Pazartesi

istiridye Mantar Yetiştiriciliğinde ki Problemleriniz


istiridye mantar üreticisi misiniz?
Sorunlarınız mı var?
Lütfen sorun, cevap bulmaya, derdinize çare olmaya çalışalım.

Sevgili arkadaşlar değerli yorumlarınızı bekliyorum olumlu olumsuz her şeyi yazabilirsiniz bekliyorum.

istiridye Mantarına Yeni Başlayacaklar

Bizler istiridye Mantarı ve istiridye kompostu üretimi yapıyoruz. Latincesi Pleurotus Ostreatus.

Besin değeri diğer kültür mantarlarından daha yüksektir.

Son yıllarda çok popüler olan bu mantar türü tamamen organik ortamda hiçbir kimyasal madde ve gübre kullanılmadan yetiştirilmektedir.

Bu sebeple diğer mantar ve besin maddelerine göre değerini bir kat daha artırmaktadır.

Bu alanda oldukça başarılı bir üretime ve değerli birikim ve deneyimlere sahibiz.

Yaprak mantarı ile ilgili istenilen her konuda yardımcı olmak isteriz.

Firmamız Denizli merkez'de faaliyet göstermektedir.

istiridye Mantarcılık Danışmanı Abdullah Konak

Denizli'nin Bereketli Mahallesinde 2002 yılından bu yana üretim yapan ve şu anda 2600 metre kare kapalı alanda yaprak mantarı üretimine devam eden ürettiği mantarın büyük bölümünü İstanbul'a gönderen 36 yaşındaki çiftçi Abdullah Konak, alternatif sektör arayanlara, iş kurmak isteyenlere mantar yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.


Ürettiği mantarı kilogramı uygun fiyattan İstanbul'a sattığını, mantarları alanlarında marketlere ve seçkin otellere mantarı dağıttığını anlatan Mantar Üreticisi Konak, "Ben Almanya'da doğdum, üniversiteyi Türkiye'de bitirdikten sonra İtalya'da değerli taş alanında 9 yıl çalıştım uzmanlaştım. Sonra Türkiye'ye ve memleketim olan Denizli'ye döndüm. Bereketli Mahallesi'nde çiftçilik yapmaya başladım. Alternatif bir sektör ararken 10 yıl öncede internette mantar yetiştiriciliğini inceledim. Belçikalı yetiştiricilerle internet üzerinden görüşerek Türkiye'de ve Denizli'de nasıl mantar yetiştirilir. Bunları araştırdım buldum" dedi.


Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlere her zaman destek olacağını anlatan Konak, "Standartlara uygun olarak mantar yetiştiren herkesin mantarını alırım. Pazar garantisi veriyorum. Mantar ortam sıcaklığı 16-20 derece olan ve nem oranı yüzde 80-90 olan her yerde yetişebiliyor. Mantarın ekim den 20 - 25 gün sonra hasadına başlanıyor ve 70 gün hasat devam ediyor. 90 gün sonra yeniden mantar ekimi yapılıyor. Bir yılda 4 kez mantar ekimi ve hasadı yapmak mümkün. Her 100 m2 alan ayda 4000 TL net kar bırakıyor.Benim uygun yerim var, sıcaklığı ve nemini ayarlayamam diyenler içinde, ortam sıcaklığını, nemini ve havalandırmasını sağlayan sistemler var onlardan öneriyoruz. Mantar alternatif sektör arayanlar için bulunmaz nimet. Kim ne kadar mantar üretirse üretsin standartlara uyan tüm mantarları satın almayı taahhüt ediyorum. Yeter ki üretim olsun.

Türkiye'de yaprak mantarı üreten en büyük ve Lider pozisyonunda olduğunu anlatan Konak, "Ülkemizde yaprak mantarı bu yıl herkes tarafından üretilmeye başlandı. Yaprak mantarı top mantara göre yetiştirmesi kolay hastalıkları olmayan, çok lezzeti ve tamamen organik. Yaprak mantarının yetiştirilmesinde kimyasal hiçbir madde kullanılmıyor. İlk kez 2002 yılında Ahmet Nazif Zorlu Sanayi Sitesi'nde 2 bin metre kare kapalı alanda yaprak mantarı yetiştirmiştim. O yıl çok iyi bir üretim yaptığım için daha serin olan Bereketli Mahallesi'ne mantar tesisimi taşıdım" dedi. Mantarın kanser tedavisinde besin takviyesi olarak kullanıldığını, alternatif tıpta önemli yere sahip olduğunu anlatan Konak, "Top mantarın yetiştirmesi zor, kimyasal ilaçlar ve kimyevi madde gerekiyor. Buna rağmen kilogramı 2,5 liradan toptan satılıyor. Yaprak mantarının ise yetiştirmesi kolay, tamamen doğal ve kilogramı toptan 6 liradan perakende 15 liradan satılıyor. Denizli genelinde günde ortalama 3 ton yaprak mantarı üretiliyor. Pazarı açık ve çok iyi" dedi.

istiridye Mantarında İklimsel İstekler Nelerdir ?


İstiridye mantarları yaşamlarını çürükçül olarak Canlı ağaçlarda ya da devrilmiş ağaç kütükleri üzerinde sürdürürler.  

Şapkası gri den siyaha kadar ışığa bağlı olarak değişmekte, kış aylarında üretime uygundur.  
Nemi : %80-90  
Ph: 6,5-7,5  
Kuluçka dönemi Ekolojik Şartları  
Ortam sıcaklığı: 20-21 C  
Nem : %80-90  
Süre: 25-30 gün  
Hasat dönemi: 
Ortam sıcaklığı: 16-20 C
Nem : %80-90