Daha düşük seviyelerde sarım Gerçekleşemez.
Nem oranının Yasal sınırı bile %80.

Kompostyapmak zor değil ama yatırım ve iş gücü gerektirir.
Doğru.



100m2’lik oda için pastörizesini kaynatma yöntemi ile günde 300 kilo kompost yapabilir,biraz yorulursunuz ama hem size iyi haber 6000 TL ye alacağınız ne olduğu belliolmayan kompostu kendiniz 1.kalitede 3000 TL ye mal edersiniz.
Yanlış hesap.


Amadaha fazlası için 4 oda yapmayı planlarsanız günde 1200 kg kompost yapmanızgerekir. Bunun için buhar odası yapabilecek en az 200 m2 yer ve buhar jeneratörüve en az 4 kişi gerekir (Eğer iş makinesi kullanılmayacaksa).Eğerbu işi ciddi ve doğru yapmayı istiyorsanız kendi kompostunuzu kendinizyapabileceğiniz gerekli şartları yerine getirebileceğiniz bir oluşumla iyi biraraştırma ile başlayınız. Oluşum diyorum tesis demiyorum çünkü ufak çaplıgerekli hijyen sağlanarak 100 m2’lik kapalı alanda ve uygun bir yerde kompostyapılarak ufak ufak bu işe gerçekten başlanabilir. Ama dediğim gibi 50 bin TLlik bir yatırım gene söz konusudur bu yer için.
Yanlış hesap.35.000 TL yeterli. Benim Şirketimden sarımı bitmiş almak koşulu ile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı İletişim Kurabilmek İçin Gönderdiğiniz Maillerinize Lütfen Telefon Numaranızı Mutlaka Yazınız. Zira Telefon Numarası Belirtilmeyen Mesajlara Cevap Verilmeyecektir.