Pazar

İstiridye Mantarı ile ilgili sorular

Bana yollanan bir maile verdiğimiz cevabı aşağıda size yayınlamak istedim.

1- 2015 kompost alım fiyatlarınız belli oldumu?

Evet, kamyon bazında alımlarda 0,40 kuruş/kg . 

2- istiridye mantarı hobi kiti aldığımızda bize yollayacağınız kit Kuluçka Döneminden Çıkmış mı olacak, Eğer denemede olsa kuluçka dönemini sizin görmeniz lazım diyorsanız, en basit şekilde sıcaklığı nasıl ayarlayabilirim, Çünkü Kompostu alırsam kuluçka döneminden çıkmış gibi olursa kompostu koyacağım yer için sıcaklık neredeyse normal seviyede olmuş olacak sadece nem oranı problem olarak kalmış olacak.

Evet kuluçkası bitmiş olacak. 

3- hobi kiti kuluçka döneminden çıkmış olarak gelecekse, ben ortam sıcaklığını bi şekilde ayarlarımda nem oranını pratik olarak nasıl dengeleyebilirim hasat dönemi ort. 17 derece sıcaklık %90 nem oranı olması gerekiyor. piyasada 60-70 liralık Nemlendirici hava temizleme cihazları var iş görürmü ?

Size gelen ürünü sabah akşam sulamanız ve alacağınız Nemlendirme cihazıyla takviye etmeniz yeterli olacaktır. 

4- Kompostu toplu olarak ( 2-5 ton ) aldığımızda Kuluçka ortamına bizim hazırladığımız ortamda mı? girmesi gerekiyor, yoksa sizde kuluçka döneminden çıktıktan sonramı bize yolluyorsunuz.

Kuluçkası bitmiş yolluyoruz. 

5- Kuluçka dönemii bizim hazırladığımız ortamda başlarsa, kuluçka odası yoksa ve yerine üretim odalarında kuluçka dönemi geçebilirmi ? bir sakıncası olurmu ?

Evet yapılabilir.

6- İstiridye mantarı üretim tesisi için belli bir otomasyon programı varmıdır? ücreti ne kadardır?

Evet var 15.000tl Full otomatik fakat bizce çok fazla. Fuzuli bir masraf.

7- Üretimhane Kurmak için Fizibilite Araştırması Yapmaktayım, 100 m2 bir Alan Maliyeti (kurduğunuz üretimhanelere kıyaslayarak) Nedir?

30.000TL civarı. 

8- Ayrıca ürettiğimiz MANTARLARI Size bizmi getiriyoruz, yoksa güzergah üstünde sizin arkadaşlar mı ? alarak merkeze gidiyorlar? Eğer böyle ise nakliye ücreti ne kadardır?

Hangi şehirde olduğunuza bağlı olarak değişiyor bu durum. 

9- Ben Yalovada Oturuyorum, bu taraftan Mantar Alımınız Varmı?

Mantarı satabileceğiniz Bursa'da bir müşterimiz var. 

10- Siz hangi bölgedesiniz.

Denizli. 

Yardımlarınız için ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

Perşembe

İstiridye Mantarhane Tesisi Nasıl Olmalı?

Bu bölümde tarafımıza ulaşan bir e-mail’e soru cevap yöntemiyle açıklık getireceğiz.

Tesis kurulumunu siz mi yapıyorsunuz?
Evet, Tesis kurulumunu şirketimiz de yapabiliyor fakat sizin kendi tesisinizi nasıl kuracağınızı da öğretebiliyoruz. İşi yapacak olan elektrikçi, Demirci, Su işlerini yapan arkadaşlara her konuda bilgi veriyor ve yol gösteriyoruz. Uzman bir personel istediğiniz takdirde ücreti mukabilinde bir ziraat Mühendisi gönderebiliyoruz. Projelendirme hizmeti de sunuyoruz. Tüm bunları bedava ve hiçbir ücret almadan yapıyoruz. Bir dua yeterli bizim için.

Bir istiridye Mantarhane tesisi nasıl olmalı?
Dikdörtgen bir yapıya sahip olmalı. Bu havalandırma için çok önemli.
Tavan yüksekliğiniz en az 2,5 metre, en fazla da 3,80 metre yüksekliğe sahip olmalı. Binanın bu değerlerin üzerinde olması durumunda içeride barındıracağınız alanınız fazla olacağından ısıtılacak ve soğutulacak metreküp olarak hava miktarınız fazla olacaktır, haliyle Klimalar açısından elektrik sarfiyatınız fazla olur.
Etrafında yaşayanlar mümkün mertebe olmamalı. Zira havalandırma fanları gürültü yapar. Mantarhane de 7/24 her saat 2 dakika havalandırma yaparız. Bu durumda komşunuz olursa rahatsızlıklar yaşanabilir.


Üretim ile ilgili bilgilendirme eğitimi – seminer veriyor musunuz (veriliyorsa nerede, kaç gün ve ücretli mi?
Evet, mantar yetiştirme konusunda eğitim veriyoruz ve para almıyoruz. Bir dua yeter.
Denizli’de kendi tesisimizde yardımcı oluyoruz. Bana 1 gün ayırmanız yeterli.

Tesis anahtar teslim fiyatınız ne kadar?
Kompost dâhil yaklaşık 35.000 TL. Kendiniz de Tesisinizi kurabilirsiniz. Eğer bizimle çalışmaya karar verirseniz yapılan harcamaları kalem kalem liste haline getirip size verilecek. Böylelikle başka yerlerle de fiyat karşılaştırmasıyapabilmenize olanak sağlanacaktır. Şirketimiz Danışmanlık adı altında hiçbir ücret talep etmeyecek ve almayacaktır. İnternet ortamında 3.000-5.000 TL rakamlar isteyen şahıslar var. Dikkatli olun ortalık çakal kaynıyor.

Üretim ile ilgili bilgilendirme eğitimi – seminer veriyor musunuz(veriliyorsa nerede, kaç gün ve ücretli mi?
Evet,mantar yetiştirme konusunda eğitim veriyoruz. Denizli’dekendi tesisimizde yardımcı oluyoruz. Bana 1 gün ayırmanız yeterli. Para almıyoruz. Bir dua yeter.
Kompost bir defaya mahsus mu alınıyor her üretimde hep alınacak mı?
Şirketimizin kompostları her 60 günde bir değiştiriliyor. Böylelikleyılda 6 defa üretim yapabiliyorsunuz hem de hiç riske girmeden.

Kompostların nakliyesi kime ait?
İstiridye mantarı kompost’unun Nakliyesi size ait. Nakliyefirmalarıyla görüşerek en uygun fiyatla sevkiyatı çözüme kavuşturuyoruz.
 
Tesis kurulduğu zaman mal kaç günde oluşmaya başlıyor?
Uzman personelimizin son kontrolünden sonra eksiklerinolmadığına ve yerin uygun olduğuna dair rapor verildikten en geç 1 hafta içindeürünler sevk ediliyor.
 
Dört mevsim üretim oluyor mu, pazarı var mı?
Evet, 365 gün boyunca üretim yapabileceğiniz şekilde sizeuygulamalı eğitim veriyoruz. Her zaman mantarınızı piyasanın en yüksekfiyatından satmanızı sağlıyoruz.
 
İşe başlamadan önce sözleşme yapıyor musunuz?
Evet, sözleşme yapıyoruz ve bu sözleşme her iki tarafı koruyor. Yaptığımız sözleşme tek tarafı koruyan bir sözleşme değil. Tüm taahhütlerimizi ve konuşulanları her şeyi kapsayan bir sözleşme yapıyoruz.


Bize ulaşabilmeniz için
Huzur Mantarcılık
Abdullah Konak
info@abdullahkonak.com

Salı

istiridye mantarı yetiştiriciliği Çadır da mı daha iyi olur yoksa betonarme depo mu?

istiridye Mantarı Yetiştiriciliğinde Çadır mı daha iyi olur yoksa betonarme depolar mı?

Betonarme depo bulamadığınız yada kira ile uğraşmak istemiyorsak eğer Yalıtımlı İstiridye Mantar Çadırı ile üretim için mükemmel bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. 

Yalıtım uygulaması her iki uygulamada da önem arz ediyor. 

Fakat depo bulmanın imkânsız olduğu yerlerde Yalıtımlı Çadırlar tercih edilebilir. 


Yalıtım malzemesiolarak izobozz isminde yalıtım kullanmanızı tavsiye ederim; diğer yalıtımmalzemeleri hiçbir işe yaramıyor. Çadır kurulumu yapan şahıs ve firmalardan mutlaka izobozz firmasının malzemesini ısrarla isteyin, zira kapalı alanda ısı kontrolü sağlamak istiyorsak yalıtım hayati önem taşımaktadır, çok önemli.


Pazartesi

istiridye Mantar yetiştiriciliği konusunda bir Arkadaşımızın kafasını karıştıran sorular

Şimdi size bir arkadaşımızın yolladığı yazıya istinaden verdiğim cevapları kaleme almak istiyorum kırmızı yazılanlar benim naçizane fikirlerim.
Merhaba Abdullah Bey,
Ben istridye mantarı üretimi yapmak istiyorum, aylardır bu konu hakkında internet üzerinden araştırma yapıyorum. Okuduğumuz bazı bilgiler insanı şevklendiriyor, bazıları ise korkutuyor. Kim doğruyu söylüyor bilemediğimiz için kararsız kaldık. Sitenizde ki yazılarınızı okuduktan sonra, konu hakkında ki en samimi bilgiyi sizden alabileceğimize inanıyoruz.

Bu işi başlangıç olarak 200 m2 kapalı bir yerde yapmak istiyoruz. Gerekli alt yapıyı oluşturduktan sonra, kompostu alıp işe başlayacağız.

Soru:

200 m2 alanı bir defa da doldurarak aylık üretim mi yapmalıyız? Yoksa günlük üretime göre mi kompost yerleşimi yapmalıyız?

Cevap:

Bir Depo peyderpey doldurulamaz çünkü kompost üretimin her aşamasında farklı iklimsel koşullara ihtiyaç duyar. Taksit taksit istiridye mantar kompostunu depo’ya koymak fazla nakliye masrafı anlamına gelir. Malum Türkiye’de şirketler için lojistik ciddi bir masraf anlamına gelecektir.

Soru:

Bu işten kazanç sağlamak için kompost'u kendimiz mi üretmeliyiz?

Cevap:

Mantar ve kompostun tabiatını bilmeyen, tecrübeden yoksun girişimcilerin buna cesaret etmelerini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Zira internet’te var olan kompost formülleri her zaman iyi netice vermemekle beraber mantar yetiştiriciliğini de ehil bir kompostcu’dan öğrenmek gerekir.

İstiridye mantarı iklimlendirme, havalandırma, ışıklandırma, toplama, sevkiyat ve en önemlisi mantar satışıyapmak, alıcıları bulmak bunların hepsi tecrübeyle ve zamanla öğrenilecekşeyler. İstiridye mantarını para değil tecrübe yetiştirir. İstediğiniz kadar paranız olsun dikkat edilmesi gereken konular ve öğrenmeniz gereken çok şeyler var.

Ama tüm bunlar kompost yapmayı kafanızda silin atın demek değil elbet sizde meraklanacak tecrübe etmek isteyecek ve kaşınacaksınız. Bir kompostcu’dan aldığınız kompost’tan mantar yetiştirirken aynı zaman da kompost denemelerine başlamanızı tavsiye ederiz.İşletme olarak kompost verdiğimiz müşterilere belirli bir zaman sonra bu bilgi paylaşımın da bulunuyoruz. Kısacası kompost yapmayı öğretiyoruz.

Soru:

Yetiştirdiğimiz ürünü limitsiz alacaklarını vaat edenlere güvenmeli miyiz?

Cevap:

Amaçları sadece kompost satmak olan ve bu uğurda işi bilmeden alıcıları kandırmak için bu tarz vaatlerde bulunan insanlara kanmayın sakın. Bu tarz şahıslar ve şirketler mantarların satışında sıkıntı yaşamaktalar. İstiridye Mantarınız çıktığında mantarı nereye satacağınız konusunda size yardımcı olamamakla birlikte isteseler de olamamaktalar. Zira bu camiayı tanımamaktalar.Limitsiz tüm istiridye mantarınızı alacağınısöyleyen şirket ve şahıslarla noter’den sözleşme yapak istediğinizi belirtin. Bakalım ne cevap alacaksınız.

Mantar satışı:

İstiridye mantarı nakit ve peşin ödemeyle satılmakta aksi bir durumu kabule etmeyin. Az sonra vereyim, yarın yollayayım, sonra ödeşiriz gibi laflara kanmayın sakın. Mantarınızın parasını almadan sakın istiridye mantarınızı teslim etmeyin. Yıllardır mantar üreten firmalar tahsilât yapamamaktan sıkıntı yaşamakta ve batmaktalar.

Bunlar gibi birçok soru kafamızı kurcalıyor...

Bugüne kadar okuduklarımızın geneli, mantar üretiminin kazançlı bir iş olduğuna inandırdı bizi...

Fakat yazımın altında sizinle paylaşacağım, bir forum da yayınlanan yazı bizimşevkimizi kırdı. Lütfen o yazıyı okuyup, o arkadaşın yazdıklarıyla ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız? Şimdiden teşekkür ederiz. İyi çalışmalar dileriz.
Murat D**IŞ - 0 536 *** ** **

Cumartesi

Kütükte İstiridye Mantarı ekimi nasıl yapılır?

Poşette istiridye mantarı nasıl yetiştirilir konusunu daha önce sizlere yazmıştım. İlgili konuyu bloğumuzdan inceleyebilirsiniz.

Bu yazımız da ise üretimi daha kolay olan kütükte İstridye mantarı yetiştiriciliği konusunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kayın mantarları, lignin, selüloz ve hemiselülozları parçalayabilen özellikleriyle çürümüş veya çürümekte olan birçok ağaç türü kütüğünde doğal olarak yetişmektedir. Bizler de doğal ortamında olduğu gibi kütüklerde İstridye mantarı yetiştirebiliriz. Ağaç kütüklerin de yetiştireceğiniz İstridye mantarları doğal ortamlarındaki gibi olacağından bu mantarların tadı daha keskin ve güzel olacağı gibi son derece organik bir yetiştiricilik olacaktır.



Kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliği
Kompost hazırlayarak poşetler de İstridye mantarı yetiştiriciliğin de genellikle malzeme temini birçok insanlar tarafından zor olmaktadır. Kompost hazırlanırken malzemelerin sterilazyonu da en büyük sorunların başın da gelmektedir. Ağaç kütüklerinde ise bu problemler kısmen daha az olacak. Yeni kesilmiş ağaç kütükleri yeterli neme sahiptir. Ayrıca bu kütüklerin sterilizasyona ihtiyacı   yoktur.  Çevrenizde özellikle odun satan yerler de işimizi görecek kütüklerden bulabiliriz. Ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçların kesilmesiyle de bu kütükler mantar yetiştiriciliğin de kullanabilirsiniz. Bunun dışında yasal olmayan yollardan kesilmiş orman ağaçları veya çevremiz deki genç ağaçların kesilmesi kesinlikle amacımızın dışına çıkacağını ve bunu onaylamadığımızı belirtmek isteriz.
İstridye – kayın mantarı genellikle geniş yapraklı yumuşak odunlu (kavak, ıhlamur, söğüt vb.) ağaçlarda hızlı, meşe ve gürgen gibi sert odunlu ağaçlarda misel gelişimi yavaş olur.

Pleurotus spp. üretiminde sert yapılı ağaçlardan beş yıl, yumuşak dokulu ağaçlardan ise iki, üç yıl boyunca aynı kütükten mantar alınabilmektedir. Özellikle ikinci yılından itibaren verim daha da artmaktadır.
Kayın mantarları üretim tekniğinde kullanılan materyallerden ağaç kütüklerine 30-40 cm. uzunluğunda 20-25 cm. çapındaki kütüklere 2-3 cm. çapında 5-6 cm. derinliğinde ve 6-8 adet olmak üzere delikler açılarak buralara misel aşılanır. Bu mantar türü kavak, gürgen, meşe, kızılağaç, telli kavak, ıhlamur, söğüt gibi ağaçların kütüklerinde çok güzel yetiştirilebilir.
Televizyon, gazete ve internet haberlerin de sıklıkla karşılaştığımız kütükte kayın mantarı   yetiştiriciliği projeleri birçok il, ilçe ve beldelerde hayata geçirilmekte ve özellikle kırsal kesimlerde, orman köylerin de alternatif tarımsal üretim yetiştiriciliği olmaktadır.
İster hobi olarak ister ticari amaçlı olsun kütükte kayın mantarı yetiştiriciliği yaparak sizlerde bu güzel uğraş dan büyük bir haz alabilirsiniz. Yetiştirdiğiniz organik kayın mantarlarını sevdiklerinizle paylaşabilir ve hatta çevrenizde pazarlayarak bütçenize katkı sağlayabilirsiniz.
Şimdi sizlere kolay yoldan kütükte mantar yetiştiriciliği nasıl yapılır anlatmak istiyorum. En iyisi, okuyacaklarınızın dışında kendinizin bizzat deneyerek en uygun yöntemleri keşfetmeniz.
KÜTÜKLERİN HAZIRLANMASI
Kayın mantarı için, çapı 10 cm den küçük olmayan her çapta ağaç kütüklerin de rahatça yetişebilir. Kütüklerin yeni kesilmiş olmasını tercih etmenizi öneririm. Yeni kesilen kütükler yeterli neme sahiptir. Uzun süre bekletilmiş kütüklerin nemi yetersiz olabileceği gibi yabani mantar sporları kütüklere bulaşmış olabilir. Bu durumlar da kütüklerinizi kaynar suda bir müddet bekletmeniz önerilmektedir. Yeni kesilmiş ise bu işleme gerek yoktur.
Kütüklerin yeni kesilmiş olmasının yanında sağlam ve sağlıklı olmaları da tercih edilmelidir.
Aşılama için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Kütük aşıları, kapalı   mekânlarda her mevsim yapılabilir.
20-25 cm çapındaki kütükler 30-50 cm uzunluğunda kesilir.
Yeterli neme sahip olan kütüklerin uç kısımlarından 3-5 cm’lık kısım motorlu testere ile kesilerek ayrılır. Kütüğün kesilen kısmına 100-150 gr misel yayılarak kesilen 3-5 cm lik kısım üzerine çivi ile çakılır ve kütükler naylon poşetlere sarılarak 1-1.5 ay süre ile 25 C’e karanlık bir ortamda misellerin gelişmesi sağlanır.

Kayın kütüğünde yaprak mantarı yetiştiriciliği
Bir başka yöntemse kütükler üzerin de 2-2.5 cm çapında 5-6 cm derinliğinde olacak şekilde matkap yardımıyla delikler açılır. 15-20 cm çapında 40-50 cm uzunluğundaki kütüklere 10-15 adet delik yeterlidir.
Her bir kütük için 100-120 gr kayın mantarı miseli yeterlidir. Miseller deliklere doldurulur ve bal mumu ile üzerleri kapatılır. Kütükler naylon poşetlere sarılarak misel gelişmesi için gelişme odalarına alınır. Kütüklerin tabanını su içerisine oturtmak daha iyi netice alınmasını sağlayacaktır.
KÜTÜKTE İSTRİDYE MANTARI  YETİŞTİRİCİLİĞİ UYGULAMASI
Yumuşak dokulu ağaçlar da (kavak, söğüt vb.) misel sarımı daha hızlı olduğundan ilk hasat sert dokulu ağaçlara (gürgen, meşe vb.) göre daha erken olmaktadır. Aşağıda gördüğünüz gibi basit bir kaç işlemle kavak ağacı kütüğüne mantar tohumlarını kolayca aşıladık.
Sizler de burada anlatılan yöntemlerle veya kendi geliştireceğiniz yöntemlerle kolayca mantar yetiştirme kütüklerinizi hazırlayabilirsiniz.

Kavak kütüğünde mantar yetiştirme
Kütükler üzerin de 2-2.5 cm çapın da 5-6 cm derinliğinde olacak şekilde matkap yardımıyla delikler açılır. Deliklerin açılmasın da aşağıda yayınlanan video dan da bilgi alabilirsiniz. 

Kütükte mantar yetiştirme
Açılan bu deliklere mantar miselleri yerleştirilerek delikler doldurulur.
Aktarlar da rahatlıkla bulabileceğiniz bal mumunu tavaya koyarak ateş üzerin de eritilir. Biraz soğuyan bal mumu bir fırça veya buna benzer araçla misellerin üzerine sürmek suretiyle tohumların üzeri bal mumuyla kapatılır. Bu işlemi yaparken hızlı olmanızda fayda vardır, çünkü bal mumu hızla donmaktadır. Bal mumu bulamazsanız mum ile de deneye bilirsiniz.
Kütüğe mantar miseli aşılama
işte bu kadar kolay. Böylelikle kütüklerimizi mantar miseliyle aşılamış olduk. Aşılanmış kütükleri müsait olan uygun bir yere bırakıyoruz. Kütükleri su dolu (5-7 cm) bir kabın içine oturtursanız iyi olacaktır böylelikle kütüğünüzün nem ihtiyacını bu şekil de karşılamış olacaksınız.
Kuluçka dönemi olarak anılan dönemin bitimine kadar kütüklerin üzerine siyah bir poşet giydirin. Fotoğrafta gördüğünüz gibi çöp poşeti kullanabilirsiniz. Poşetlere rastgele delikler açarak mevsimine göre 1-1,5 ay kadar kütükleri bu şekilde bekletin.
Uygun sıcaklığı bulan miseller hemen harekete geçerek hızla kütüğünüzü sarmaya başlayacaktır. Ağaç yapısı, çevresel faktörler ve bakım (nemlendirme vb.) gibi etkenlere göre misel ekimin den 4-5 ay sonra ilk hasadınızı alabilirsiniz. Gene ağaç yapısına göre kütüğünüz çürüyene kadar aynı kütükten 4-5 sene mantar hasat edebilirsiniz.
Genellikle verim için verilen değerler kütük ağırlığının % 30 u kadardır.

Misel aşılanan kütüklerin kuluçka dönemi
Misel sarımı başlamış kütükler

Misel sarımı tamamlanmış kütükler

Doğa da yetişen kayın  mantarları gibi aynı lezzette ve sağlıkta olan kütükte yetiştirdiğiniz kayın mantarları, son derce organik olacaktır.
Son zamanlarda hızla yaygınlaşan istridye mantarı yetiştiriciliğini sizler de ister hobi olarak, isterseniz ticari olarak düşünüp başlayabilirsiniz. Ülkemizin  çeşitli yerlerinde kayın mantarı yetiştiriciliği projeleri hazırlanarak meraklı üreticilere anlatılmaktadır. Bu konuda Firmamız en yoğun çalışmaları yaparak insanlara Danışmanlık ve kurulum hizmeti vermektedir. Biz Huzur Mantar Ailesi olarak sizlere yardımcı olabiliyorsak bizler için de en büyük mutluluk budur.

İstiridye mantarı yetiştirmek isteyen ziyaretçilerimizin istridye mantarı tohumu ihtiyaçlarını   karşılamak için bizi arayabilirler.

Bu numaradan güvenli bir şekil de istridye mantarı ve tohumu miseli siparişi verebilirsiniz.