Salı
Genç Çiftçi Sonuçları Açıklandı
Çarşamba
İstiridye Mantarı Nereye Pazarlanır?
Bunlardan bazıları;
– Semt pazarları
– Marketler
– Restaurantlar
– Oteller
– Fast Food zincirleri
– Pizza üretimi
– Donmuş gıda sektörü
– Catering şirketleri
– Manavlar
– Sebze halleri
Yukarıda belirtilen tüm sektörlere ürün satış bedeli 6-15 tl/kg arasında değişkenlik göstermektedir. Bu sektör dallarından birinde veya birkaçında kendinize alıcı bulduğunuz zaman, belirtilen günlerde kendilerine düzenli olarak taze mantar temin etmeniz gerekmektedir. Ürün kalitesi bu aşamada çok önem taşır. Sağlıklı ve temiz mantar ürettiğiniz zaman bu sektör dallarından büyük bir kısmıyla çalışma imkanı yakalarsınız. Sonuçta işini iyi yapan insanların alıcı bulması zor değildir.
Perşembe
MANTARIN FAYDALARI
Bizim mantar olarak topladıklarımız mantarın meyveleridir. Mantar esas olarak yer altında yada kütük veya benzerlerinin içinde yaşayan ince iplikciklerden oluşur (miselyum). Miselyum çoğu kez bir yıldan uzun ömürlüdür. Ancak meyvelerinin çoğu birkaç gün/hafta ömürlü olurlar.
Yararları Nelerdir:
Tüm dünya üzerinde binlerce çeşidi bulunan mantar besin değeri yüksek bir gıdadır. Özellikle protein ve demir bakımından oldukça zengin bir besin olan mantarda, A, B, P, D ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum ve fosfor da bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bedensel ve zihinsel gelişimi destekler. Mantar bol protein içerir fakat yağ oranı çok düşüktür. Bu sebeple diyet menülerinde sıklıkla kullanılır.
DOĞA VE MANTAR
Doğa çok cömert, hepimize ve daha nicelerine yetecek kadar mantar var bu dünyada. Büyük şehir yorgunlarından kurtulmak hemde para kazanmak "Cennet gibi bir rüya değil mi?" diye soruyorsunuz değil mi? sorunun yanıtı hep olumlu, bizim işimizde yüzler gerçek anlamda gülüyor. En mutlu gülümseme yetiştirdiğiniz istiridye mantarlarınızı peşin paraya satığınızda sizin yüzünüze yerleşen gülümseme... Sizi anlıyorum bende, sizin geçtiğimiz yollardan geçtim, yıllarca birçok iş yaptım, ama yetmedi hep bir yanım eksik kaldı ve hayatımı değiştirdim. Yanlış anlaşılmasın hâlâ çalışıyorum, hem de çok. Denizli'de bulunan 2100 metrekare alan üzerine kurulu bir tesisi kurdum ve yönetiyorum. Türkiye'de çok sayıda tesis var. Bu tesisler genellikle çiftlik konsepti ile çalışıyor, küçük tesisler. Okul olma konseptli tesisimizde mantar yetiştiriciliği konusunda ders almanız mümkün.
TUVALET KAĞIDI RULOSUNDA İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRMEK
Okul projesi olarak evde kolaylıkla yapabilirsiniz;
- Tuvalet kağıdını, rulo halde, bir tabağa yerleştiriyorsunuz,
- Üzerine kaynamış su döküyorsunuz. Suyu iyice emmesini sağlıyorsunuz.
- Rulo soğuduğunda, içindeki karton kısmı çıkartıyorsunuz, mantar tohumlarını bu boşluğa dolduruyorsunuz. (Hazır olarak satılan İstiridye mantarı mantar tohumu kullanılabilir.)
- Soğuyan ve kültürü konan ruloyu kurumayıp nemli kalsın diye, strech filme sarıyorsunuz.
- 25 santigrat derecede karanlık bir yere bırakıyorsunuz.
- İki hafta bekletiyorsunuz. Üzerindeki tutkalımsı görünümlü kısımların oluşup oluşmadığını kontrol ediyorsunuz. Eğer oluşmuşsa buzdolabına koyup, 8-15 santigrat derecede 48 saat tutarak mantarların çıkması için şok etkisi yaratıyorsunuz. Daha sonra, 8-15 ‘C de yaklaşık olarak 3 hafta içerisinde istiridye mantarı meyvesini gözlemleyebilirsiniz. Bu sırada kurumaması için klorsuz su ile tuvalet kağıdı rulosunun nemli kalmasını sağlıyorsunuz.
Dikkat edilmesi gereken noktalar; İstiridye mantarı meyvesini verdikten sonra, yaprak kısmının uç kısımları tam olarak dışa doğru kıvrılmadan toplanmalıdır. Dış tarafa döndüğünde mantar sporları havaya doğru yayılacağından kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu durumlarda yüz maskesi kullanılması gerekebilir.
Çarşamba
Mantarhane Kurulumu
Cumartesi
İstiridye Mantar Üretim Projesine 1 milyon TL Hibe
YATIRIM KONUSU
|
HİBE PROJE TUTARI (TL)
|
DESTEK VERİLECEK İLLER
|
I)Bitkisel Ürün Işlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanmasına Yönelik Yatırımlar
| ||
Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama*
|
3.000.000
|
İpard illeri dışında
|
Tohum işleme, paketleme ve depolama
|
3.000.000
|
81 İL
|
Diğer bitkisel ürün işlenmesi, üzüm, sirke, pekmez, bakliyat, baharat, sebze ve meyve kurutma, meyve suyu, yağlı tohum işleme, poşet çay vb bitkisel ürün işleme paketleme,depolama
|
1.000.000
|
81 İL
|
II)Hayvansal Ürün Işlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanmasına Yönelik Yatırımlar
| ||
Hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması
Et – süt - yumurta- bal , işleme tesisleri
|
3.000.000
|
İpard illeri dışında
|
Ham deri işlenmesi
|
3.000.000
|
81 İL
|
III) Su Ürünleri Işlenmesi, Paketlenmesi Ve Depolanmasi
|
3.000.000
|
İpard illeri dışında
|
IV) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni sera yapımı
|
3.000.000
|
81 İL
|
V) Tarımsal işletmelerde kullanılmak üzere, Jeotermal ve biyogazdan ısı ve/veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgarenerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yeni tesisler
|
3.000.000
|
81 İL
|
VI) Çelik silo
|
1.000.000
|
81 İL
|
VII) Soğuk hava deposu
|
1.000.000
|
81 İL
|
VIII) Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depol.
|
2.000.000
|
81 İL
|
IX) Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar
| ||
Büyükbaş hayvan çiftliği kurulması
|
1.500.000
|
İpard illeri dışında
|
Küçükbaş hayvan çiftliği kurulması
|
1.000.000
| |
Kanatlı hayvan çiftliği kurulması
|
1.000.000
| |
Kültür balıkçılığı havuzları ve üretimi
|
1.000.000
| |
Kültür mantarcılığı üretimi ve paketlenmesi ve depolanması
|
1.000.000
|
İSTİRİDYE MANTARI MİSEL İLE KOMPOST HAZIRLAMA YÖNERGESİ
-TOHUMLARINIZI BUZDOLABINIZIN SEBZELİK MEYVELİK BÖLÜMÜNDE +2 - + 4 C DERECE SICAKLIK ARASINDA 4 AY SÜRE İLE MUHAFIZA EDEBİLİRSİNİZ.
EKİM İÇİN YAPACAĞINIZ HAZIRLIKLAR:
*BÜYÜK BİR KAZANDA SUYU 100 C DERECE’YE GELİNCEYE KADAR KAYNATINIZ.
*SU KAYNADIKTAN SONRA İÇERİSİNE SAMANI KOYUNUZ SAMAN İLE SU 100 C’YE ULAŞTIĞI ANDAN İTİBAREN 90 DAKİKA SÜREYLE DAHA KAYNATINIZ. LÜTFEN SÜREYE DİKKAT EDELİM.
*SAMANI TEMİZ BİR NAYLON ÖRTÜ ÜZERİNE ÇIKARARAK SUYUNU SÜZÜLEREK SOĞUMAYA BIRAKINIZ.
*KAYNAYAN MALZEMELER ELİNİZİ YAKMAYACAK KADAR SOĞUDUĞU ZAMAN POŞETLEMEYE GEÇEBİLİRSİNİZ. BU SICAKLIK 20 C DERECE VE ALTI OLMALIDIR.
*30 X 70 BOYUTLARINDA ŞEFFAF POŞETLERE (ŞEKER POŞETİ OLABİLİR) 30 ADET TIRNAK BÜYÜKLÜĞÜNDE DELIKLER AÇINIZ. DELİKLERİ DELECEĞİNİZ APARATLAR LÜTFEN STERİL OLSUN. ÖRNEĞİN ALKOL İLE STERİL EDEBİLİRSİNİZ.
*DELİKLİ POŞETE 10-12 CM YÂDA 5 - 6 PARMAK KALINLIĞINDA SAMANI YAYIYORUZ VE SAMANIN İÇİNE BİR AVUÇ TOHUMU HER YERE DAĞILACAK ŞEKİLDE SERPİŞTİRİYORUZ. SONRA TEKRAR 10-12 CM YÂDA 5 - 6 PARMAK KALINLIĞINDA SAMANI YAYIYORUZ VE TOHUMLUĞORUZ. HER KATA BU EKİMİ YAPIYORUZ. BU İŞLEMİ POŞET DOLANA KADAR DEVAM EDİYORUZ. ARADA POŞETİ SIKILAŞTIYORUZ.
*POŞETLERİN AĞIZLARINI SIKILAŞTIRIP BANTLAYINIZ.
KARANLIK BİR ORTAMDA, 23 C ODA SICAKLIĞINDA TAKRİBİ YAKLAŞIK OLARAK 15 GÜN BOYUNCA HİÇ BİR UYGULAMA YAPMADAN KOMPOSTU BEKLETİYORUZ. TÜM BU SÜREÇ HOBİ KİTİMİZİN TAMAMEN BEYAZLAMASINA KADAR SÜRECEK BİR SÜREÇTİR. İLK EVREDE KESİNLİKLE IŞIK OLMAYACAK, ODA ZİFİRİ KARANLIK OLMALIDIR.
*HOBİ KİTİMİZ TAMAMEN BEYAZLADIĞINDA, YANİ SARIMINI TAMAMLADIĞINDA, ARTIK 2. EVRE’YE YANİ BAKIM AŞAMASINA GEÇİLECEKTİR.
BAKIM AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEKLER?
1. IŞIK
2. NEM
3. ISI
4. HAVALANDIRMA
*ODA AYDINLATMASI SADECE FLORASAN IŞIĞI İLE GÜNDÜZ SAATLERİNDE YAPILACAK OLUP, GÜNLÜK 10 - 12 SAAT ARASI SÜRECEK. FLORESAN IŞIK HARİCİ BAŞKA HİÇBİR IŞIK KULLANILMAZ. HAZIRLADIĞINIZ KOMPOST KESİNLİKLE GÜN IŞIĞI GÖRMEMELİDİR. GÜN IŞIĞININ ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİ MEVCUTTUR.
* HAZIRLADIĞINIZ KOMPOSTUN DELİKLERİ NEMLENECEK ŞEKİLDE SABAH AKŞAM OLMAK ÜZERE SULAMA YAPILARAK NEM İHTİYACI KARŞILANMALIDIR. HOBİ KİTİNİN ÜSTÜNDEN FISKİYE’YLE BİLE SULAMA YAPABİLİRSİNİZ. MANTARLAR BÜYÜDÜKÇE SULAMA GÜNDE 1 DEFAYA İNDİRİLECEK.
*MANTARLAR TASLAK YANİ PİN OLUŞTURMAYA BAŞLADIĞINDA, ODA ISISI 16 - 17 C DERECEYE İNDİRİLMELİDİR.
* MUTLAKA İYİ BİR HAVALANDIRMA YAPILMALIDIR. ÇÜNKÜ MANTAR BÜYÜDÜKÇE VE ÇOĞALDIKÇA HAVALANDIRMA İHTİYACI ARTAR DOLAYISIYLA HAVALANDIRMA SIKLAŞTIRILIR. ÖRNEĞİN FAN İLE HER YARIM SAATTE 2 DAKİKA HAVALANDIRMA YAPINIZ.
*MANTARLARINIZ AVUÇİÇİ BOYUTUNAGELDİĞİNDE ARTIK MANTARI TOPLAYABİLİRSİNİZ. MANTARI KÖKÜYLE BİRLİKTE KOPARINIZ. KOMPOST İÇİNDE KALAN KÖKLER BOZULMA VE ÇÜRÜMEYE SEBEP OLACAĞI İÇİN KÖKLERİ LAINIZ VE ODADAN UZAKLAŞTIRINIZ.
UYARILAR
ORTAMDA KESİNLİKLE TAHTA VE AHŞAP ÜRÜNÜ BULUNDURULMAMALIDIR.
KARTON VE KÂĞIT TÜREVİ ÜRÜN BULUNDURMAYINIZ.
YEŞİL KÜF SEBEBİ OLABİLECEK GIDALARDAN UZAK BİR YER TERCİH EDİNİZ.
İLK EVREDE KOMPOST ÜZERİNE KESİNLİKLE SU VERİLMEYECEK. SU İLE TEMAS ETİRİLMEYECEKTİR.
Pazartesi
Neden? İstiridye Mantar Yetiştiriciliği için Denizli'ye Sakın GitmeyinDiyorlar?
Cuma
Uzman Bir Meslektaşımızın Iltifatları
Konyalı Çiftçi'm Muhammed Dana
Pazartesi
Üniversite Öğrencimiz Selami Çam
Pazar
Mardin Kızıltepe'den Sermed bey
Deniz Kaya Manisa Turgutlu Müşterimiz
Perşembe
İstiridye Mantarı Hobby Kitlerinde Gereken Oda Koşulları ve Yapılması Gerekenler
Murat Derviş
Çarşamba
MANTAR HİKÂYEM
Adım Mizan Yılmaz Kahramanmaraş Sütçü imam üniversitesi Tıbbı ve Aromatik Bitkiler birinci sınıf öğrencisiyim. Size mantar hikayemi anlatmak istiyorum. Genel biyoloji dersinde FUNGİ (mantar) konusunu işliyorduk. Mantarlar biyoloji dersinde bile ayrı bir ilim olarak işleniyor; çünkü muazzam canlılar. Ders esnasında sınıf arkadaşım Selami öğretim görevlimize ''mantarların üremesini'' sordu. Konuyu kısaca açıkladı. Ders arasında diğer bir sınıf arkadaşımız Çiğdem Ablamız ile sohbet esnasında Çiğdem ablam mantar yetiştiriciliğinin kültürel olarak depolarda yapıldığını, hatta insanların bundan para kazandığını söyledi. Bu konuşma Selami ve benim ilgimizi çok çekti. Birkaç gün internet üzerinden araştırma yaptık. Selami, Abdullah Konak bey'in resmi internet sayfasına (http://www.abdullahkonak.com) ulaştı ve kendisiyle irtibata geçtik. Abdullah Konak Bey işi yerinde görmemiz ve daha iyi anlayabilmemiz için bizi Denizli'ye davet ediyordu. Bu bizim gibi üniversite öğrencileri için ciddi ve hoş bir teklifti ama vizeler, finaller derken bir türlü kendimizi toparlayıp gidemedik. Daha sonra finallerimizin bittiği hafta BİTKİ KORUMA sınıfında olan Sibel ve bizim bölümümüzden olan Çiğdem ablanın da mantarla ilgili bazı düşüncelerinin olduğunu öğrendik. Bir araya gelerek bu konu hakkında konuştuk ve ortak olarak bu işe başlama düşüncesine girdik. Daha sonra biz Abdullah Konak Bey in davetinden bahsettik ve sömestr da fırsat bilerek 4 kafadar kendimizi Denizli yolculuğuna hazırlayarak Abdullah Konak Bey’e ulaşarak işi yerinde görme ve öğrenme kararı aldık ve Denizli’ye ulaştık. Abdullah Konak Bey bizi samimi ve içten bir şekilde ofisinde ağırladı. Bu işe başlarken yapmamız gereken hazırlıkları, ortamı, gerekenleri bize anlattı. Biz Abdullah Konak Bey’den işi yerinde görmeyi rica ettik. Bizi geri çevirmediği gibi hatta işi bizzat bize yaptırdı. :) ‘’Öyle bakmakla olmaz giyin bakalım şu çizmeleri’’ dedi ve bizi kompost yapımına salı verdi . :) Biz 4 kişi birer tane kompost yaptık. Yaptığımız kompostları bize hediye etti. Hepimiz çok memnun olmuştuk ve herkes kendi kompostunun üzerine ismini yazdı. Hepimizden ayrı ayrı ev adreslerimizi aldı ve 2 gün içerisinde adrese teslim edileceğini söyledi. Bu davranışı bizi teşvik ve cesaretlendirmek içindi. Bu görüşmeden oldukça memnun ayrıldık. Kendisine teşekkür ederek Kahramanmaraş’a döndük. Döndüğümüzde kompostlarımız elimizdeydi. Niyetimiz bu kompostları denek olarak kullanmak ve gözlemlemekti. Abdullah Konak Bey elimize ulaşan kompostlara nasıl muamele edeceğimizi de anlattı. Anlayacağınız daha yolun çok başındayız kendi imkânlarımızla mantar işine başlayacağız inşallah. Bu hususta Abdullah Konak Bey’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bu hususta Abdullah Konak beyi rol model olarak kabul edebiliriz sanırım :) Dediğim gibi yolun çok başındayız ve bir gün gerçek bir mantar yetiştiricisi olduğumda tekrar yazmak ve bir öğrenci olarak elimdeki imkânlarla geldiğim yeri anlatmak isterim :)
Mizan Yılmaz